EB 2016

Eb-csapatkapitányok: Ronaldo nagy dobásra készül

Premier League-sztárok, ikonikus játékosok, élő legendák – ők vezetik csatába a válogatottakat.

A legtöbb nemzeti csapathoz könnyedén tudunk egy, az adott ország futballjából kiemelkedő játékost kötni. Lehet, hogy a játéktudása, lehet, hogy az eredményei, vagy lehet, hogy a rutinja miatt lesz valaki kapitánya és ezzel együtt „plakátarca” hazája nemzeti tizenegyének, de akárhogy is legyen, mind kiváló játékosok. A Rangadó.hu összegyűjtötte, kik vezetik csatába válogatottukat a napokon belül kezdődő Európa-bajnokságon.

A csoport

Franciaország – Hugo Lloris: A Tottenhamben is kapitányi karszalagot viselő 29 éves hálóőr 2005-ben már nyert egy Európa-bajnoki címet a francia u19-es válogatott tagjaként, a házigazdák csapatkapitányaként pedig komoly lehetősége nyílik rá, hogy a felnőttek között is a csúcsra érjen.

Románia – Razvan Rat: A pályafutása javarészét a Sahtar Doneckben lehúzó 35 éves balbekk az Európa-bajnokságon felléphet a román válogatottsági örökranglista harmadik helyére. A jelenleg a Rayo Vallecanóban futballozó védő nemzetközi rutinja nagy segítségére lehet a román válogatottnak.

Albánia – Lorik Cana: A legismertebb albán játékos korábban a PSG, a Marseille vagy a Lazio színeiben is ért el sikereket, most pedig már a válogatott első nemzetközi tornára való kijutása is a nevéhez köthető – ha hozzátesszük, hogy a koszovói születésű játékos korábban a francia és a svájci meghívót is visszautasította az albánért, érthetjük, hogy miért számít nemzeti hősnek a balkáni országban.

Svájc – Stephan Lichtsteiner: A Juventusban sikert-sikerre halmozó Lichtsteiner Gökhan Inler keretből való kimaradása után kapta meg a csapatkapitányi karszalagot Vladimir Petkovic szövetségi kapitánytól.

B csoport

Anglia – Wayne Rooney: A mostanában sokat kritizált, a Manchester Unitedben karrierje legkevesebb gólt hozó szezonját produkáló 30 éves Rooney-nak van mit bizonyítania a sztárokkal teletűzdelt válogatott csatársor vezéreként az Európa-bajnokságon.

Oroszország – Roman Shirokov: A 34 éves középpályás karrierjét hullámvölgyek egész sora jellemezte, azonban az orosz válogatottnak hosszú évek óta az egyik legmeghatározóbb játékosa – fontosságát meghatározandó elég megnézni, hogyan teljesített a Szbornaja a 2014-es világbajnokságon a sérülés miatt távol maradó csapatkapitánya nélkül.

Wales – Ashley Williams: Chris Coleman szövetségi kapitány egyik első intézkedése volt a válogatott élén, hogy az Arsenal-sztár Ramsay-től elvéve a nála hat évvel idősebb középhátvédre, a Swensea City együttesében is kapitányként tevékenykedő Williamsre ruházta a karszalagot – mit mondhatnánk, jó döntés volt.

Szlovákia – Martin Skrtel: A Terminátornak becézett játékos a selejtezősorozat előtt kapta meg a csapatkapitányi tisztséget, és bár a Liverpoolban már nem számít alapembernek, a szlovák nemzeti válogatottnak továbbra is ő ad stabilitást a védelem vezéreként.

C csoport

Németország – Bastian Schweinsteiger: Sérülésekkel tarkított és gyenge formájától hangos manchesteri szezonja ellenére Joachim Löw bizalma továbbra is töretlen „Schweini” irányában – a szövetségi kapitány szerint a 31 éves középpályás a fiatal német gárda szíve és esze is egyben.

Ukrajna – Anatolij Timoscsuk: A Bayern Münchennel Bajnokok Ligáját nyert, a Sahtar Doneck valaha volt legjobb játékosának tartott 37 éves Timoscsuk már most is több mint 30 mérkőzéssel vezeti a válogatottsági rekordot csapatkapitányi elődje, Andrij Sevcsenko előtt – az ukrán labdarúgás élő legendája pedig a mezőny egyik legidősebb vezéreként jelen állás szerint a kontinenstornán is a kezdőcsapatban kap majd helyet.

Lengyelország – Robert Lewandowski: A selejtezősorozatban 13 találatával gólkirályi címet szerző Lewandowskinak is hála a lengyel csapat lőtte a legtöbb gólt a kvalifikáció során. A Bayern Münchenben idén minden sorozatot figyelembe véve 42 alkalommal betaláló, a bajoroknál a világ egyik legjobb csatárává fejlődő támadó formája nagyban meghatározhatja a lengyelek szereplését az Európa-bajnokságon is.

Észak-Írország – Steven Davis: A Premier League hatodik helyén végző Southampton középpályása az északír válogatott legfiatalabb kapitányává avanzsált, amikor 2006-ban megkapta a karszalagot – a kudarcok sorát hozó mostanit megelőző selejtezősorozatokban sok köszönet nem volt benne, de immáron az ő nevéhez köthető a kis ország első Európa-bajnoki részvétele is.

