Foci vb 2014

Elaludt meccsnézés közben

Vicente del Bosque elkezdte megnézni a csoporttárs Chile és Ausztrália meccsét, de nagyon fáradt volt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Uruguay – Costa Rica 1-3 (1-0), edzői értékelések

Oscar Tabarez, Uruguay: – Riválisunknak sok erénye van, amelyek közül néhányat nem tudtunk semlegesíteni. Kiváló egyéniségekből áll Costa Rica csapata, amely a második félidőben taktikailag irányította a játékot. Évekkel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy ilyen gólokat kaptunk. Így jártunk, de ezt gyorsan meg kell emésztenünk, hogy fenntartsuk a továbbjutás lehetőségét, nincs időnk sajnálkozni. Minden előfordulhat, ezt Spanyolország esetében is láthattuk, de egyik csapat sem tudja elhinni, hogy ilyesmi megtörténhet.

Jorge Luis Pinto, Costa Rica: – Az számít leginkább, hogy megmaradt az esélyünk a továbbjutásra. Nagyon kemény csapat ellen győztünk. Nagyon tiszteljük Uruguayt, de nem nyújtott olyan játékot, amit tud. Nagy győzelem volt számunkra.

Még egy olasz kapus kidőlt?

Sebastiano Vernazza olasz sportújságíró azt írja a Twitteren, hogy az a hír járja, miszerint a Buffon sérülése miatt a kezdőbe nevezett kapus, Sirigu még mindig fájdalmakkal küszködik, ezért elképzelhető, hogy ő sem tudja vállalni a játékot. Ha tényleg így van, a genovai Perin véd magyar idő szerint éjféltől, Anglia ellen.

Anglia–Olaszország kezdőcsapatok

A D-csoport rangadóját magyar idő szerint éjféltől rendezik Manausban. Roy Hodgson támadószellemű tizenegyet küld pályára, Cesare Prandelli pedig nagyon tapasztalt kezdőcsapatot állított össze. Az olaszoktól sérülés miatt hiányzik Gianluigi Buffon, akit a francia PSG nagyon tehetséges kapusa, Salvatore Sirigu helyettesít.

Anglia: Hart – Johnson, Jagielka, Cahill, Baines – Gerrard, Henderson – Welbeck, Sterling, Rooney – Sturridge

Olaszország: Sirigu – Chiellini, Barzagli, Paletta, Darmiyan – De Rossi, Verratti, Pirlo, Marchisio – Candreva, Balotelli

Bombariadó az angol-olasz előtt

A rendőrség egy gyanús autót talált a manausi Arena Amazonia környékén. A magyar idő szerint éjfélkor kezdődő Anglia–Olaszország rangadót megelőzően nagy riadalom kerekedett a találkozó helyszínén, a keresőkutya puskapor szagát érezte, ám mint az később kiderült, a járművet alaposan átvizsgálták, és nem találtak benne robbanóanyagot. A brazil rendőrség beszámolója szerint ezzel együtt megerősítik a biztonságot a meccsre – írja az estadiovip.com.br.

Vicente del Bosque elaludt meccsnézés közben

A spanyol válogatott a hollandok elleni katasztrofális vereség (1-5) után, éjjel azonnal visszarepült a Curitibában lévő bázisára. Közben a csoporttársak is pályára léptek, és Chile 3-1-re legyőzte Ausztráliát. Vicente del Bosque szövetségi kapitány elkezdte megnézni a másik meccset, de elaludt a fáradtságtól…

Casillas igazi kapitány

Védelmébe vette Iker Casillast a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint a kapus igazi csapatkapitányként viselkedett a hollandoktól elszenvedett 5-1-es vereség, a balul sikerült világbajnoki nyitány után.

– Iker bizonyította, hogy igazi kapitány és hogy elkötelezett a válogatott iránt – mondta szombaton rögtönzött sajtótájékoztatón Vicente del Bosque. – Amikor beléptem az öltözőbe, a társaihoz beszélt, akik csendben hallgatták őt. Bizonyos dolgokért magát hibáztatta, egyben pedig igyekezett felrázni a többieket. Kapitányként viselkedett, olyan beszédet tartott, amely nekem pozitív szemléletűnek, jónak és hasznosnak tűnt.

Del Bosque arról is beszélt, hogy nem tartja öregnek játékosait, szerinte inkább elég érettek ahhoz, hogy továbbjussanak a csúfos kezdet ellenére.

