Nemzetközi foci

Kétéves eltiltással és ázsiai folytatással számol az orosz labdarúgás

DAMIEN MEYER / AFP
DAMIEN MEYER / AFP
Csütörtökön Dohában rendezik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) következő, 72. kongresszusát, amely az orosz futball számára kulcsfontosságú jelentőséggel bírhat. A Match TV örmény származású orosz sportkommentátora, Nobel Arustamjan szerint az esetleges döntések a következő évekre, de akár évtizedekre is hatással lehetnek.

A Sports.ru-nak nyilatkozó újságíró szerint a FIFA mindig is visszafogottan, a többi sportszövetséghez képest viszonylag nyugodtan állt a dolgokhoz, ahogy fogalmazott, a nemzetközi szövetségben „inkább a problémák elsimítására és a kérdés elhalasztására törekedtek”.

Kapcsolódó
Ronaldóék ellenfelét busás pénzjutalom ígéretével engedte útnak a miniszterelnök
Az olaszok ellen megcsinálták a bravúrt, a kérdés az, van-e bennük erő egy újabb szenzációs eredményhez.

Szerinte fel sem merült volna az orosz válogatott kizárása a vb-pótselejtezőkről, ha Lengyelország, Svédország és Csehország nem jelentette volna ki, hogy nem hajlandó pályára lépni riválisa ellen.

Az még mindig nem világos, hogy az oroszok delegációja jelen lesz-e Dohában, de a hírek szerint két eshetőségre is felkészültek.

  • Két év eltiltásra, amely ellen Oroszország azonnal fellebbez, majd megússza felfüggesztett büntetéssel.
  • Az orosz szövetség határozatlan idejű felfüggesztésére, amely alapján csak határozatlan idő után térhetne vissza a nemzetközi vérkeringésre.

Akármi is lesz, a szövetség azzal is számol, hogy a továbbiakban nem indulhat az UEFA égisze alatt, ugyanis az európai válogatottak és klubok valószínűleg nem akarnak majd Oroszországgal játszani a következő években. Ázsiában azonban nem lenne ilyen nyomás.

Az oroszok éppen ellentétes utat járnának be, mint Izrael, amely 1964-ben még rendezőként nyert Ázsia Kupát, azonban az arab államok bojkottja miatt lehetetlenné vált a helyzete, így a kilencvenes évek óta Európában játszik.

Olvasói sztorik