Hírek

Visszatekintő a 20. fordulóra

Eldőlt (?) a bajnoki cím sorsa, a Vasas sorozatban negyedszer kapott ki, a Győr menetel Pintér Attilával.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gólok

A huszadik fordulóban mindössze 18 gól született, ami nagyon gyenge termés: 2,25-ös gólátlagot jelent mérkőzésenként. Eddig 435 találat született a bajnokságban, fordulónként 21,75. Tavasszal (14, 21 és 18 gól) nem megy a góllövés.

Két gólnál csak az Újpest rúgott többet. Amelyik csapat már kettőt vállalt, az nyert is, a slágereredmény az 1-2 volt. Négy csapat gólképtelen maradt. A legtöbb találat a Szusza Ferenc Stadionban esett (négy), míg az Albert Flórián Stadionban nem volt gól. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccsek: nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját az első forduló óta a Debrecen vezeti (40), a Győr a második (37), Videoton és a Honvéd 36-36-nál jár. A legjobb gólkülönbség továbbra is a debrecenieké (+27), a Videoton a második (+22). A kapott góloknál a Zalaegerszeg az első (46), az Újpest (35) és a Paks (35) állnak még a negatív dobogón. A legrosszabb gólarány a zalaiaké: -29.

Mindössze 17 gólt rúgott a ZTE, 18-at a Vasas, 19-et az FTC, a Siófok és a Pápa. A legjobb védelem cím jelenleg a Debrecené (13 kapott gól).

A góllövőlista élén az ex-honvédos Danilo Oliveira áll 14 góllal, mögötte az ex-fehérvári Andre Alves 12-vel, akihez csatlakozott a debreceni Adamo Coulibaly. A legjobb magyar Bajzát Péter 9 találattal.

A legtöbb gólt továbbra is a paksiak látták, hiszen 33-35 a gólkülönbségük, azaz 68 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,4-et jelent (fordulóról fordulóra csökken). A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, amely 38 góllal áll (19-19), ez kevesebb, mint 2 gól meccsenként (1,9).

Az OTP Bank Liga 20. fordulójában az első és a második félidő csatája döntetlennel ért véget, 9-9 gól született szünet előtt és után.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A huszadik fordulóban a vendégcsapatok domináltak: 2 hazai siker mellett két döntetlen született, azonban négy helyen az idegenben játszók nyertek.

Összesítésben: 160 meccsen 79 hazai győzelem, 45 döntetlen és 36 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (négy góllal), szombaton öt találkozón 13 gól volt (átlagban 2,6), míg vasárnap a két meccsen csak egy gól született (átlag: 0,5).

Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve a DVSC vezet (9 győzelem, 1 döntetlen), az ETO a második (9 győzelem, 1 vereség), míg a Videoton a harmadik (8 győzelem, 2 vereség). Otthon csak a Kaposvár (3 győzelem, 7 döntetlen) veretlen a Debrecen mellett. A Zalaegerszeg a leggyengébb saját környezetében (8 pont), de az Ferencváros is csak tíz pontot gyűjtött. A legtöbb vereséget otthon a Pápa szenvedte el (ötöt), a legkevesebb gólt pedig a Videoton és a Siófok kapta (ötöt-ötöt). A legtöbb gólt a DVSC rúgta, harmincat.

Idegenben egyedül a Debrecen veretlen (hat győzelem, négy iksz), négy csapat viszont még nem nyert: Vasas, Siófok, Kaposvár, ZTE. A Zalaegerszeg az egyetlen, amelyik még pontot sem szerzett. Az Újpest csak öt gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Honvéd már 18 találatnál jár. A Debrecen mindössze két gólt kapott kilenc idegenbeli meccsén.

Lapok

Sajnos a sárga lap-termés rekordot hozott: 52-szer nyúltak a zsebükbe a bírók és ez csak a jegyzőkönyvezett sárga lapokat jelenti (a második sárga utáni kiállításnál törlődnek a sárga lapok, azaz csak egy piros lapot jelent). Ez mérkőzésenként 6,5-ös átlag! Háromszor villant a piros kártya, viszont ez egy meccsen, a Zalaegerszeg–Haladáson. Ez is rekord, hiszen a 2011–2012-es bajnokságban maximum két kiállítás volt egy találkozón.

A lapok számát tekintve mégsem a nyugati rangadó volt a legdurvább, hanem a 9 sárga lapot hozó Vasas–Győr (5-4) és a Videoton–Debrecen (4-5) találkozók. A Ferencváros–Honvéd derbin négyszer villant a sárga lap.

A Kecskemét és a Pécs gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot: 56-ot, míg a Haladás 52 lappal áll. A piros lapoknál héttel továbbra is a vasiak vezetnek, második a Zalaegerszeg hattal. A Debrecen a legsportszerűbb, 36 sárga lappal és két pirossal.

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni még a bajnokságban, azaz húsz forduló óta nyeretlen. Azonban hazai pályán zsinórban a nyolcadik döntetlenjét játszotta, ennyi még a döntetlenkirály Kaposvárnak sincs saját környezetében.

Ha a tiszta tavaszt nézzük (a 16. fordulótól), akkor nincs már százszázalékos csapat. A DVSC 13 pontot gyűjtött, kiesőhelyen 1 ponttal Vasas állna. Csak a három tényleges tavaszi forduló alapján 3 győzelem áll a hajdúságiak neve mellett, míg a Vasas három vereséggel zárná a sort.

Ebben a körben három büntetőt rúghattak a csapatok. 2/3-os volt az értékesítés: a győriek kihagyták, de a Vasas és a DVTK nem hibázott. Az FTC és a DVSC ellen nem fújtak be tizenegyest, viszont a Honvéd már 11-et rúgott. A Kaposvár ellen ítélték a legtöbb büntetőt, hetet.

Tizenöt győzelme van már a Debrecennek, 14 a Győrnek, 11 a Videotonnak, míg a Zalaegerszeg az egyetlen csapat, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (tizenegy iksz), míg a Győr és a Videoton csak kétszer-kétszer osztozkodott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tizenkét vereség van a ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a Honvéd vezetne 38 ponttal, a DVSC-nek 37 pontja lenne. A végén a ZTE és a Vasas kullogna (15 illetve 17 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott a Debrecen vezetne (41 pont) a Videoton (37 pont) előtt. Itt is a ZTE lenne az utolsó (13 pont) és a Pápa az utolsóelőtti (18 pont).

Olvasói sztorik