– Azért hoztuk őket el a világbajnokságra, mert az a meggyőződésünk, hogy ők a legjobbak – fogalmazott a szövetségi kapitány, aki kitért arra is, mi okozhatta a kudarcot. – Azt kezdtük hinni, hogy a dolgok mindig abba az irányban haladnak, amerre mi szeretnénk. A mérkőzések előtt figyelmeztetni szoktam a játékosokat, hogy előfordulhat olyasmi, ami megváltoztatja az eredeti elképzelésünket és készen kell állni ezzel szembenézni. Ez azonban nem egyszerű.

A címvédő spanyolok még továbbjuthatnak a csoportjukból, ehhez a chileiek és az ausztrálok ellen kell jó eredményt elérniük.

Özil német rekorder lett

Mesüt Özil az első német sportoló, akinek a Facebook-oldalát több mint húszmillióan kedvelik. A Twitteren hatmillió követője van.

– Ezek a számok nagyon sokat jelentenek nekem. Aki ismer, tudja, hogy nekem nagyon sokat számít a rajongók véleménye, és fontos, hogy kommunikáljak velük – mondta Özil, aki ezzel bekerült a világ tíz legnépszerűbb sportolója közé ebben az összevetésben.

A listát toronymagasan a portugál szupersztár, Cristiano Ronaldo vezeti (több mint 85 millió kedvelés), majd Lionel Messi következik (több mint 58 millió). Özil oldala öt nyelven: németül, angolul, spanyolul, törökül és arabul olvasható. A világbajnokság idején ráadásul lefordítják portugálra is.

Negyven éve osztották ki az elsőt…

Napra pontosan negyven éve rendezték a szövetségi Németországban megtartott vébén az NSZK-Chile összecsapást, mely arról nevezetes, hogy a világbajnokságok történetének első piros lapját ezen a találkozón mutatta fel a játékvezető. A renitens a chilei Carlos Caszely volt.

Podolski Schumachernek nyerne vébét

A német válogatott támadója a Nationalelf szombati sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, ha képesek lennének megnyerni a tornát, úgy azt a diadalt a múlt év végén súlyos síbalesetet szenvedő, hétszeres Forma 1-es világbajnoknak, Michael Schumachernek ajánlaná.

“Üzenem jó barátomnak, hogy érte is küzdünk és érte is szeretnénk megnyerni a világbajnoki címet” – mondta Podolski.

Kolumbia elintézte a görögöket

A C-csoport első mérkőzésén Kolumbia papíron csoportrangadót játszott Görögországgal. Egy korai kolumbiai gól azonban hamar jelezte, a hírhedt görög védekezést ezúttal fel kell, hogy váltsa a támadás. Ez nem sikerült Gekaszéknak: Kolumbia magabiztos, 3-0-s győzelmet aratott. Részletek ide kattintva olvashatók.

„A hollandok szenzációsak voltak”

Az egykori angol válogatott játékos, Alan Shearer a BBC szakértőjeként dolgozik a világbajnokság ideje alatt. A péntek esti spanyol-holland (1-5) meccsről is elmondta a véleményét:

– A hollandok szenzációsak voltak. Hét vagy nyolc gólig is eljuthattak volna. Arjen Robben, Robin van Persie, és Daley Blind tökéletes, ragyogó teljesítményt nyújtottak. Soha nem láttam olyat, hogy a spanyol válogatott hátsóalakzata annyit hibázzon, mint ezen a meccsen – mondta Alan Shearer.

Maradona szerint itt a bizonyíték

– Szeretném felidézni jó barátom, José Mourinho szavait, amikor azt mondta, Iker Casillas többé már nem az a kapus, akire egy Real Madridnak szüksége van. Tudjuk, hogy ezek a szavak mibe kerültek – el kellett hagynia miattuk Madridot – mondta egy tévéműsorban Maradona a pénteki, Hollandia–Spanyolország meccs után.

– Este bizonyosodott, hogy a barátomnak igenis igaza volt – nyilatkozta Casillast kritizálva a korábbi argentin klasszis.

Balotelli: Mindenki szurkoljon!

„Olaszok! Ma már csak a válogatott létezhet minden csapat szurkolói számára! A gyűlöletet, a féltékenységet, a megvetést tegyétek félre, és együtt szurkoljatok!” – írta az angolok ellen készülő olasz válogatott csatára, Mario Balotelli a Twitteren.

