Hírek

Edzőváltó nemzet a magyar!

Van-e értelme kétszer-háromszor edzőt cserélni egy csapatnál, egy idényen belül?

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Igen, már megint az edzőváltás… Hogy hasznos-e? Esete válogatja. Biztosan össze lehetne állítani olyan statisztikát, amely szerint igen, de olyat is, amely azt igazolja, hogy nem. Néha bejön, néha már a bejelentés pillanatában sejthető, hogy értelmetlen. A tulajdonos, a befektető, a pénzember azt csinál, amit akar, ez igaz, de vajon normális dolog, hogy egy csapat egy szezonon, tehát néhány hónapon belül már a harmadik, esetleg a negyedik edzőt fogyasztja?! Mert ugyebár idehaza erre is van példa, nem is egy helyen.

Hogy szerintünk ezek a klubok, klubvezetők rossz úton járnak, az egy dolog, de a Rangadó.hu legújabb összeállításában megkérdezettek is azt vallják, ahol ilyen gyakran váltanak, ott valami nem stimmel…

Őze Tibor

a Kispest-Honvéd, a Diósgyőr, a Vasas, illetve a Nyíregyháza korábbi edzője,

a Rangadó.hu szakértője

– Általánosságban az a véleményem, hogy ha egy férfi harmadszor is elválik, nem biztos, hogy csak a feleségekben van a hiba. Úgy gondolom, hogy a többszöri edzőváltás egy idényen belül semmiféleképpen nem jó, mert minimum felveti az előző edzőválasztás helyességét, és talán kapkodást is sejtet. Maga az edzőváltás azért egy érdekes téma, mert ebben médiára nagyon érzékeny világban ez egy esemény, arról lehet beszélni, sokszor pótcselekvésként is használják a tulajdonosok, ezt nem bántásként mondom. Elég, ha megnézzük az edzőváltások utáni eredményeket, nem minden esetben, sőt az esetek nagyobb százalékában nem biztos, hogy ez jó a csapatnak.

Márton Gábor

a Pécs és a Kispest-Honvéd egykori játékosa, aki három országban légióskodott,

jelenleg az NB II-es Kozármisleny edzője

– Nem egyszerű a kérdéskör, ismerni kell az adott klub vezetését, és az edzőt is, hogy milyen munkát végez. Az edzőt csak az eredmények alapján ítélik meg. Ha odamegy egy csapathoz egy új tréner, függetlenül attól, hogy hányadik, és két hónapon belül nincs eredmény, megint újat hoznak, ez nem jó felfogás. Nagyobb felelősségüknek kellene lennie a vezetőknek, rendkívül türelmetlenek, nem hagynak kiforrni egy edzőt. Nem akarok senkit megbántani, de van egy-két klub, ahol szabadon randalíroznak olyan vezetők, akik pénzt nem raknak be! Türelmetlenek a magyar edzőkkel, szörnyülködve hallom például, hogy a jól szereplő Pécs, illetve Diósgyőr edzőjét kirúgják, annak ellenére, hogy a csapat teljesíti a célkitűzést. Nem látok a dolgok mögé, de a DVTK-nál azt nyilatkozták, azért kell külföldi edző, mert sok külföldi játékosuk van. Amikor én külföldön játszottam, Belgiumban, Franciaországban, majd Izraelben, nekem kellett alkalmazkodnom! A végén még megérjük, hogy Magyarországon a hazai játékosokhoz kell tolmácsot fogadni! Nem hiszek a sűrű edzőváltásban. Minden csapatnál vannak zűrösebb időszakok, de bajban ismerszik meg a barát, és a jó klubvezető is.

Nyilas Elek

a Vác, a Ferencváros és a Győr egykori játékosa, aki Izraelben légióskodott,

jelenleg a Vác szakmai igazgatója és az U19-csapat edzője

– Ezt a kérdést ketté kell választani, hiszen nem mindenhol jellemző a kapkodás. Ahol van koncepció, és hosszútávra tervezés, ott mindenképpen több időt adnak és hagynak, hogy az edző saját elképzelésével azonosuljon a csapat, és véghezvigye azt a gyakorlatban is. Vannak klubok, ahol nem biztos, hogy megvan ez a türelem a vezetésben. Ez kétélű dolog. Mondhatjuk, hogy kapkodás, ha három-négy edzőt elfogyaszt egy csapat egy szezonon belül, hiszen idő kell, hogy egy embert megismerjen a játékos. És ezt nem az edzőkollégák védelmében mondom. Ugyanakkor a befektető, a tulajdonos joggal vár eredményt, és szíve joga edzőt cserélni. A három-négy mindenféleképpen sok, ez több mint amire lehetőséget ad az ésszerűség, de ez nem is szokott gyakran előfordulni.

Edzőhalmozó csapatok a 2011–2012-es idényben
Újpest: Mészöly Géza, Zoran Szpisljak, Marc Leliévre
Vasas: Komjáti András, Marijan Vlak, Urbán Flórián, Marijan Vlak
Mezőkövesd: Huszák Géza, Szabados György, Véber György
Szeged: Takács László, Kolozsvári János, Futó Tamás, Tóth Bálint
Olvasói sztorik