Hírek

Nem tartozhatnak a támogatók

A sportot támogató cégeknek nem lehet lejárt köztartozásuk.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az Országgyűlés keddi döntése értelmében az állam a jövőben már nem csak az adókedvezményesen támogatható látvány-csapatsportágak – köztük a labdarúgás – társaságaitól, hanem a támogató cégektől is elvárja, hogy ne legyen lejárt köztartozásuk. A képviselők 264 igen szavazattal, 7 nem ellenében és 49 tartózkodás mellett döntöttek az erről szóló törvényváltoztatás elfogadásáról – írja az MTI.

A társasági adótörvény egy közelmúltban hozott módosítása megengedi, hogy az adózó – a látvány-csapatsportok támogatására adott összeget – a juttatás évében, illetve az azt követő három adóévben, levonja a társasági adójából. A támogató köztartozás nélkülisége megjelenik a szövegben akkor is, amikor a támogatási igazolást igényli a támogatás igénybe vevője. A kérelemben eddig csak a támogató adatait – név, székhely, adószám – kellett megadni, most köztartozásmentes támogató szerepel a módosított jogszabály szövegben.

Az ilyen támogatást csak az a sportszervezet veheti igénybe, amelyik legalább két éve működik. A módosítás különbséget tesz a támogatás igénybevételéhez szükséges működési idő, és a sport-szakmai szempontú működési idő között. A kettő például úgy különbözhet egymástól, hogy az egyesület maga régóta működik, részt vesz a bajnokságban, de gazdasági társaságot alapít, és a bajnokságban való indulás jogát erre a társaságra ruházza át. Amennyiben a gazdasági társaság nem működik még két éve, akkor nem vehetné igénybe a támogatást, de a módosítás az ilyen helyzetekben megengedi azt.

Eddig a támogatást 500 millió forint értékű sportfejlesztési programra lehetett igénybe venni. A most elfogadott módosítás azonban 300 millió forintra csökkenti ezt a határt.

A módosított szabályok a Magyar Közlönyben történt kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

Olvasói sztorik