Sergio Ramos: „Erre nincs mentség”

A spanyol játékosok természetesen még egy nappal a hollandok elleni súlyos vereség után is sokkhatás alatt voltak.
– Erre nincs mentség. Inkább mentális, mint fizikális problémáink voltak – mondta Sergio Ramos.

Egy másik védő, Jordi Alba kijelentette: el sem tudta elképzelni, hogy öt gólt kapjanak. Mindkét játékos hozzátette, hogy bár jelenleg csalódottak és szomorúak, a csapat tagjai készen állnak arra, hogy együtt felálljanak a padlóról, és annak ellenére, hogy nehéz helyzetben vannak, még szilárdan hisznek a továbbjutásban.

Kolumbia – Görögország: a kezdők

KOLUMBIA: Ospina – Zuniga, C. Zapata, Yepes, Armero – Cuadrado, Aguilar, C. Sánchez, J. Rodríguez – Ibarbo, T. Gutiérrez
GÖRÖGORSZÁG: Karnezisz – Toroszidisz, Papasztatopulosz, Manolasz, Holebasz – Kone, Maniatisz, Kacuranisz – Szalpingidisz, Gekasz, Szamarasz

A foci vébét mindenhol szeretik

Vébé-lázban ég az egész világ, mindez a kép tanúság szerint a pakisztáni gyerekekre is igaz.

Obi Mikel: Bármi lehetséges

“Nem csak azért jöttünk, hogy a válogatottságaink száma nőjön. Játszani és bizonyítani akarunk. A lehető legjobban csinálni a dolgunkat. Afrika bajnokaiként érkeztünk, és ez jelent ugyan némi nyomást, de a jó fajtából. Imádjuk ezt az érzést. És az ellenfeleknek tisztelnie kell minket” – nyilatkozta Nigériáról a Chelsea középpályása.

“Egy világbajnokságon bármi megtörténhet. Nézzék csak meg a péntek esti holland-spanyol mérkőzést. Nincs lefutott meccs, bárki meglephet bárkit, és mi pontosan erre készülünk” – tette hozzá Mikel, aki az F-csoportban Irán, Bosznia-Hercegovina és Argentina ellen bizonyíthat majd csapatával.

Robben – Casillas evolúció

Négy év alatt nagyot változott a felállás: Dél-Afrikában Casillas sorsdöntő pillanatban védett hatalmasat, Brazíliában viszont Robben bolondot csinált belőle.

C. Ronaldo is edzett

A portugál csapat teljes kerettel készül a hétfői, Németország elleni mérkőzésre. A szombati edzésen mindenki részt vett, a közelmúltban térdfájdalmakkal bajlódó Cristiano Ronaldo is. A nyitott kérdés csak az, hogy a Sporting Lisboa fiatal tehetsége, William Carvalho játszik-e a pálya közepén, a védelem előtt, vagy pedig a Dinamo Kijev játékosa, a lényegesen tapasztaltabb Miguel Veloso. A támadók közé valószínűleg Hugo Almeida kerül, hiszen két gólt is lőtt a világbajnokság előtti utolsó tesztmeccsen Írország ellen, és egyértelműen jobb formában van, mint riválisa, Helder Postiga.

Így élvezkedett a holland kommentátor az 5-1-en

Ugyan egy szót nem értünk a nyelvből, Jack van Gelder holland tévékommentátor hangjában minden benne van, amitől az Oranje kedvelői még ma is a fellegekben járnak, a spanyolok pedig pokolban érezhetik magukat. Klikk!

Buffon nem védhet Anglia ellen

Nem lép pályára az angolok elleni, éjfélkor kezdődő meccsen az olasz válogatott első számú kapusa, Gianluigi Buffon – írjaa sportmediaset.it Twitter-oldala. A veterán hálóőr a mérkőzés előtt sajtótájékoztatót is kihagyta. Cesare Prandelli szövetségi kapitány elmondta, hogy enyhe bokasérülés miatt kell nélkülöznie csapatkapitányát.

Az olaszok közül egy védő, Mattia de Sciglio is hiányozni fog sérülés miatt. Buffon helyett valószínűleg a francia Paris-Saint Germain kapusa, a 27 éves Salvatore Sirigu véd majd, de a keretben van a Genoa játékosa, Mattia Perin is.

Az angol drukkerek már behangoltak

Este angol-olasz, a britek szurkolói zenekara pedig már készen áll a “csörtére”…

https://www.youtube.com/watch?v=fqt0qx9QWg4

Miért voltak üres székek?