D csoport

Spanyolország – Iker Casillas: Nehéz nézni az egykor a világ legjobbjának tartott hálóőr elmúlt években mutatott mélyrepülését. A Real Madridtól méltatlan körülmények között távozó ikon pocsék szezont produkált a Porto kapusaként, és Vicente Del Bosque szövetségi kapitány is inkább csak tiszteletből hagyta meg kapitányi tisztségében Casillast – a spanyol kaput az Eb-n alighanem De Gea fogja védeni, a karszalagot pedig a mérkőzéseken így Sergio Ramos vagy Iniesta viselheti.

Csehország – Petr Cech: Thomas Rosicky sérülésével és keretből való kimaradásával először vezetheti nemzetközi tornán hazája válogatottját a fejvédős kapus. Bár a 34 éves hálóőr már nem tündököl annyira, mint a korábbi években, továbbra is a kontinens egyik legjobb kapuvédője – habár az Európa-bajnokságokon ezt eddig nem bizonyította. A csehek mindenesetre remélik, hogy Cech nem követ el olyan kiesést érő, súlyos hibákat, mint tette azt a 2008-as és a 2012-es kontinensviadalon.

Törökország – Arda Turan: A Barcelonában télen bemutatkozó, a 2008-as Eb-n az elődöntőig menetelő törököknél üstökösként berobbanó szélső immáron a válogatott egyik legrutinosabb tagjaként és egyértelmű vezéreként próbálja meg egy nyolc évvel ezelőttihez hasonló meglepetésig vezetni Törökországot.

Horvátország – Darijo Srna: A 13 éve Doneckben légióskodó Srna 2008 óta viseli a kapitányi karszalagot hazája válogatottjában, és sorozatban a negyedik nemzetközi tornára vezette ki déli szomszédainkat.

E csoport

Belgium – Eden Hazard: Vincent Kompany kidőlésével nagy veszteség érte a belga válogatottat: nem csak a védelmük gyengült nagyot, de csapatkapitányukat is elvesztették. Bár több játékos is betölthette volna a Kompany által hagyott űrt, Marc Wilmots szövetségi kapitány a legegyszerűbb megoldást választotta – a Chelsea sztárjának, csapata legjobb játékosának adta a karszalagot, aki ezzel a döntéssel a mezőny legfiatalabb vezéreként mutathatja meg vezetői képességeit.

Olaszország – Gianluigi Buffon: Spanyol kollégájával ellentétben „Gigin” a legkisebb mértékben sem látszik 38 életévének terhe. A Juventus élő legendájának helye továbbra is megkérdőjelezhetetlen mind a zebrák, mind az Azzurrik kapujában – a szokásosnál talán valamivel gyengébb olasz válogatottnak szüksége is lesz a hálóőr lélekjelenlétére és kisugárzására a tornán.

Írország – Robbie Keane: Azt mondják, a csatárok karrierje a legrövidebb…Nos, az írek ikonikus játékosa 35 évesen is meghatározó tagja a válogatottjának, a selejtezők során szerzett öt góljával házi gólkirályként segítette hozzá a csapatot a pótselejtezőt érő harmadik hely megszerzéséhez a csoportban.

Svédország – Zlatan Ibrahimovic: Ha góllövésről van szó, Zlatant sem kell félteni: a svédek showmanje nyolc találatával szinte egymaga harcolta ki a pótselejtezőt az összesen 11 gólt szerző skandinávoknak. Az MLS-be vagy Kínába szerződéséről szóló pletykák felerősödésével van esély rá, hogy 35 évesen ezen a tornán alkothat utoljára maradandót az európai porondon.

F csoport

Portugália – Cristiano Ronaldo: A sokak által a világ legjobb játékosának tartott Ronaldo nemzetközi szinten még nem ért el komolyabb sikert a portugál válogatott vezéreként – pedig 23 éves kora óta ő a gárda kapitánya. A magyar csoportból indulva idén talán a válogatott-siker is megadatik az egyénileg és klubszinten is mindent megnyert Real Madrid-játékosnak.

Izland – Aron Gunnarsson: A 27 évesen pályafutása virágkorában lévő Cardiff City-játékos kapitánykodása alatt ment végbe az izlandi labdarúgás felemelkedése, amire egy sikeres Európa-bajnoki szerepléssel végképp feltennék a koronát a szigetország futballistái.

Ausztria – Christian Fuchs: Az idei szezon előtt a Schalke játékosaként nemzetközileg ugyan ismert, de sztárkategóriába korántsem sorolható balbekk már eddig is karrierje legjobb évén van túl, hiszen óriási meglepetésre bajnoki címet szerzett a Leicesterrel – az ezredforduló óta legerősebb osztrák csapat vezéreként pedig további sikerek elé nézhet a kontinensviadalon.

Magyarország – Dzsudzsák Balázs: A válogatottunk legértékesebb játékosaként számon tartott szélsőnek kétségtelenül van mit bizonyítania a felemásra sikeredett orosz évek és a még gyengébb bursai szezonja után. Ha Dzsudzsák az Európa-bajnokságra 44 év óta először kijutott magyar csapat kapitányaként jó játékot mutat, a nemzeti tizenegy továbbjutási esélyeinek növelése mellett még egy topbajnokságban szereplő csapat figyelmét is felkeltheti.

Olvasói sztorik