NB II

Feljutással ünnepelné a negyvenet

Az angyalföld kapus, Németh Gábor idehaza már nem szeretne másik csapatban védeni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem súlyos a sérülése, a szalagszakadást megúszta az NB II-es Vasas kapusa, a negyvenedik éve felé ballagó Németh Gábor. A hálóőr 2015 nyaráig hosszabbított, ám saját nagyvonalú kérésére klubja idén felülbírálhatja a kontraktust. Angyalföldön fiatal hálóőrök sora készül, de az új edző, Szanyó Károly választása rendszerint a rutinos játékosra esik. A DigiSport televízió kedd reggeli adásában Németh Gábor elmondta, hogy Magyarországon már csak a Vasasban szeretne védeni, de később szívesen levezetne Ausztriában.

– Megnyugtató a tulajdonosváltás a Vasasnál?
– Abszolút. Ahogy Jámbor úr betette a lábát a Fáy utcába, szinte minden rendeződött. Ez teljesen pozitív dolog – kezdte Németh Gábor.

– Hogy van a lába?
– Köszönöm, alakulgat. Szerencsére nem olyan súlyos a sérülés, mint amilyenre gondoltunk. Az első diagnózis keresztszalag-szakadás volt, ami nem igazán lett volna jó, mert hat-hét hónap kihagyással jár. Szerencsére csak a vádlim szakadt el, ez öt-hat hetes kihagyást jelent.

– Rövidesen elkezdheti az edzéseket?
– Igen. Most is mozgok, de ez még nagyon messze van az igazi kapusmozgástól. Talán a jövő héten.

– A sérülés sosem jön jókor. Önt mikor kapta el?
– Három hete történt, a Sopron ellni mérkőzésen. Nem mondanám, hogy jókor jött, mert a csapat nyerőszériában volt. Ilyenkor nem jó kikerülni, mert lehet, hogy a visszakerülés sokkal nehezebb lesz.

– Lassan lejár a határidő, amit az egyesületnek adott. Mi lesz a válasz? Elégedettek önnel?
– Mielőtt megsérültem, pont azon a héten voltam bent egy beszélgetésen Vancsa Miklósnál, és mondtam neki, hogy üljünk le megbeszélni, hogy nyártól mi legyen. Erre az volt a válasza, hogy mi lesz nyártól? Mi van? Te a Vasas játékosa vagy. Ennyi volt. Amikor megsérültem, akkor is Miki volt az első, aki felhívott, hogy ne foglalkozzak most semmivel. Az elsődleges, hogy meggyógyuljon a lábam, és majd utána beszélgessünk.

– A dolgok jelenlegi állása szerint a Vasasban fogja ünnepelni a negyvenedik születésnapját. Talán már egy feljutó csapatban?
– Nem lenne csúnya jubileum! Május huszonegyedikén van a szülinapom, és jó lenne, ha jövőre egy feljutással tudnék ünnepelni.

– A tulajdonosváltás előtt a külföldi edzőnek mi baja volt önnel? Beszélgettek erről?
– Nem. Ez is egy érdekes dolog volt, mert nyáron Tóth András hívott fel, hogy szeretne megnézni a külföldi edző. Ez furcsa volt, hiszen több mint egy évtizede benne vagyok a sportban, ha valakit annyira érdeklek, akkor utánam lehetett volna nézni. A külföldi edző viszont nem ismerte a magyar játékosokat, ezért arra kértek, hogy menjek el egy próbajátékra. Az első edzés után már mondta, hogy szeretné, ha a Vasasba igazolnék, úgyhogy ez egy elég rövid kis próbajáték volt.

– És ezek után?
– Én védtem nála rendszeresen, de szintén egy sérülés miatt kikerültem a csapatból. Nem mondott soha semmit. Nem mondta, hogy meg van velem elégedve, de azt sem, hogy lehetnék jobb is. Elég zárkózott ember volt ilyen szempontból.

– Kapusként jobban örül neki, ha van visszajelzés?
– Természetesen. Az ember a negatív kritikából is tud tanulni, de ha semmit nem mondanak, akkor ott a bizonytalanság, hogy most jót csináltam, vagy rosszat?

– Szanyó Károlynál ismét kezdő lett, de a sérülése miatt április közepe óta Hermány Bence nevével kezdődik az összeállítás. Komoly rivalizálás lesz?
– Igen. Bence nagyon jól véd, ezt el kell ismerni. Remekül szállt be. Profi módon készül az edzéseken és a mérkőzések előtt is. Nagyon tehetséges kapusról beszélünk. Ha majd felépülök, akkor Szanyó Károlyék kompetenciája eldönteni, hogy melyikünk védjen.

– Hermány Bencén kívül is vannak fiatal kapusok a keretben. Ők sokat tanulhatnának öntől?
– Van még a keretben egy tizennyolc és egy húsz éves fiú. Úgy érzem, ha valamit mondok nekik, azt meghallgatják és megfogadják. Bíró Szabolcs szerint nagyon sokat tanulhatnak tőlem.

– Ha már nem fog védeni, akkor is meg lesz oldva a kapuskérdés a Vasasnál?
– Mindhárom fiú nagyon tehetséges, úgyhogy ez a kérdés szerintem hosszútávra megoldódott.

– Feljutásról ebben a szezonban már nem beszélhetnek, de hogy sikerült idáig a tavasz?
– Az elsődleges célunk a bennmaradás volt, de azóta megjött a csapat étvágya. Ha szerencsésen alakulnak a dolgok, akár még a bronzérmet is megszerezhetjük, ami az őszi szereplés után óriási bravúrnak számítana. Szanyó Károlyék elsődleges célja az volt, hogy minél több mérkőzést nyerjünk, és hogy minél több fiatal játékos beépüljön a csapatba. Szerintem ez abszolút sikerült.

– Milyen Szanyó Károly edzői filozófiája?
– Teljesen jó. Megnézte, hogy mire alkalmas a keret, azt nyilatkozta, hogy a bátor támadójátékra, és ezt is próbálta megvalósítani. Úgy érzem, az eredmények őt igazolják.

– Ha jövőre összejön a feljutás, akkor védene újra az NB I-ben?
– Ez még nagyon távlati dolog, de ha úgy érzem, hogy tudok segíteni, és szükség van rám, akkor állok elébe. Ha nem, akkor félreállok. Úgy érzem, hogy a pályafutásom elég kerek volt, viszont ezzel a feljutással megkoronázhatnám az egészet.

– Ha újra NB I-es kapus lesz, az csak a Vasasban lehetséges. A Haladásban már nem igazán…
– Valószínűleg a Vasasban fogom befejezni a pályafutásomat, remélhetőleg NB I-es kapusként.

– Utána is marad a futball?
– Valószínűleg igen, de azért szeretnék levezetni. Ebből valószínűleg Ausztria lesz, hiszen Szombathely környékén lakunk, így elég közel lenne. Néhány évet még szeretnék játszani kint is.

– A Bayern München a kedvenc csapata. Manuel Neuert tartja a legjobb kapusnak?
– Az egyik legjobbnak. Az én szememben Peter Schmeichel volt a csúcs, illetve Van der Sar, de Manuel Neuer is kiváló kapus.

– Akkor a Manchester United a másik kedvenc csapata?
– Annyira nem, csak a kapusaikat szerettem.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik