Foci vb 2014

Fogadási botrány a ghánaiaknál

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Angol lapértesülések szerint a ghánai labdarúgó-szövetség elnöke beleegyezett olyan válogatott meccsek lekötésébe, amelyeket fogadási csalásokkal foglalkozó bűnözői csoportok manipuláltak volna.

A Daily Telegraph a Channel 4 tévécsatornával együtt szervezett lebuktató akciót. Magukat befektetési tanácsadónak kiadva – két szövetségi alkalmazotton keresztül – rávették Kwesi Nyantakyi elnököt, hogy a ghánaiak néhány barátságos találkozójának jogait meccsenként 170 ezer dollárért eladja, a megállapodás egyik záradéka pedig azt tartalmazta, hogy a „szponzorok” a bíróküldést is befolyásolhatják.

A két fedett riporter azt hangoztatta, hogy tud korrupt bírókat szerezni. A Daily Telegraph szerint nem sokkal a vébé-rajt előtt volt egy találkozó Miamiban, ahol Nyantakyi azt javasolta, hogy az első két barátságos meccset már idén augusztusban és decemberben szervezzék meg.

A ghánai szövetség visszautasította a vádakat. A GFA ugyan közvetetten megerősítette a találkozót, de azt közölte, hogy semmilyen megállapodást nem kötöttek, a szerződés tervezetét pedig átadták a saját jogi bizottságuknak, a közvetítők pedig különben sem tettek korrupt ajánlatot a szövetség embereinek. Az ügyet ugyanakkor vizsgálat céljából átadták a FIFA-nak és a ghánai rendőrségnek is.

A FIFA a dpa hírügynökség kérdésére megerősítette, hogy tud az esetről, a szervezet biztonsági részlege tanulmányozza a bizonyítékokat. A nemzetközi szövetség ugyanakkor közölte, hogy az ügy semmilyen formában nem függ össze a ghánai válogatott vébé-meccseivel vagy egyáltalán a brazíliai tornával – írja a német Bild alapján a telesport.hu.

Olvasói sztorik