Nemzetközi foci

Izgalmakban nem volt hiány

Hiába uralta végig a meccset Ghána, az Egyesült Államok 2-1-re győzött a vébé G-csoportjában.
Világbajnokság, G-csoport, 1. forduló
Ghána – Egyesült Államok 1-2 (0-1)
Natal, 39 ezer néző. Játékvezető: Eriksson (svéd)
Ghána: Kwarasey – Opare, Boye, Mensah, Asamoah – Rabiu (Essien, 71.), Muntari, A. Ayew – J. Ayew (Boateng, 59.), A. Gyan, Atsu (Adomah, 78.). Szövetségi kapitány: James Appiah
USA: Howard – Johnson, Cameron, Besler (Brooks, a szünetben), Beasley – Bedoya (Zusi, 77.), Bradley, Beckermann, Jones – Altidore (Johansson, 23.), Dempsey. Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann
Gólszerzők: A. Ayew (82.), illetve Dempsey (1.), Brooks (86.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hétfői játéknap zárómeccsén Ghána és az Egyesült Államok csapott össze a G-csoportban. Jürgen Klinsmann tanítványainak volt miért visszavágniuk az afrikaiaknak, hiszen a legutóbbi két vébén egyaránt vereséget szenvedtek Ghánától, amelynek a kezdőjéből ezúttal kimaradt a két legnagyobb sztár, Kevin-Prince Boateng és Michael Essien.

Ennek megfelelően kezdte a mérkőzést az USA, a nézők még fel sem eszmélhettek a kezdősípszót követően, amikor egy baloldali szép kényszerítő után Dempsey becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd kissé oldalról a hosszú kapufa segítségével a hálóba helyezett. A csapatkapitánynak mindössze harminckét másodpercre volt szüksége, hogy vezetéshez juttassa csapatát (0-1).

A tempóból ezután sem vettek vissza a mérkőző felek, kaputól kapuig zakatoltak a játékosok, már az első tíz percben lüktető volt a játék, a ghánaiak egyszer jutottak el egy veszélyes beadásig, de Howard résen volt, és megszerezte a labdát. A 15. percben Gyan mozgott keresztbe és kapta volna lyukba a passzt, de a kicsit hosszan érkező átadásra Howard jól mozdult ki a kapujából. A ghánaiak szinte odaszorították kapujuk elé az ellenfelet, de egy életveszélyes kontrából majdnem megduplázta előnyét az amerikai együttes: Bedoya robogott el a jobb szélen, élesen érkező beadását Altidore vette át kicsit maga mögé, így tízméteres lövését blokkolni tudták a becsúszó védők.

Néhány perccel később Altidore egy sprint közben a combjához kapott, a Sunderland támadója nem tudta folytatni a játékot, helyére Johansson állt be. Három perc múlva ismét egy lendületes támadást vezetett az USA, de Beloya 25 méterről csúnyán eltévesztette a kaput. A 29. percben Atsu tekert kapura húsz méterről, de lövése fél méterrel elkerülte Tim Howard kapuját. Négy perccel később azonban már az USA hálóőrének is akadt dolga, Asamoah Gyan húsz méterről bombázott, de Howard nagyszerűen ért le a bal alsóba tartó lövésre. A csapatkapitány nem sokkal később ismét veszélyeztetett, a rendkívül agilisen futballozó Atsu beadását 12 méterről azonban jóval a kapu fölé fejelte.

A félidő utolsó perceire is maradt izgalom, Bedoya és Johansson szép összjátéka után utóbbi gyengécske lövését viszont simán fogta Kwarasey. Már a hosszabbításban jártunk, amikor ismét Atsu kapott egy jó labdát a szélen, jól is adott középre, de Jordan Ayew nagyon rosszul találta el a játékszert. Az amerikaiak gyors vezetőgólja után szinte az egész félidőben Ghána játszott mezőnyfölényben, az USA kontrákra helyezkedett be. Összességében izgalmas, lüktető első játékrészt láthatott a közönség.

Dempsey gólját leszámítva a második félidő ugyanúgy indult, mint az első. A ghánaiak birtokolták a labdát, uralták a meccset, de komoly lehetőséget nem tudtak kialakítani, az 53. percben Atsu próbálkozott 22 méterről, de méterekkel célt tévesztett. Néhány perccel később Muntari unta meg, hogy csapata tanácstalanul passzolgat, ezért 28 méterről kapura lőtt, de életerős bombája fél méterrel elkerülte az amerikai kaput. Rögtön ezután Gyan került nagy helyzetbe, de egy kiváló baloldali beadás után fölé fejelt. Egy perc sem telt el, amikor Gyan távoli csúsztatását bravúrral tolta szögletre Howard, ezekben percekben nagyon érett Ghána egyenlítő találata.

Az afrikaiak a következő percekben is domináltak, és nyomás alatt tartották ellenfelüket. A 62. percben ismét Atsu próbált meg távolról gólt lőni, és jól csapódó tekerése csak milliméterekkel szállt a jobb felső fölé. Három perccel később megint Gyan került nagy helyzetbe, de 14 méteres lövését az utolsó védő blokkolni tudta. A nagy pörgés után kicsit lelassult és főleg a középpályán folydogált a játék, helyzetek nélkül.

A 76. percben a Juventusban szereplő Asamoah lőtt be a baloldalról egy éles beadást, de Ayew lábáról a védők elé pattant a labda. Az amerikaiak a 80. percben jutottak el először a vendégek kapujáig, de Dempsey húszméteres lövését könnyedén húzta le a ghánai hálóőr.

A 82. percben bekövetkezett az, ami már nagyon benne volt a levegőben. Egy gyönyörű összjáték után a védőket megelőzve Gyan sarkazott Ayew elé, aki tíz méterről külsővel Howard felett a kapuba lőtt (1-1). Úgy tűnt ezután, hogy a győztes gól is összejöhet Ghánának, amely nem állt le, ment tovább, de milyen a futball: egy szöglet után a 86. percben Brooks fejelt a hálóba, és juttatta ismét előnyhöz az Egyesült Államokat (1-2).

Az utolsó percekben már hiába próbálkoztak az egyenlítéssel a hátrányban lévő afrikaiak, az egalizálás nem jött össze nekik, így a három pontot USA válogatottja tehette zsebre egy olyan összecsapáson, amelyen Ghána rászolgált volt legalább az egy pontra.

Olvasói sztorik