Hírek

Aczél Zoltán bárhol edzősködhet!

Ügyvédje szerint bármelyik klubnál szabadon vállalhatna munkát Aczél Zoltán.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

A Siófok, a REAC, a Diósgyőr és a Haladás korábbi vezetőedzőjét több mérkőzés eredményének manipulálásával gyanúsítják a nemzetközi fogadási csalások kapcsán.

Czeglédy Csaba az MTI-nek adott interjúban elmondta: ügyfelét februárban ugyan felmentette jogerősen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fellebbviteli bizottsága, ám véleménye szerint tévesen, a versenyszabályzat március elsejétől hatályba lépett módosítása miatt sokan azt hiszik, hogy nem ülhet le egyetlen csapat kispadjára sem.

A módosítás szerint „az a sportszakember, továbbá labdarúgó, aki ellen labdarúgó-mérkőzés eredményének vagy eseményeinek bármilyen módon történő jogellenes befolyásolása okán közvádas, szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, az MLSZ versenyrendszerében semmilyen tevékenységet nem folytathat az eljárás jogerős befejezéséig, megszüntetéséig”.

– Nyilvánvaló, hogy az MLSZ jogkövető magatartást tanúsít, ezért egy ilyen rendelkezés nem vonatkozhat a március elseje előtti esetleges jogsértésekre – mondta az MTI-nek Czeglédy. – Értelemszerűen visszamenőleg nem lehet egy ilyen szankciót érvényesíteni, egy korábban nem létező szabály alapján nem lehet büntetni a múltbéli esetleges cselekményt. Személy szerint persze egyetértek azzal, hogy az MLSZ ilyen módon próbálja kezelni a kialakult helyzetet, de ezt csak a jövőre nézve teheti meg. Aczél Zoltán foglalkoztatásának, ha bármelyik magyar klub ezt szeretné, jogi akadálya nincs.

Aczél Zoltánt, aki 2008 és 2010 között a magyar válogatott másodedzőjeként is dolgozott, tavaly november 30-án vették őrizetbe, mert két rendbeli, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja merült fel vele szemben még a Siófok vezetőedzőjeként. Később bővült a gyanúsítás egy 2008 első felében lejátszott Ligakupa-találkozóval, amikor a REAC csapatát irányította a tréner.

Czeglédy szerint Aczél Zoltán most is munkát vállalhatna bármelyik klubnál.

– Az MLSZ nem tilthatná le, nincs ellene semmilyen jogerős határozat. Abban a pillanatban, ha szerződést kapna, vagy leülne a kispadra és ezt bárki problémásnak találná, akkor az MLSZ-nek kellene eljárását indítania. Itt csak az a kérdés, hogy ez az eljárás, miképpen fejeződne be, de mi ki tudnánk fejteni a jogi álláspontunkat, mint ahogy azt a fegyelmi eljárásban is eredményesen megtettük – közölte az ügyvéd.

Hozzátette: Aczélt több, alacsonyabb osztályú csapattól is megkeresték már, ugyanakkor a bizonytalan helyzet miatt rendkívül óvatosak ügyfelével szemben.

– Aczél Zoltán akár tízezer forintért is elmenne edzőnek, azt vették el tőle, ami az élete – tette hozzá.

Czeglédy elmondta: a legutóbbi gyanúsítás ellen panaszt tettek, amelyhez részletes indokolást is fűztek, ezt az ügyészség azonban a mai napig nem bírálta el. Úgy vélte, Aczél ügyét semmilyen módon nem befolyásolja az, hogy az elmúlt időszakban 13-ra emelkedett a bundabotrányban gyanúsított korábbi, vagy jelenlegi REAC-játékosok száma.

– Több jogászkollégámmal közös véleményünk az, hogy a korrupció műfajától távol áll, amivel őt és a többi REAC-játékost gyanúsítják – mondta Aczél jogi képviselője.

Olvasói sztorik