Foci vb 2014

„Azt akartam, hogy Krul védjen”

Louis van Gaal a kényszerű változtatások miatt nem tudta beküldeni a hollandok cserekapusát az Argentína elleni tizenegyes-párbajra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Argentína a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában csak a Belgium elleni negyeddöntőt tudta kilencven perc alatt eldönteni (1-0). A svájciak ellen Ángel Di María 118. percben szerzett góljával győztek, mégis ott vannak a döntőben.

Hollandia az előző mérkőzésen győztesen került ki a tizenegyes-párbajból Costa Rica ellen. Azon a mérkőzésen Louis van Gaal szövetségi kapitány a 121. percben kapust cserélt: Jasper Cillessen helyett Tim Krult küldte pályára. Bejött a merész húzás, mert az angol Newcastle United hálóőre kétszer is hárítani tudott (4-3).

Az argentinok elleni elődöntőben az első félidőt követően Louis van Gaalnak kétszer is bele kellett nyúlnia a csapatába. Először azért, mert Martins Indi sárga lapot kapott, helyette Janmaat érkezett. Nigel De Jong sérülésből tért vissza, így őt sem hagyhatta végig a pályán, a helyén Clasie játszott tovább a 62. perctől. A végén a szokásos cseréjét is meghúzta, a hosszabbításban beküldte Huntelaart. A 62 éves szakember elismerte, ismét behozza volta Krult a tizenegyesekre.

– Ha megtehettem volna, ismét becserélem Krult. Ez sajnos nem jött össze, mert korábban két kényszerű cserét kellett végrehajtani – mondta a holland kapitány a mérkőzés után.

Érdekesség, hogy van Gaal 2005 és 2009 között a holland AZ Alkmaar edzőjeként dolgozott, és a játékosa volt egy bizonyos Romero nevű kapus. Igen, az a Romero, aki jelenleg az AS Monaco hálóőre, és aki szerdán két holland tizenegyest is megfogott…

– Természetesen a tizenegyes-párbaj a szerencsétől is függ. Amikor az Alkmaarnál voltam edző, sokat foglalkoztam Romeróval. Megmutattam neki, hogyan tudja hatékonyabban védeni a büntetőket – mondta a rutinos edző.

Hollandia sok kritikát kapott a világbajnokság alatt, hogy az eddigi 4-3-3-as taktikai felállást egy sokkal védekezőbb felfogásra alakította át.

– Hollandia csodálatosan játszott a torna alatt – mondta Louis van Gaal. – Senki nem gondolta volna, hogy idáig eljutunk. Argentína egy világszínvonalú csapat, tele jobbnál jobb labdarúgókkal. Tehát nem kell szemlesütve, lehajtott fejjel közlekednünk.

A holland szakember természetesen nem tudott elmenni szó nélkül amellett, hogy kedden Németország 7-1-re kiütötte a házigazda Brazíliát a másik elődöntőben.

– Úgy gondolom, sokkal rosszabb kikapni hét-egyre, mint tizenegyesekkel kiesni – vélekedett a kapitány, aki a szombati bronzmeccs után az angol Manchester United vezetőedzőjeként folytatja pályafutását.

Olvasói sztorik