Nemzetközi foci

A következő szezonban sem szerepelnek nemzetközi meccseken orosz klubok és válogatottak

akub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
akub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn bejelentette, hogy a következő szezonra is fenntartotta az orosz klubcsapatok és válogatottak kizárását a nemzetközi sorozatokból.

Kapcsolódó
Évekig, évtizedekig nyögheti az orosz sport a szankciók következményeit
Az egész világot megrázta, hogy Oroszország bevonult Ukrajna területére. Nincs ez másképp a sportszövetségeknél, amelyeknek nagyon komoly döntéseket kellett meghozniuk. Körkép az eddigi szankciókról.

Ennek számtalan következménye van, az idei nyár mellett a jövőre nézve is súlyos szankciónak számít a kizárás:

  • Az orosz férfi felnőtt labdarúgó-válogatott nem léphet pályára a Nemzetek Ligája B osztályában, ahonnan így ki fog esni, ráadásul az utánpótlás-válogatottak sem játszhatnak nemzetközi tétmérkőzéseket.
  • A női válogatott a júliusi Európa-bajnokságon, valamint a jövő évi vb-selejtezőkön sem szerepelhet.
  • A Bajnokok Ligájában, az Európa Ligában, a Konferencia Ligában, az UEFA Ifjúsági Ligában és a női Bajnokok Ligájában sem lesznek orosz klubcsapatok a következő szezonban.
  • A férfi futsal Bajnokok Ligája következő idényében sem lehetnek orosz együttesek, a válogatottat pedig kizárták a 2024-es világbajnokság európai selejtezőjéből.

Különösen érdekes a férfi Bajnokok Ligája, amelyben a skót bajnokság járt nagyon jól az oroszok kizárásával. A BBC cikke szerint jövőre a skót bajnok automatikusan a csoportkörbe jut, míg a második helyezettnek elég csak a harmadik selejtezős körben bekapcsolódnia a küzdelmekbe.

Az UEFA emellett visszautasította az oroszok pályázatát a 2028-as vagy a 2032-es férfi labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére.

Olvasói sztorik