Foci vb 2014

A magyarok tudják, milyen érzés így kikapni

A hollandok elleni 1-8, a jugoszlávok elleni 1-7 és a szovjetek elleni 0-6 egy-egy szereplőjét kérdeztük Brazília nagy zakójáról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden este a brazil válogatott történelmi, 7-1-es vereséget szenvedett Németországtól a világbajnokság elődöntőjében. Ha valaki, akkor mi magyarok áterezhetjük a brazilok drámáját, hiszen ha nem is egy világesemény elődöntőjében, hazai pályán, de néhány fontos meccsen már beleszaladt hasonlóan nagy pofonba válogatottunk.

Ki ne emlékezne a tavaly októberi, hollandok elleni világbajnoki selejtezőre, amelyen 8-1-re kapott ki a csapat?! A Rangadó.hu megkereste az akkori válogatott egyik védőjét, a svájci FC Sion játékosát, Vanczák Vilmost, aki elmondta, minden csapat életében előfordul, hogy semmi nem jön össze.

– Nagyon meglepő eredmény született kedden. A saját példámból, a hollandok elleni nyolc-egyből kiindulva azt tudom mondani, hogy ez minden csapat életében előfordul. Láthattuk, hogy a brazilok is tudnak ilyet, nem csak mi – kezdte Vanczák Vilmos. – Ezt nehéz kívülről felfogni, de vannak olyan napok, amikor az egyik csapatnak minden összejön, a másiknak viszont semmi. A keddi elődöntőben is ez történt. A brazilok nagyon a támadásra helyezték a hangsúlyt, mindenki támadni akart, a védekezést pedig háttérbe szorítottak. Szerintem a védekezést kellett volna előtérbe helyezniük. A mérkőzést nézve egyből eszembe jutott a hollandok elleni vereségünk. Minden csapatnak lehetnek rossz napjai. Akkor is azt éreztem, hogy Hollandiának minden összejön, mint most a németeknek, ráadásul ők Brazília ellen hajtották ezt végre.

Nem csak a közelmúltban, de korábban is szenvedett a brazilokéhoz hasonló vereséget a magyar válogatott. 1997-ben Jugoszláviától 7-1-re kaptak ki a mieink a világbajnoki pótselejtező első meccsén. Ott volt pályán a Ferencváros egykori játékosa, az NB II-es Szeged-Grosics jelenlegi vezetőedzője, Nyilas Elek, akinek a brazilok vergődését nézve felrémlettek annak a szörnyű meccsnek a pillanatai.

– Úgy gondolom, a számszerű eredmény meglepő. Nyilván sokan elfogultak a brazil válogatottal szemben, de az eddigi meccsek alapján kijelenthető volt, hogy a németek kiegyensúlyozottabb teljesítményre képesek – magyarázta Nyilas Elek. – A gólkülönbség túlzónak tekinthető, hiszen nagy port kavar egy hazai világversenyen a brazilok ilyen mértékű veresége, de a csapatok között nagy volt a differencia. Mindenki Neymar és Thiago Silva hiányát említi. Ezzel a két játékossal persze más lett volna a csapat játéka, de nem lehet kizárólag erre a tényre hagyatkozni és erre fogni a vereséget. Taktikailag is hibásan játszottak a brazilok, hiszen szinte fejetlenül mentek neki a németeknek, akik kontrákra rendezkedtek be, és nagyon hatékonyak tudnak lenni ebben a játékszituációban. Hozzá kell tenni azt is, hogy amit kapura lőttek, abból szinte minden bement. Át tudtam érezni ennek a mérkőzésnek a lélektanát. Amikor a harmadik gól után egyből jött a negyedik, akkor az jutott eszembe, hogy milyen hatvan perc elé néznek még a brazilok. Felrémlettek előttem annak a rossz emlékű, Jugoszlávia elleni hét-egyes vereségnek a pillanatai. Nagyon kellemetlen érzés tud lenni. Egy kitűnő, világhírű csapat ellen játszottunk, hiszen a többi között a Juventus, a Real Madrid és az Atlético Madrid játékosai ellen kellett helyt állnunk. Az első negyedórában három balszerencsés, elkerülhető gólt kaptunk, de nem akarom persze azt mondani, hogy mi nyertünk volna azon az összecsapáson. Egy jó csapat ellen így kezdeni egyértelműen öngyilkossággal ér fel, és utána a mérkőzés végig magában hordozta azt, hogy nagyobb arányú vereséget szenvedünk.

Tizenegy évvel korábban, az 1986-os mexikói világbajnokság első csoportmeccsén a Szovjetuniótól 6-0-ra kapott ki a magyar válogatott. Nemzeti együttesünk akkori védője, Kardos József számára hihetetlen, hogy hazai pályán ilyen különbségű vereséget engedtek meg maguknak a brazilok a keddi elődöntőben.

– Ezt nem lehetett előre megjósolni. Az első húsz percben elképesztő volt, amit a németek csináltak, a brazil védelem pedig egész egyszerűen az első kapott gól után összeomlott. Nem értem Scolari edző ragaszkodását Fredhez, akinek egy momentuma sem volt a világbajnokságon. Egyedül Marcelo hozzáállása volt elfogadható, ő hat-nullnál is ment előre, csinálta a dolgát, nem adta fel. Néhány brazil játékos arcpirítóan játszott, hihetetlen számomra, hogy hazai közönség előtt ezt megengedték maguknak. Nem jutott eszembe a hat-nullás vereségünk. Harmincéves dolgokkal már nem foglalkozom. Egyedül az eredmény az, ami hasonló. Mi rosszul lettünk felkészítve, már az elején alig tudtunk lépni a szovjetek ellen. Németország pedig olyan félórát produkált, amelyet a világon egyetlen csapat sem bírt volna ki – mondta Kardos József.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik