Foci vb 2014

A holland felállást okolják a chileiek

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A chileiek szerint a meglepő, védekező holland felállás okozta 2-0-s vereségüket a B-csoport utolsó fordulójának rangadóján.

– Nyerni akartunk, mindent megtettünk ennek érdekében, ám egyszerűen nem találtuk a megoldást a végig csak a védekezésre koncentráló rivális játékára – mondta Jorge Sampaoli, a chileiek szövetségi kapitánya, aki a mérkőzés után még nem tudhatta biztosan, hogy a házigazda Brazília vár majd csapatára a nyolcaddöntőben, ám előre jelezte, hogy akkor sem fognak megijedni, ha Luis Felipe Scolari csapatával kell majd szombaton megküzdeniük. A két dél-amerikai együttes négy éve is az egyenes kieséses szakasz első körében találkozott egymással, akkor a brazilok nyertek 3-0-ra.

A dél-amerikai együttes az egyik legnagyobb sztárja, Arturo Vidal nélkül lépett pályára a hollandok ellen, és az ő energikus, támadásban, illetve védekezésben is hatékony játéka érezhetően hiányzott a chileiek futballjából.

– Az első két mérkőzésünk nagyon kemény volt, ezért a májusban műtött térdemnek szüksége volt egy kis pihentetésre, ráadásul sárga lapom miatt egy újabb figyelmeztetés után a következő meccset ki kellett volna hagynom – mondta Vidal, hozzátéve, hogy a nyolcaddöntőben mindenképpen játszani fog.

Holland oldalon teljes volt az öröm a mérkőzés után, melyen a szakembereket is meglepve Louis van Gaal kapitány balhátvédként szerepeltette a válogatott veterán támadóját, Dirk Kuytot.

– Nagyon élveztem ezt a szerepkört. Sosem játszottam még ezen a poszton, de a kapitány néhány hete említette, elképzelhető, hogy itt lesz majd szükség rám a tornán. Természetesen mondtam neki, hogy készen állok a feladatra – mondta lelkesen a 33 éves Kuyt a 99. válogatott meccse után.

A holland tréner a rivális által bírált 5-3-2-es felállást már hónapokkal ezelőtt előrevetítette, ezúttal pedig meg is védte taktikáját.

– Arról van szó, hogy olyan hadrendben játszatod a csapatod, amilyenre a képességei alapján a legalkalmasabb – fejtegette a vébé után a Manchester Unitedhez távozó Louis van Gaal, kiemelve, hogy a klasszikus 4-3-3-as holland felállásban a támadóinak a chilei szélső védők ellen többet kellett volna védekezniük, ami felemésztette volna az energiáikat.

A százszázalékos teljesítménnyel nyolcaddöntős hollandok a vébén eddig meggyőzően játszó mexikói csapattal találkoznak a 16 között, Chile pedig Brazíliával mérkőzik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik