Hírek

Fradistákkal megy Csányinak Kubatov?

Komoly a nézeteltérés az FTC és az MLSZ, pontosabban Kubatov Gábor fideszes pártigazgató-klubelnök és Csányi Sándor bankár, szövetségi vezető között – írja a HVG.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kikérdezte a rendőrség a napokban Kubatov Gábort, az FTC elnökét, a Fidesz pártigazgatóját, országgyűlési képviselőjét, valamint Baranyai Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori munkatársát, a Fradi Security Kft. biztonsági cég ügyvezetőjét és közvetett társtulajdonosát, van-e tudomásuk arról, hogy keményvonalas fradista szurkolók tüntetésre készülnek Csányi Sándor bankár, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökének otthona előtt. A HVG úgy tudja, a telefonos kérdésre az volt a válasz, hogy nincs, ám információink szerint a tüntetés lehetősége felmerült Kubatov és a szurkolói csoportok vezetői között nemrég lezajlott egyeztetésen. A háborús ok a zöld-fehérekre – az Újpest elleni márciusi mérkőzésen tapasztalt szurkolói magatartás miatt – kirótt 3,5 millió forintos MLSZ-bírság volt. A háttérben azonban személyi harc, adott esetben a Csányival szembeni bizalmatlanság állhat – írja a www.hvg.hu.

A részletek egyelőre homályosak. Szurkolói körökben az terjedt el, hogy a tüntetés ötletét Kubatov vetette föl. A pártigazgató környezetében ezt kifejezetten cáfolták a HVG kérdésére. Ott úgy emlékeznek, hogy a demonstráció lehetőségét szurkolói vezetők hozták szóba, de ők sem Csányi magánlakása, hanem az általa vezetett OTP Bank központja, esetleg forgalmas bankfiókok vagy az MLSZ-székház elé vonultak volna, ám éppen Kubatov volt az, aki lebeszélte erről a hangadókat.

Nem került le a napirendről a terv, csakhogy a szurkolók is megosztottak az ügyben. Az FTC-vezérkarban akadnak, akik úgy érzik, egyes szurkolói körök Kubatov és az MLSZ-elnök közötti zavarkeltésre törekednek, hogy átvehessék a labdarúgáson kívüli nyilvánosságban a Fidesz-székházat elfoglaló tüntetés kapcsán ismertté vált Fradi Security irányítását. E cég „szurkolói koordinátorának”, Szabó „Szőke” Ferencnek – akinek Lendvay utcai fellépése kapcsán kényszerítés miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz az ügyészség – és körének korábban megromlott a viszonya a tizenhatos szektor drukkereit valaha irányító, SRK néven emlegetett M. Krisztiánnal (HVG, 2013. március 16.). A kalandos előéletű vezérszurkoló, aki Szőkéhez hasonlóan megjárta a börtönt, s akit a lelátókon a 2006-os budapesti zavargások egyik kulcsfigurájának tartanak, egykor Szlávy Bulcsú biztonsági embere volt. E minőségében tanúként többször kihallgatták a Balaton királyaként emlegetett maffiafőnök kivégzésével vádolt Wappler László elleni büntetőeljárásban, ahol nem kis részben az ő vallomásán is múlt, hogy az egyik eljáró tanács Wapplert felmentette (az ügy most harmadjára újraindított procedúrában folyik).

SRK mindenesetre ma az MLSZ berkeiben működő szurkolói klubban képviseli a fradistákat, legalábbis azokat a drukkereket, akiknek a jelek szerint több gondjuk van Kubatovval, mint Csányival. SRK köreit ugyanakkor a híreink szerint nem érdekli a „szekunak” nevezett biztonsági cég. Ellentétük a klubvezetéssel prózai: az FTC a minél magasabb jegyárban érdekelt, ami a szurkolóknak zsebbe vágó kérdés. Márpedig az MLSZ ebben – bár nem tudatosan – a drukkereknek kedvezően határozott, amikor a vendégszurkolók jegyeinek árát valamennyi klub esetében 1400 forintban maximálta. Ez a Fradinál azt jelenti, hogy a hazai szektorok belépőit is olcsóbban kellene adnia (a kapu mögötti székek az Üllői úti pályán 2-3 ezer forintba kerültek), és az árcsökkentés évi 50-60 milliós bevételkiesést jelentene – állítja a www.hvg.hu.

