Hírek

Kényszerűségből vált rekorderré az FTC

A sérülések miatt 18 bajnoki forduló alatt már öt kapus őrizte a Ferencváros hálóját.

Kapcsolódó cikkek

Marko Ranilovics, Jova Levente, Végh Zoltán, Gyenes Dávid, Kunsági Roland.

Mi a közös bennük? Hát az, hogy mind az öten a Ferencváros kapusai, sőt mindannyian pályára is léptek már az első csapatban, bajnoki mérkőzésen, a jelenlegi szezonban! Ez minden bizonnyal abszolút rekord! Egy csapatban általában a kapus a legbiztosabb pont, és az FTC-nél sem jókedvükben változtattak ilyen sokszor. Balogh Tamás kapusedző a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, nem próbálkozásról és keresgélésről van szó, a sok sérülés okozott kényszerhelyzetet. A tréner leszögezte, Jova Levente az elsőszámú kapus, a cserepozícióért pedig Gyenes és Kunsági harcolhat. De ha Ranilovics is felépül…

– Tartsunk névsorolvasást! Marko Ranilovics!
– Elszakadt a térdszalagja, félévig használhatatlan. Decemberben megműtötték, januárban kezdte a rehabilitációt, de ez egy hosszabb folyamat. A labdás edzéseket nagyjából akkor kezdheti el, amikor véget ér a tavaszi szezon. Vele tehát jelenleg nem számolhatunk – mondta a Rangadó megkeresésére Balogh Tamás.

– Gyenes Dávid!
– A jobb keze sérült meg, az ízület és a csont között vérömleny keletkezett, és nehezen szívódik fel, nem is nagyon tudja használni. Az orvos egy hét pihenőt írt elő számára.

– Jova Levente!
– Az egyik edzésen eltört az orra, és úgy ítéltük meg, jobb, ha nem vállalja a Debrecen elleni mérkőzést, mert ha félti a fejét, akkor esetleg nem mer úgy belevetődni egy labdába, ahogy egészségesen tenné. Hiába van rajta arcvédő, az a kisebb súrlódásoktól megvédi, de ha belekönyökölnek, vagy eltalálják, akkor esetleg szilánkosra törhet, műteni kellene, és hosszabb időre elvesztenénk.

– Kunsági Roland!
– Ő egészséges. Nem rajta múlt a DVSC elleni vereség, megoldotta a feladatot, azt nyújtotta, amit vártunk tőle, amit tud. Remélhetőleg Jova a hétvégén már olyan állapotban lesz, hogy beállhat a kapuba a Pécs ellen. Gyenes Dávidra még biztosan nem számíthatunk.

– Végh Zoltán!
– Ő mindig kéznél van, de már kifelé megy, ami a pályafutását illeti. Ő egy kényszermegoldás volt, de nyilván az volt a szakmai szempont, hogy három jó kapusa legyen a Fradinak. Mi inkább a fiatalabbaknak adnánk lehetőség, de Végh Zoli mindig itt van kéznél, és bevethető. Egyébként kapusedző az utánpótlásban, és délelőttönként velünk edz.

– Még valaki?
– A második csapatban ott van még Hermány Bence, aki rendszeresen véd, és remélhetőleg olyan teljesítményt nyújt, hogy jövőre már az első csapatnál számolhatunk vele.

– Összességében nincs könnyű helyzetben az edzői stáb…
– Szeptemberben kerültem a csapathoz. Az első meccsen, a Zalaegerszeg ellen Gyenes Dávid védett, de neki a második meccse után beszakadt a combja. Következett Jova Levente, aki jó teljesítményt nyújtott, megbízható volt. Olyan képzett kapus, aki hosszútávon is meghatározója lehet a Ferencvárosnak. A szükség és a kényszer mindig úgy hozta, hogy változtatni kellett a kapuban. Az FTC elsőszámú kapusa Jova Levente, a második posztért, a cseréért Kunsági és Gyenes küzdhet. Nem tudom, mi lesz Ranilovics sorsa, milyen állapotban fog visszakerülni. Ha ő tökéletes állapotban van, komoly konkurenciát jelenthet Leventének, mert nagyszerű kapusnak tartom! Nem próbálkozásról és keresgélésről van tehát szó, mert megvan az első kapusunk, de kényszerből hozzá kellett nyúlni olyan fiatalokhoz, akikről még nem gondoltuk volna, hogy hosszútávon meghatározó játékosok lesznek a Ferencvárosnál. De Kunsági és Gyenes is abban a korban van, hogy bizonyíthatják, mennyire számolhatunk velük a jövőben.

– A védők számára nem zavaró, hogy ha nem is minden alkalommal, de gyakran cserélődik a mögöttük álló csapattárs?
– Ha van egy megszokott ember, akinek a hangját, habitusát, technikai tudását, szokásait ismerik, tehát tudják, hogy mire számíthatnak, az természetesen előny. Ám jelentősen nem befolyásolja a csapat, illetve a védelem eredményességét az, hogy ki áll mögöttük. Csalódást senki nem okozott, vannak beidegződések, mondjuk, hogy mire számíthatok hazaadásnál, de például minden ellenfél is más, ezért nem ugyanazok a szituációk történnek meg egy-egy mérkőzésen. Erre ugyanúgy fel van készülve a csapat is. Egészségesebb, ha végig egy ember áll a kapuban, de vannak ilyen kényszermegoldások, amivel nem tudunk mit csinálni.

Olvasói sztorik