Hírek

Nem jó, de taktikus játék

A Videoton részéről komoly fegyvertény a Slovan Bratislava búcsúztatása.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Videoton hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a szlovák Slovan Bratislava ellen az Európa Liga második selejtezőfordulójának visszavágóján, így az első meccs eredménynek (1-1) köszönhetően idegenben lőtt góllal továbbjutott.

A Rangadó.hu állandó szakértője Tiber László, a székesfehérvári klub, valamint a Siófok egykori legendás játékosa, a Videoton tehetségkutató-edzője, aki egyrészt – teljesen érthetően – többes szám első személyben fogalmaz szakmai elemzései során, másrészt viszont elfogulatlanság nélkül, kristálytiszta objektivitással beszél a mérkőzésekről. A csütörtök esti találkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy nem jó, de érett, taktikus játékot nyújtott a magyar csapat, amely részéről jelentős fegyvertény a továbbjutás.

Az első félidőről

Maga a mérkőzés különösebben nem volt jó, a lényege arról szólt, hogy nem jó, de taktikus játékkal jutott tovább a Videoton. Nagyon jó iramban kezdődött a találkozó, az első tíz-tizenkét percben a szlovákok a szélekről nagyon megleptek minket, rendszeresen a védelem mögé kerültek. Komoly gondjaink voltak, s csak a szerencse mentett meg minket a góltól, így átvészeltük ezt az időszakot.

Úgy telt el az első félidő, hogy visszaálltunk, masszív középpályás-játékkal mi apelláltunk a kontrákra. Ebben az időszakban lehetőségünk sem volt, a kapuig sem jutottunk el, ezt jól jelzi, hogy szögletet sem rúghattunk. Többet kezdeményeztek a szlovákok.

A második félidőről

A második félidő bizonyos tekintetben olyan volt, mint az első. Még nagyobb nyomást gyakoroltak a szlovákok, még jobban visszaálltunk, abból próbáltunk kontrázni, de ekkor már több lehetőségünk volt, mert egyre inkább kinyílt az ellenfél védelme. Nagyon jó cserének tartom Kovács István behozatalát! Tóth I Balázs nagyon jó szűrő, de előrefelé nem olyan hatékony, és mivel Gyurcsó Ádám ezúttal nem futballozott valami jól, kellett elöl valaki Nikolics mellé. A gyorsaságának, fürgeségének köszönhetően Kovács felért a támadásokhoz, így azok hatékonyabbak voltak. Nagy erőkkel próbáltak veszélyeztetni a szlovákok, de többször is elvesztették a mi térfelünk közepén a labdát, s ezekből tudtunk helyzeteket kialakítani, ám komoly lehetőségünk csak egy volt.

A taktikáról

Nagyon veszélyes taktika volt ez, hiszen null-nullra nem lehet játszani! Ilyenkor elég egy kapusbaki, és kész a baj. Bozsovics most is melléütött egyszer a labdának, abból simán gólt kaphattunk volna, de tegyük hozzá, hogy a beadásokra jól jött ki. Számomra negatívum az ellenfél taktikájával kapcsolatban, hogy az edző csak a hetvenhetedik perc körül cserélt, akkor hozott be támadót. Ezt későinek ítéltem. Ha gólt akarok rúgni, akkor a szünetben, vagy legkésőbb a hatvanadik perc környékén feláldozok egy védekező játékost. Nagyon jó csapatot ismertem meg a Slovanban, komoly fegyvertény a búcsúztatásuk, amely értett, taktikus játékkal sikerült a Videotonnak. A Gent ellen másfajta játék kell, de meggyőződésem, hogy a belgákkal is felveszi a versenyt csapatunk.

Kezd összeérni az együttes, Stopira beépült, és csütörtök este is kellemes meglepetés volt, kiválóan futballozott. Az egyik legveszélyesebb szlovák jutott neki, de egy-két kisebb hibától eltekintve nagyszerű megoldotta a feladatot. Kiemelkedő egyéni teljesítményt nem tudok mondani, de nem is lógott ki senki, csapatként szerepelt jól a Videoton.

Sousa szerint jobb volt a Videoton, Weiss szerint nem

Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője szerint csapata a két mérkőzés alapján jobb volt ellenfelénél. Kollégája, Vladímir Weiss azonban úgy érzi, nem a jobbik együttes jutott tovább.
„A Slovanról már előzetesen is elmondtam, hogy nagyon kemény csapat, széles taktikai repertoárral. Mi nagyon éretten játszottunk, minden helyzetre a megfelelő módon reagáltunk. A két meccs alapján jobbak voltunk ellenfelünknél” – nyilatkozta a klub honlapján a portugál Sousa.
A pozsonyiak vezetőedzője legfőképp annak tulajdonította a kiesést, hogy játékosai közül nem mindegyik mutatta meg, mire is képes igazán.
„Nagyon jó és kemény meccs volt, helyenként megmutattuk, hogy milyen jó futballistáink vannak. Mindez azonban hiába, nem tudtunk gólt rúgni. Úgy vélem, hogy nem a jobbik csapat jutott tovább, hanem az, amelyik idegenben képes volt gólt lőni. Szerintem nekünk volt több helyzetünk, de elismerem, hogy nagyon kiegyenlített párharc volt” – közölte a szlovák mester.

Olvasói sztorik