Hírek

Bozsik József Kupát rendeznek Kispesten

A Budapest Honvéd FC és a Magyar Futball Akadémia szándéka, hogy hagyomány teremtődjön ezzel a rendezvénnyel.

Kapcsolódó cikkek

Időrend
Augusztus 17. péntek
16 óra: PFLA-Videoton – FC Nitra
18 óra: Honvéd-MFA – West Bromwich Albion FC
Augusztus 18. szombat
16 óra: PFLA-Videoton – MTK-Sándor Károly Akadémia
18 óra: Honvéd-MFA – Atletico Arad
Augusztus 19. vasárnap
10 óra: FC Nitra – MTK-Sándor Károly Akadémia
10 óra: West Bromwich Albion FC – Atletico Arad
Augusztus 20. hétfő
14 óra: az 5. helyért
16 óra: a 3. helyért
18 óra: döntő

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Honvéd Merkantil Bank Kupa után most itt egy újabb rangos utánpótlástorna, a Bozsik József Kupa! A kispestiek évről-évre lehetőséget szeretnének biztosítani a hazai és külföldi tehetségeknek, hogy egy rangos ifjúsági torna keretében léphessenek pályára. Világos ugyanis, hogy a hivatásos utánpótlásképzésen túl a fiatal labdarúgók folyamatos versenyeztetése is elengedhetetlenül szükséges a szakmai fejlődéshez.

„Lehetőséget kívánunk biztosítani, hogy a jövő reménybeli sztárjai azon a helyszínen mérhessék össze tudásukat, ahol annak idején igazi világsztárok, többek között Puskás Ferenc, Bozsik József, Tichy Lajos, vagy később a Barcelonában is legendává vált Kocsis Sándor és Czibor Zoltán örvendeztették meg játékukkal hétről-hétre a szurkolókat” – áll a klub sajtóanyagában.

A torna névadója szintén egy világklasszis. Bozsik József 1925-ben született Kispesten, és tragikusan rövid élete során kizárólag imádott klubját, a Honvédot szolgálta. A róla elnevezett stadionban, a mai füves edzőpálya helyén állt az a ház, amelyben egykor felnőtt. Az egy négyzetméterre eső zsenik száma meglehetősen magas volt a környéken, hiszen a szomszédos lakásban Puskás Öcsiék laktak…

Bozsik József (vagy ahogyan szinte mindenki becézte: Cucu) a mai napig is csúcstartó a magyar válogatottságok számát tekintve. 1947 és 1962 között 101 alkalommal játszott a nemzeti csapatban, és 11 gólt szerzett. 1952-ben tagja volt a Helsinkiben olimpiai bajnokságot nyert magyar válogatottnak, két évvel később Svájcban pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett. 1953-ban Európa Kupát nyert. Játszott minden idők egyik leghíresebb mérkőzésén, amikor 1953. november 25-én a magyar válogatott 6-3-ra nyert Londonban (hatalmas gólja jelentette az ötödik találatot), és részese volt a következő évben a 7:1-re megnyert budapesti visszavágónak is.

A magyar élvonalban 447 mérkőzésen játszott és 33 gólt szerzett. Ötszörös magyar bajnok, akit fénykorában a világ legjobb támadó fedezetének tartottak. Játékát tökéletes technikai képzettség és taktikai érettség, lenyűgöző elegancia és kimeríthetetlen ötletgazdagság jellemezte. Negyven-ötven méteres hajszálpontos indításai élményszámba mentek.

Visszavonulását követően a Honvéd labdarúgó szakosztályának vezetőségi tagjaként dolgozott. 1966-ban és 1967-ben 47 alkalommal ült vezetőedzőként a csapat kispadján, 1974-ben pedig szövetségi kapitánynak is kinevezték, de betegsége miatt hamar lemondásra kényszerült. Érdekesség, hogy 32 évvel később fia, Péter is irányíthatta a nemzeti csapatot. 1978. május 31.-én Budapesten hunyt el, még 53 esztendő sem jutott neki.

A kispesti stadionunk 1986. október 1. óta viseli a legendás játékos nevét, akit 2000-ben a kerület posztumusz díszpolgárává is megválasztottak.

A legendás Budapest Honvéd csapatát nem szükséges bemutatni. A Magyar Futball Akadémia 2007 nyarán kezdte meg működését a Bozsik Stadion területén. Elsődleges célja, hogy olyan képzett és sokoldalúan felkészített játékosokat neveljen, akik jelentős erősítést és biztos, megfelelő szintű utánpótlást biztosítsanak a Budapest Honvéd első csapatának. A klub által kiválasztott játékosok bentlakásos rendszerben részesülnek magas szintű iskolai oktatásban és sportági felkészítésben. Töretlen fejlődésüket modern berendezésű szobák, korszerűen felszerelt tantermek, aktív pihenést elősegítő szabadidős helyszínek, minden igényt kielégítő kondicionáló terem, tudományosan összeállított étrend, valamint korszerűen kialakított orvosi háttér is segíti. Minden területen (taktikai és technikai képzés, kondicionális fejlesztés, táplálkozás, oktatás) nemzetközileg is elismert, magas szinten képzett szakemberek foglalkoznak játékosainkkal.

Az Akadémia igazgatója a kezdetek óta Szalai László, aki több éves tapasztalattal és elismertséggel bír az utánpótlás nevelés területén. Az induláskor tett nyilatkozata minden túlzás nélkül igazolódott: „Néhány éven belül ez lehet az ország elsőszámú labdarúgó akadémiája”. Az U16-csapat 2008 és 2011 között megszakítás nélkül, az U17-es korosztály pedig 2009-2011 között szintén egyeduralkodóként nyerte a magyar bajnokságot. És ne feledkezzünk el az U18-asok 2010-es, és az U19-esek 2011-es bajnoki címéről, valamint a többi dobogós helyezésről!

A fiatalok közül szép számmal vannak állandó tagok a remek sikereket elérő korosztályos nemzeti válogatottakban is. Az U17-es korosztály idén sorozatban harmadszor nyerte meg a Puskás Suzuki Kupát, olyan világhírű ellenfeleket utasítva rendszeresen maga mögé, mint például a Real Madrid vagy a Panathinaikosz. A Magyar Futball Akadémia jó játékosokat és jó embereket kíván nevelni, ezért hozták létre nemzetközi tornájukat, a Bozsik József Kupát is.

A torna idei résztvevői

West Bromwich Albion FC (angol), Atletico Arad (román), FC Nitra (szlovák), MTK-Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Honvéd-MFA.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik