Hírek

„A gól maga volt a paródia!”

A belga Genk 1-0-ra nyert a Videoton otthonában az Európa Liga ötödik csoportkörében.

Kapcsolódó cikkek

Európa Liga, G-csoport, 5. forduló
Videoton FC – KRC Genk (belga) 0-1 (0-1)
Székesfehérvár, 8800 néző. Játékvezető: Liany (izraeli)
Videoton: M. Bozovics – Brachi, Kaká (Walter, 82.), Vinicius, Szolnoki – Renato Neto, Mitrovics – Gyurcsó, Sándor Gy. (Torghelle, 76.), Oliveira (Kovács I., a szünetben) – N. Nikolics. Edző: Paulo Sousa
Genk: Van Hout – Dani Fernandez, Ngcongca, Nadson, Tshimanga – Hyland, Gorius – Buffel, Barda (Plet, 71.), Joseph-Monrose (Masika, 76.) – Vossen (Kumordzi, 91.). Edző: Mario Been
Gólszerző: Barda (19.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ami a hiányzókat illeti, a Videoton volt jobb helyzetben, hiszen csak a műtét után lábadozó Stopirát kellett nélkülöznie (ennek ellenére több alapembernek számító kulcsjátékos is csak a kispadot koptatta), míg a belgáknál Koulibaly eltiltás, De Ceulaer, Joneleit, Simaeys és Nwanganga sérülés miatt nem játszhatott.

A tét nagysága érezhető volt mindkét csapat játékán az első félidő elején. Nem tapogatózásról, vagy túlzott óvatosságról volt szó, csupán megfontolt, taktikus futballról, nagy ziccer nélkül. Aztán jött egy-két kisebb lehetőség: a Genk kapusa (nem Köteles László, mert ő a kispadon kezdett) majdnem összeszerencsétlenkedett egy öngólt, Nikolics fejese alig tévesztett célt, de a látottak alapján a gól nem volt benne a játékban. A 19. percben egy teljesen átlagos szöglet végén Barda fejelt a Videoton kapujába, pedig Kaká, Mitrovics és Sándor György is ott állt mellette. És hogy eközben mit csinált Bozsovics kapus? Hmmm…

Elkeseredés helyett inkább rohamozott a hátrányba került fehérvári együttes: Gyurcsó lövése és Oliveira fejese is veszélyes volt, aztán a negyvenedik percben Sándor György teljesen egyedül lőhetett kapura az ötös vonaláról, de óriási helyzetben fölé bombázott. A szünet után azonnal kapujához szegezte ellenfelét a Videoton, ám a nyomasztó mezőnyfölénynél többet nem ért el, mindez gólhelyzetekben nem nyilvánult meg, sőt az 54. percben Barda duplázhatta volna meg a Genk előnyét, de nem csak az ismét rosszul kimozduló Bozsovics, hanem a kapu fölött is átemelte a labdát.

A 67. percben Renato Neto fél méterről rábombázta a labdát egy belga játékos kezére, a jószívű játékvezető pedig szabadrúgást adott a hazaiaknak, de a húsz méterről leadott lövés csak a sorfalig jutott. Ettől a szituációtól eltekintve is a Genk térfelén zajlott a játék, de minden ellencsapás életveszélyes volt. A 77. percben Fossen egyes-egyedül találta magát a kapu előtt, Bozsovics társaságában, de elsőre, és miután a hazai kapus kiejtette a labdát, második próbálkozásra is elrontotta a nagy lehetőséget. Egy perccel később Torghelle szabálytalankodott Buffellel szemben, majd a földre kerülő belgát nemes egyszerűséggel fejbe rúgta. Miután a játékvezető közbenjárására megszűnt a tömegjelenet, a magyar játékos megúszta egy sárga lappal.

A 86. percben a belgák kapusa is megmutatta, hogy nem ő számít csapata legbiztosabb pontjának: egy beívelés után kiejtette a labdát a kezéből, de a Videoton játékosai ezzel a lehetőséggel sem tudtak élni, így vereséget szenvedtek.

– Az utóbbi idők leggyengébb hazai kupamérkőzése volt ez, egy közepes Genk ellen – vélekedett a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori kiváló játékosa. – A gólig igazándiból nem történt semmi, a kapuk nem forogtak veszélyben, biztonsági játék zajlott a pályán. Úgy láttam, a Videoton igyekszik a középpályáját feljebb tolni, olykor már a belgák kapusát is letámadni, de Nikolics ezúttal sem kapta meg a kellő támogatást a szélről és középről sem. A gól maga volt a paródia! Persze, ilyesmit nem lehet egy emberre rávarrni, de ez nem az első ilyen hibája volt Bozsovicsnak. A védőket sem mentem fel, hiszen nem magas labda volt, hanem tulajdonképpen talpról fejelte a hálóba a belga játékos. Ez alapvetően meghatározta a vendégcsapat játékát a továbbiakban. Azt nyújtották, amit tudnak, a középpályán passzolgattak, és gyors kontrákat vezettek. Sándor György hatalmas helyzete gyönyörű támadásból indult, és egészen a befejezésig parádés volt, nagyszerűen érkezett beadás, és onnan illik gólt rúgni ezen a szinten…

A Videoton tehetségkutató-edzője hangsúlyozta, ha döntetlennel mennek a szünetre a csapatok, teljesen más lett volna a játék képe a második felvonásban.

– A második félidőben támadófutballt láttam a fehérváriaktól, és az ötvenhatodik percben megint megvolt a lehetőség az egyenlítésre, de ezúttal sem sikerült – folytatta elemzését Tiber László. – Egyre kapkodóbb volt a játék, Sándor György és Mitrovics nagyon keveset nyújtott. A csapatkapitány gödörben van, maga alatt van mostanság. Egyébként sem egy labdavirtuóz, aki percenként hozza helyzetbe a csatárokat, hanem egy jó iparos, de most tízből nyolc labdát eladott, jogos volt a cseréje, mert sajnos haszontalan játékot produkált, de ugyanezt mondhatom Mitrovicsról is. A második félidőről egyébként sok jót nem tudok elmondani. Érvényesült az a játék, amiért a Genk idejött, hiszen ezzel a győzelemmel a belgák továbbjutottak. Megtartották a labdát, és volt is egy-két lehetőségük. Nem éreztem a Videotonon azt a potenciált, hogy ezen múlik a továbbjutásuk, és ezért mindenki megtett volna mindent. Persze, papíron van még esély, de szerintem ez a lehetőség már kevés.

Szakértőnk utólag, az eddigi öt csoportmeccset látva úgy véli, a sorsolásnál szerencséje volt a Videotonnak.

– Alárendelt szerepet nem játszottak ebben a csoportban, de nem három világverő együttes volt az ellenfél, amely oda-vissza elveri Európa legjobbjait – magyarázta Tiber László. – Ezek a riválisok Európa közepes bajnokságiból érkeztek, és ott sincsenek versenyben a bajnoki címért. Ennél ideálisabb csoportot nem nagyon lehetett volna elképzelni. Most már teljes mellszélességgel és energiával a bajnokságra kell figyelni, különben kellemetlen meglepetés érheti a csapatot!

További tudnivalók

FC Basel (svájci) – Sporting Lisboa (portugál) 3-0 (1-0)

Gólszerzők: Schar (23.), Stocker (66.), D. Degen (71.)

Kiállítva: Cabral (58. Basel)

A csoport állása: 1. Genk 11 pont (továbbjutott), 2. Basel 8 pont, 3. Videoton 6 pont, 4. Sporting Lisboa 2 pont

A 6. (utolsó) forduló programja (december 6.)

21 óra: Sporting Lisboa – Videoton FC

21 óra: KRC Genk – FC Basel

A csoport első és második helyezettje jut a legjobb 32 közé.

Olvasói sztorik