Az FTC irányítása – a szerinte aránytalan és részrehajló bírságolási gyakorlaton túl – elégedetlen az MLSZ-szel a szurkolói klub miatt is, mellyel a szövetség állítólag többet tárgyal fontos kérdésekben, mint a klubokkal. Ezt jelezték is az MLSZ-nek, de eddig nem történt változás. Kubatov környezetében úgy árnyalták a képet, hogy az MLSZ-elnök alighanem „egyéb sokirányú tevékenysége miatt” csak elnagyolt képet kap a szövetségről, ráadásul a labdarúgásba, sportszervezésbe bele kellett tanulnia. Jobbnak tartják például az együttműködést még azzal a Vági Márton főtitkárral is, aki az előző kormány idején a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezette. A két főszereplő, Kubatov és Csányi mindenesetre találkozott a napokban utóbbi Nádor utcai irodájában, és az egyik fő téma – a HVG értesülései szerint – éppen a lelátókon tapasztalható extremitások kezelése volt.

A Kubatov ellenében az MLSZ-hez húzó szurkolók abban reménykednek, hogy Csányi – akinek nincs szerepe például a bírságolásban, mert azt a szövetség fegyelmi bizottsága intézi – befektetőként is érdeklődne a Fradi iránt. Emlékeztetnek: a klubra Kubatov 2011-es hatalomátvétele óta rátelepedett a Fidesz. Erre egyébként nem csak a pártigazgatónak, valamint az FTC-alelnök Kocsis Máténak, a szomszédos VIII. kerület fideszes polgármesterének, a T. Ház rendészeti bizottsági elnökének formális szerepe utal. S még csak nem is a pártszékháznál tüntetők ellen állítólag kéretlenül fellépett „fradis szekusok” akciója.

A csak 2002-től párttag Kubatov például sokáig régi bizalmasával, a szintén FTC-s ultraként ismert Gadácsi Miklóssal mozgott együtt a politikai porondon. Az utóbbi politikai karrierje nem ívelt olyan meredeken fölfelé, mint mentoráé. Újbudán lett párttag, támogatója az akkori helyi „erős ember”, egykori fővárosi frakcióvezető Kupper András és Kubatov volt. Egyre erősebb lett a befolyása a XI. kerületben, ahol a 2006-os önkormányzati választási listán biztos befutó helyet is kapott. Jelenleg a fideszes vezetésű Budatétény polgármesteri hivatalában dolgozik, és az úgynevezett békemenet helyi vezéralakja. Más jelek is utalnak arra, hogy Kubatov nem választja szét politikai és klubvezéri szerepét: Vámos Zoltán, aki tavaly nyáron az FTC kommunikációs igazgatója lett, felbukkan a Kubatov-listázás címmel elhíresült 2009-es pécsi kampányvideón is mint a stábvacsora résztvevője.

Párt- és állami demonstrációnak tűnt az új Albert Stadion március végi alapkőletétele is, ahol Kubatov és Kocsis mellett megjelent Simicskó István (KDNP) sportállamtitkár és Bácskai János (Fidesz) ferencvárosi polgármester. A 13,5 milliárd forintos gigaberuházást a nem kifejezetten a jelenlegi kormánnyal hírbe hozott Wallis-csoporthoz ezer szállal kötődő Market Építő Zrt. nyerte. A cég évek óta támogatója az FTC vízilabda-szakágának, miként az MLSZ utánpótlás-gondozásának is, a vezérigazgató Scheer Sándor pedig korábban tagja volt az MLSZ elnökségének is, Kisteleki István akkori elnök bizalmasaként jellemezte a szaksajtó.
Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Olvasói sztorik