Foci vb 2014

Van Gaal remekül cserélt

A csereként beállt Fer és Depay góljaival Hollandia 2-0-ra nyert Chile ellen, és továbbra is hibátlan a világbajnokságon.
Világbajnokság, B-csoport, 3. forduló
Hollandia–Chile 2-0 (0-0)
Sao Paulo, 63 ezer néző. Játékvezető: Gassama (gambiai)
Hollandia: Cillessen – Janmaat, Vlaar, De Vrij, Blind, Kuyt – N. de Jong, Wijnaldum, Sneijder (Fer, 75.) – Robben, Lens (Depay, 69.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Chile: Bravo – F. Silva (Valdivia, 70.), Medel, Jara – Isla, F. Gutiérrez (Beausejour, a szünetben), Aránguiz, M. Díaz, Mena – A. Sánchez, E. Vargas (Pinilla, 81.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Gólszerzők: Fer (77.), Depay (93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A csoport első helyéért játszott ki-ki meccset Hollandia és Chile, mindkét csapat a brazilokat szerette volna elkerülni. A hollandok számára egy döntetlen is az elsőséggel ért volna fel. Mindkét együttesnél hiányzott a csapat legnagyobb sztárja: Vidal sérülés, míg Van Persie eltiltás miatt nem léphetett pályára a B-csoport rangadóján. A hollandoknál a brazil tornán először lépett kezdőként pályára Dirk Kuyt, a támadó szellemű játékos meglepetésre a bal bekk pozíciójába kapott helyet.

A gambiai játékvezető sípszavára a chileiek kezdték a mérkőzést. Az első negyedórában az európaiak kevés labdához jutottak, ám azt a feltüzelt dél-amerikai közönség heves füttykoncerttel díjazta. Az első tíz percben egyik kapu sem forgott veszélyben, a csapatok védekezésébe nem csúszott hiba. A 12. percben apró ütközés után Robben játszotta el a nagy halált – és pörgette fel az unalmas eseményeket – a lap ugyan elmaradt, a szabadrúgás pedig veszélytelen volt. Az első kapura tartó próbálkozást a chileiek jegyezték a negyedóra végén, Vargas fejese azonban jócskán fölé szállt. Az első húsz perc a vártnál jóval kevesebb izgalmat és helyzetet hozott, a csapatok csak keresték a fogást a másikon.

A 22. percben egy szöglet után Gutiérrez lőhetett kapura a tizenegyes-pontról, ám ő sem talált célt. Három perccel később villant az első sárga: F. Silva rántotta le a lefordulni vágyó Lenst, majd a hollandok szabadrúgást végezhettek el remek szögből. Sneijder lövése lassan csordogált a kapuig – de legalább helyzet volt… A 34. percben a mérkőzés addigi legnagyobb helyzetét alakította és hagyta ki Hollandia: Robben szabadrúgása után De Vrij fejelhetett a kaputól négy méterre, ám a labda kicsit magas volt, a védő pedig nem tudta jól kontrollálni.

A negyvenedik percben Robben olyat szólózott, amit csak a legnagyobbak tudnak, a félpályától egészen a kapuig suhant a labdával, közben lerázott négy védőt, lövése azonban kapu mellé szállt. A félidő chilei helyzettel zárult: Díaz szabadrúgása után Gutiérrez fejelhetett senkitől sem zavartatva nyolc méterről, ám a váratlan lehetőség magát a játékost is meglepte és nem talált kaput. Az első felvonásban gól nem született, a chileiek hiába birtokolták többet a labdát, a holland helyzetek jóval több veszélyt rejtettek.

A fordulás után a játék képe sokat nem változott az első félidőhez képest, sokat birtokolta a labdát Chile, ám a helyzetecskék nem jelentettek veszélyt. Közben a holland játékosok a pálya szélén melegítettek, Huntelaar pedig a kispadról várt bevetésre, nagyon úgy tűnt, csak a cserék hozhatnak új színt a mérkőzésbe.

A fehér mezesek aktív játékosa, A. Sánchez ugyan több ízben is gólra törően játszott ötvenedik válogatottsága alkalmából, ám az eredményjelzőn változás nem tudott kierőszakolni. A túloldalon Robben keltett zavart a 65. percben, a Bayern-sztár egymaga ismét öt védőt fűzött be, ám 15 méteres bombája középre tartott, Bravo pedig öklözött.

A 75. percben Robben szöglete után Kuyt fejelhetett, ám nem talált kaput. Néhány perccel később Depay bombázott egy életerőset, a chilei kapus a léc alól szedte ki a labdát. Nagyon beszorultak a dél-amerikaiak, és érett a holland gól. A 77. percben megtört a gólcsend: Janmaat beadása után megszületett a találkozó első találata, a két perce Sneijder helyére beállt Fer parádés góllal nyitott, a remek passzból hat méterről, tanítani valóan fejelte a hosszú sarokba (1-0).

A kapott gól után kapkodóvá vált mindkét együttes játéka, Chile hiába próbálkozott, az egyenlítés nem jött össze. A hollandok azonban belelendültek és a hosszabbításban újabb gólt talált van Gaal csapata: Robben passzából, a szintén csereként beállt Depay lőtt közelről volt eredményes (2-0). Előzetesen jóval izgalmasabb kilencven percet ígért a találkozó, ám a csapatok csak az utolsó húsz percre pörögtek fel igazán. Hollandia remek cseréinek köszönhetően továbbra is veretlen a világbajnokságon, és csoportgyőztesként készülhet a nyolcaddöntőre.

– A hollandok nagyon taktikusan játszottak, nem siettek különösebben, az volt a lényeges, hogy ne tudják lekontrázni őket – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Csank János, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya. – A középső embereik nagyon odafigyeltek, hiszen a chileiek sokszor két csatárral játszanak. Nem nyíltak ki, a középpályás-védekezésük ütős volt, szinte csak a saját térfelükön dolgoztak, nem nagyon támadtak le. Ezért fordulhatott elő, hogy nagy volt a labdabirtoklási különbség Chile javára. Voltak lehetőségek, de nagy helyzeteket nem láthattunk. A holland cserék nagyon jól sikerültek, jól szálltak be, gólt rúgtak. A dél-amerikai csapat is jó benyomást keltett, de a hollandok nagyon lezárták a területet. Nem lehetett látni, hogy nagyon fontos nekik a győzelem, de a taktikai fölényük megmutatkozott, az okos hátsójátékukat nem tudták feltörni. Nem volt jó meccs, mert az európai együttes nem vállalta azt a játékot, amit szokott, hogy irányít, és eldönti a meccset. Most inkább hibákra játszottak, a felpasszolt labdából mindig elindult valaki a kapu felé, és ehhez zárkóztak fel a többiek. Ezt célfutballnak nevezném, ami ezúttal sikeres volt. A játékvezető kisebb hibákat mindkét fél kárára elkövetett, de nagyobbakat nem. Meglepő, hogy a hollandok ilyen magabiztosan jutottak tovább.

Olvasói sztorik