A FIFA vizsgálatot indít annak kiderítésére, miért maradt több száz szék üresen a Spanyolország–Hollandia mérkőzésen. Egyes feltételezések szerint sokan az óriási dugók miatt nem tudták megközelíteni az Arena Fonte Novát. Arról is hallani, hogy az online jegyértékesítés mondott csődöt, voltak olyan drukkerek, akik hiába próbálták a még szabad jegyeket lefoglalni, nem engedte nekik a rendszer. Olyan feltételezések is vannak, hogy szponzorok által lefoglalt székek maradtak üresek – írja a sportgeza.hu.

David Cameron: hajrá Anglia!

Nehéz feladat vár az angolokra, ma éjféltől az olaszok ellen kezdik meg szereplésüket a brazil tornán. Anglia miniszterelnöke, David Cameron is rövid, ám lelkesítő beszédet intézett a csapat felé, melyben elmondja: az egész ország nevében kívánja a legjobbakat Roy Hodgson fiainak. Cameron szerint a világbajnokság összehozza az országot, mindenki együtt drukkol és szorít nemzet sikeréért, és élvezi a játékot. A miniszterelnök röviden kitért arra is, hogy mivel a pubok késő estig nyitva lehetnek, a baráti társaságok együtt éljenezhetik a nemzeti együttest.
Mint ismert a szokásosnál tovább tarthatnak nyitva a kocsmák Nagy-Britanniában a nyári, brazíliai labdarúgó-világbajnokság alatt. A kormánydöntés értelmében az angol válogatott csoportmérkőzéseinek napján 23 óra helyett éjjel 1-ig szolgálhatnak ki vendégeket a bárokban.

Modric sérülése nem súlyos

A Brazília elleni nyitómeccsen megsérült a horvát válogatott egyik legjobbja, Luka Modric. Eleinte nem lehetett tudni a pontos diagnózist, de az MR-vizsgálat kimutatta, hogy a szalagok nem sérültek, és törés sincs a lábában. Az ijedtség tehát nagyobb volt, mint a baj, a Real Madrid középpályásának nem kell sokat kihagynia. Egy pihenőnapra mindenképpen szüksége lesz, de aztán ismét edzhet.

Niko Kovac szövetségi kapitánynak volt egy megjegyzése, miszerint sajnos a sérülés nagyon komoly, és ekkor úgy tűnt, a Kamerun és a Mexikó elleni meccseket is ki kell hagynia a horvát kulcsjátékosnak, de azóta már a horvát szövetség közleménye is cáfolta ezt.

David „Neymar” Luiz

A brazil Neymar két góllal nyitotta a vébét, oroszlánrészt vállalva csapata horvátok elleni 3-1-es sikeréből. A találkozó után pár nap szünet következik, s ilyenkor kell is a kikapcsolódás. Például úgy, hogy photoshoppal megnézzük, hogyan állna nekünk a csapattárs, David Luiz göndör sérója… Nem jó szórakozás? De, Neymar szerint mindenképp!

Hangyák ébresztették a kapust

Egy hangyaboly zavarta fel álmából Uruguay kapusát, Fernando Muslerát helyi idő szerint szombat hajnalban. Nem jött jókor ez az ébresztő a hálóőrnek, hiszen magyar idő szerint 21 órakor már Costa Rica ellen lép pályára csapatával.

A chilei gólszerző történelmet írt

Jean Beausejour szerezte Chile harmadik gólját az Ausztrália elleni 3-1-es meccsen. Ezzel az angol Wigan Athletic csatára lett az első chilei labdarúgó, aki két világbajnokságon is eredményes tudott lenni. Négy évvel ezelőtt, a dél-afrikai tornán ő lőtte a Honduras elleni 1-0-s meccs egyetlen gólját, akkor is az első fordulóban.

Csaló chileiek, csaló játékvezető

Az ausztrálok bosszantó, 3-1-es vereséget szenvedtek Chile ellen a B-csoport első fordulójában. A kontinensnyi szigetország csapatának rutinos játékosa, Tim Cahill szerint az ellenfél egyik tagja elismerte, hogy csalt. A legismertebb ausztrál labdarúgó, valamint a chilei Gonzalo Jara párharca után Cahill kapott sárga lapot.

– A balhátvéd megrúgott, amikor el akartam futni mellette, és ellökött magától, mégis én kaptam sárga lapot. Ezután csalónak neveztem, ő pedig azt mondta: igen, csaló vagyok, és akkor mi van? Ez nem sportemberre vall, ilyesminek nincs helye a pályán – mondta Cahill.

A rutinos játékos szépített, majd felejt egy gólt, amit les miatt nem adtak meg, végül egy tizenegyes is elmaradt, pedig húzták a mezét. Utóbbi esetben szerinte, és Ange Postecoglou szövetségi kapitány szerint is büntetőt kellett volna ítélni. Az edző dicsérte a játékosait, mert a korai kétgólos hátrány ellenére is jól küzdöttek, és megfelelőek voltak a visszatámadásaik is.
A vereség mellett további problémái is vannak Ausztráliának: az egyik védő, Ivan Franjic világbajnokságának sérülés miatt vége, Cahill, Mile Jedinak és Mark Milligan pedig sárga lapok miatt eltiltásveszélyes helyzetben van.

A dicsőséges generáció katasztrófája

Döbbenetet is tükröző, lesújtó vélemények sora követte a spanyol sportsajtóban a világbajnoki címvédő válogatott bemutatkozását, amely során Vicente del Bosque együttese 5-1-es vereséget szenvedett péntek este a hollandoktól.

„Teljes katasztrófa” – harsogta címoldalán a szombati As, a Marca pedig már a szomorú kilátásokat is érzékeltette vezető írásával, amely szerint „Ez el van rendezve”. Más újságok – még a mérsékeltebben kritikusak is – leszögezték, hogy a spanyol válogatott rendkívül megnehezítette helyzetét nemhogy a címvédést, de még a csoportból továbbjutást illetően is.

A babonásokat is megszólító írásának a Mundo Deportivo a „Péntek 13” címet adta, a Sport pedig „Röhejes” című vezető cikkében azt emelte ki, hogy a spanyol csapat nevetség tárgya lett.

Az As részletes értékelésében úgy vélekedett, hogy a dicsőséges generáció a kimerültség jeleit mutatta, és hogy a hollandok két-két alkalommal is eredményes csatárai, Van Persie és Robben szétzúzták a spanyol védelmet. A lap szerint Spanyolország lemondott Brazíliában, vagyis letaszíttatott a vébé-trónról, és a kudarcot három játékos, a kapus Casillas meg a két középső védő, Piqué és Ramos nyakába varrta.

A legolvasottabb sportnapilap, a Marca is őket pécézte ki, bár konklúziója szerint a csapat egésze vallott szégyent, és történelmi katasztrófának minősítette az 5-1-et.

„Arcpirító. Hollandia legigázta a bajnokot 45 perc alatt” – írta, hozzáfűzve, hogy Spanyolország egyetlen meccsen több gólt kapott, mint a 2010-es vébén és a 2012-es Európa-bajnokságon együttvéve.

Az El Mundo Deportivo „Vendeta Oranjéról” cikkezett, arra emlékeztetve, hogy a hollandok most álltak alapos bosszút a négy évvel ezelőtti világbajnoki döntőért, ahol kikaptak a spanyoloktól.

Anglia egyetlen rúgás nélkül győzött!

Saját nemzeti zászlajukba csavart csajok között tartott internetes szavazást a The Sun – az angol olvasók nem túl meglepő módon az angol szőkeséget tartották a legdögösebbnek. Sam Cooke a Háromoroszlánosok játékosával, Chris Smallinggal randizik mostanság, és egyébként manchesteri születésű. De beszéljen helyettünk a győztes fotó:

Manaus készen áll

Manausban, az Arena Amazonia ad otthont a késő esti angol-olasz csúcsderbinek. A stadionban mostanra már minden a helyére került, és csak arra várnak a rendezők, hogy a játékosok és a nézők megtöltsék a helyszínt.

De Jong Torrest fegyelmezi

Bejárta az internetet N. de Jong képe, amin F. Torrest fegyelmi. A fotót megosztotta az Anderlecht játékosa, de Zeeuw is, aki az idei vb-n nincs ott a holland keretben, a következő aláírással: „Ez a kép mindent elárul.” Kicsit később maga az érintett, Nigel is megosztotta.

Levegő kell Balotellinek

Az olasz válogatott veteránja, Andrea Pirlo amondó, ideje lenne, hogy a sajtó leszálljon a Milan-csatár magánéletéről, és azzal foglalkozzon csak, amit a pályán nyújt játékostársa.
“Fiatal, tehetséges játékos, akinek azonban szüksége van egy kis levegőre. Azt hiszem túl sokat beszélünk róla. Ha Mario kimegy a wc-re, akkor arról nem kell oldalakat írni. Bármit csinál, az az újságokban köt ki és ez szerintem egyáltalán nem fair dolog vele szemben.”

“Mariót az alapján kéne megítélni amit a pályán csinál. Sokat beszélnek róla, komoly elvárásokkal kell szembenéznie, ami hol jó, hol rossz egy futballistának. Még érnie és nőnie kell, de jó úton jár. Abban viszont biztos vagyok, hogyha a sajtó békén hagyná, sokkal hamarabb is beérne a feje” – nyilatkozta fiatal csapattársa kapcsán a 35 esztendős Pirlo.

Így kezdenek az angolok

Nincs több zsákbamacska, kiderült, hogy kezdnek az angolok az olaszok elleni mérkőzésen. Alex Oxlade-Chamberlain nincs a kezdőben. Íme:

“Gerrard klasszis, de Pirlo a világ legjobbja” – Nesta

“Nem könnyű nehezebb nyitányt elképzelni Olaszország számára, mint az Anglia elleni meccs” – nyilatkozta a korábbi 78-szoros válogatott Nesta. “Hodgson válogatottja remek elegyének tűnik a fiatal tehetségeknek, és a rutinos rókáknak, mint amilyen például Steven Gerrard. Jó barátommal, Pirlóval komoly csatát vívnak majd a középpálya uralmáért, ebben biztos vagyok.”

“Gerrard nagyszerű játékos, Pirlo viszont született zseni – egyértelmű, hogy a világ legjobbja a posztján.”

“Hogy hogy nyerhetjük meg az elengedhetetlenül fontos első meccset az Amazonas medencéjében? Egyszerű a helyzet. Sokat kell birtokolnunk a labdát, fárasztani az ellenfelet, elérni, hogy sokat fussanak. Nagy lesz a hőség, ami igénybe veszi majd mindkét felet, de Pirlo képes lesz úgy mozgatni a szálakat, hogy az angolok fáradjanak el hamarabb. Ez lehet a siker kulcsa” – tette hozzá a Lazio és a Milan kiváló hátvédje.

RVP a pankrátor, RVP az új Pán Péter és RVP az igazi Superman

Avagy így mémesedik a hollandok eddigi tán legfontosabb vb-gólja a pihent agyú szurkolóknak köszönhetően! Klikk a fotóra a galéria további elemeiért, garantáltan megéri!

A spanyolok már gyászolnak

A tekintélyes spanyol sportnapilap, a Marca különleges, fekete címlappal jelent meg szombat reggel, rajta a “Hozd helyre” szalagcímmel. A lap megjegyzi, a 2010-es vb-n és a 2012-es Eb-n összesen nem kapott annyi gólt a Roja, mint pénteken este… Vajon van számukra visszaút?

Az angol szurkolók felkészültek

Anglia ma éjfélkor Olaszországgal néz farkasszemet a D-csoport nyitómérkőzésén. A fanatikus szigetországi szurkolók győzelmet várnak Gerrardéktól.

“A franciák előtt nincs lehetetlen – Ribéry nélkül sem”

Xherdan Shaqiri szerint Svájcra még úgy is rendkívül kemény feladat vár, ha megakarják előzni az E csoportban a franciákat, hogy a gallok Franck Ribéry nélkül kell, hogy megvívják a vb-t.

“Nyilvánvaló, hogy Franck kulcsember volt a franciáknál és sok minden múlott a formáján, szerepén, de nélküle is akadnak olyan játékosok a keretben, akik vezérei legyenek a csapatnak. Franciaország Ribéry nélkül is Franciaország” – nyilatkozta müncheni csapattársa sérülése kapcsán a svájci.

“Ott van a Jamaica ellni 8-0. Franciaország még mindig nagy csapat, tele fiatal és jól kvalifikált játékosokkal, akik együtt a lehetetlent is elérhetik. Mi nem vagyunk olyanok, mint a franciák, a spanyolok vagy a brazilok. Kis ország vagyunk, de nagy csapatszelemmel. Ez az egység lehet a legfőbb erősségünk, és az, ha játsszuk a saját játékunkat, bárki is az ellenfél” – mondta Shaqiri.

Az utcákon ünnepeltek a hollandok

A holland válogatott 5-1-re nyert a címvédő Spanyolország ellen péntek este. Az otthon maradt szurkolók országszerte ellepték az utcákat, sok városban vadul ünnepeltek, még a kora reggeli órákban is. A narancssárgába öltözött rajongók zászlókkal integettek, vagy az autójukkal dudáltak. Amszterdamban mintegy 15 ezer szurkoló gyűlt össze a központi fekvésű Múzeum téren. Rotterdamban komoly forgalmi dugókat okoztak az ünneplők. Több mint hétmillióan nézték a holland tévében a meccset, amely alatt és után a Twittert és a Facebookot ellepték a bejegyzések.

A legtöbb holland ember nem volt valami nagy bizalommal Louis van Gaal szövetségi kapitány iránt, ezért rengetegen ezt írták: „Ez tényleg az Oranje?” De azt is sokan írták, hogy a csapat bosszút állt a 2010-es vébédöntő vereségéért. A győzelem néhány boltosnak veszteséget jelentett, mert korábban megígérték a vásárlóknak, hogy tízszázalékos kedvezményt adnak minden holland győzelem után.

Pirlo már a vébégyőzelemről beszél

A dzsungel közepén lévő manausi Amazónia Aréna ad otthont a D-csoport egyik legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapásának a brazíliai világbajnokságon: az Olaszország–Anglia mérkőzésen az embert próbáló klímával is meg kell küzdeniük majd a játékosoknak. A szombati meccsek előzetesét ide kattintva olvashatják!

Hazai pályán játszik Anglia

Szombat éjfélkor Anglia és Olaszország csap össze a manausi Amazonia Arénában. A hírek szerint a helyiek egyértelműen az angolokat támogatják, s úgy tűnik, a stadionban is túlnyomó többségben lesznek a Ködös Albion szurkolói. A brit Telegraph úgy tudja, a 42 ezer férőhelyes aréna több, mint felét tölthetik meg az angol fanatikusok, hozzájuk csatlakozhat a mintegy 2500 Brit-szigetekről érkező hazai szurkoló.

Azért is érdekes a fenti felvetés, mert Manaus híres az angol-ellenességéről: az egykor a gumigyártásból felvirágzó környéket éppen egy angol üzletember, Henry Alexander Wickham tette tönkre: a legenda szerint 1876-ban kaucsukfa magot csempészett ki Brazíliából, majd Malajziában létesített ültetvényeket, s olcsóbb gumit előállítva megtörte Manaus gazdasági egyeduralmát, amely így hanyatlásnak indult.

Dombi sejtette a meglepetést

Hatványozottan jól sikerült a péntek estéje Dombi Tibornak, a DVSC egykori olimpikon labdarúgójának. A Wyrfarkas zenekar – amelynek ő a dobosa – remek hangulatú koncertet adott a debreceni Roncsbárban, de előtte a legfőbb kedvenceinek számító hollandok kiütéses, 5-1-es győzelmet arattak Spanyolország felett. A Rangadó.hu világbajnoki szakértőjeként a kétezres évek elején Hollandiában futballozó Dombi Tibor elmondta: a meccs előtt, sőt még a spanyol tizenegyes után is hitt benne, hogy a hollandok sikerrel járnak. Cikkünk folytatása ide kattintva olvasható!

Angol huligánvadászok segítik a brazil rendőrséget

Egy hét fős elit huligánvadász egység is elutazott a világbajnokság helyszínére a mintegy 38 ezer angol szurkolóval. A Háromoroszlánosok kiváló hangulatot tudnak teremteni a mérkőzéseken, de képesek pillanatok alatt felforgatni teljes városokat – ezért követik árnyékként a manchesteri rendőrség különleges ügynökei a nemzeti csapatot a vb-n is.

A világbajnokság előtt 175 ismert rendbontó útlevelét vonták be az angol hatóságok, ennek ellenére a huligánvadász különítmény árgus szemekkel figyeli a szurkolókat Dél-Amerikában is. „Meccsnapokon együttműködünk a helyi hatóságokkal, és ha kockázatot jelentő szurkolót látunk, adatait átadjuk a braziloknak. De összekötőként is működünk a világbajnokság alatt a szurkolók és a rendőrség között, ha probléma merülne fel” – mondta el az egyik helyszínen dolgozó ügynök.

R. Babel holland fociforradalomról ír

A holland Ryan Babel, aki jelenleg a török Kasımpaşa alkalmazásában áll tegnap este igazi eufóriában követte nyomon honfitársai szárnyalását a spanyolok ellen. A Twitteren napi rendszerességgel jelentkező „megmondóember” nem fogta vissza magát, íme néhány csirip.

„Spanyolország… Mi történik?”

„Ez a játék ismét megváltoztatja a labdarúgást.”

„Hahahahahahhahahahhahahahhahahaha. Robben, te vagy a főnök!”

„Mindenkit visszarántottunk a földre” – Babel vélhetően arra célzott, hogy sokan ugyan a világbajnokot tartottak a mérkőzés favoritjának, a hollandok azonban erre rácáfoltak.

Babel továbbította a legendás G. Lineker üzenetét is, ami így hangzik: „Hihetetlen gól Robbentől.”

Világbajnoki stadionok akkor és most – GALÉRIA

A világbajnokság tizenkét stadionja közül hetet a semmiből, libalegelők helyen, vagy éppen a dzsungel közepén húztak fel. A nemzetközi közvélemény és a sajtó gyakran hangoztatta véleményét, miszerint nem készülnek el időre az arénák – az angol Mirror remek fotókon mutatta be, miért gondolta így a világ.
2007-ben kapta meg a rendezés jogát Brazília, így alig hét év alatt kellett ráncba szedniük öt lepukkant stadiont, és megépíteniük hét teljesen újat.

Buffon idő előtt hagyta abba az edzést

Az olasz Gianluigi Buffon az angolok elleni meccset megelőző utolsó edzést idő előtt hagyta abba, mert nagyon enyhe fájdalmat érzett az egyik lábában. Cesare Prandelli szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón azt mondta, minden rendben van a veterán hálóőrrel, nem történt semmi komoly. Az angolok edzője, Roy Hodgson korábban aggodalmát fejezte ki a manausi stadion rossz minőségű gyepszőnyege miatt, de olasz kollégája most eloszlatta a félelmeket:

– Azt mondták nekem, hogy a fű tényleg elég rossz volt, de most már kiváló minőségű – mondta Cesare Prandelli.

Iker Casillas bocsánatot kért

A spanyol kapus öt gólt kapott Hollandiától, ezért a – részükről kaotikus második félidőt hozó – mérkőzés után bocsánatot kért.

– Nem játszottunk valami jó, én sem védtem magas színvonalon, sajnos ez van, ezzel most már együtt kell élnünk. Először is azt kell kérnem a szurkolóinktól mindannyiunk nevében, hogy bocsássanak meg, különösen a mutatott játékunkért – mondta Iker Casillas.

Andrea Ranocchia hazautazott

Nem sokkal az olaszok első vébémeccse, az angolok elleni rangadó előtt az egyik itáliai védő, Andrea Ranocchia hazautazott Manausból. Az Internationale 26 éves játékosa csapata 24. embere volt, akit azért vittek magukkal, mert bizonytalan volt, hogy az enyhe izomsérüléssel bajlódó balhátvéd, Mattia De Sciglio játszhat-e egyáltalán a tornán. Végül kiderült, bár az első meccset ki kell hagynia, a második fordulóban valószínűleg bevethető lesz.

– Azt reméltem, hogy Cesare Prandelli benevez a huszonhármas keretbe, de másként döntött – mondta Ranocchia a szombati hazautazás előtt, és hozzátette, már most az a cél lebeg a szeme előtt, hogy a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon a válogatott tagja lehessen.

Erre mondjuk, hogy #swag

A vébék történetének legcifrább felszerelésében aligha lehet felülmúlni Jorge Campost, akit sok helyen a mai napig csak mexikói paradicsommadárként emlegetnek. Színes, nem mindennapi megjelenésével ma ő lehetne a vébé swag-királya.

Van Persie a kapitányt dicséri

A hollandok parádés győzelme után Robin van Persie nem győzte dicsérni a csapat sikerkovácsát, Louis van Gaalt. A Manchester United csatára Arjen Robennel karöltve két gólt rúgott a spanyoloknak, valamint De Vrij is eredményes volt a világbajnok ellen.

A hollandok kilencese szerint nagyarányú győzelmük a kiváló taktikus van Gaalnak volt köszönhető, aki egyébként a következő szezonban már a Vörös Ördögöknél tart edzést a játékosnak.

– A spanyolok elleni győzelmünk egyértelműen neki köszönhető. Hihetetlen, ahogy felkészített minket a vébére. Úgy gondolom, egy álom válhat valóra, egész Hollandia számára – mondta a harmincéves duplázó.

Olvasói sztorik