Nemzetközi foci

Provokáció? Foci-Eb-t rendezne Oroszország

Alexei Danichev / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexei Danichev / Sputnik / Sputnik via AFP

Oroszország a most érvényben lévő szankciók ellenére szeretné megrendezni a 2028-as vagy a 2032-es labdarúgó Európa-bajnokságot. Alekszandr Djukov, az orosz szövetség elnöke a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta: a szándéknyilatkozatot tartalmazó dokumentumokat a szerdai határidő lejárta előtt eljuttatták az európai szövetségnek (UEFA).

Kapcsolódó
Milliárdokkal a csomagtartóban menekült Magyarországra a Dinamo Kijev tulajdonosa
A Szurkisz fivérek támogatják az ukránokat, igaz, az csak most derült ki, hogy az orosz invázió harmadik napján elmenekültek hazájukból.

A 2028-as tornára a szövetségek bejelentése szerint az oroszok mellett Nagy-Britannia és Írország közösen, valamint Törökország nyújtott be rendezési szándéknyilatkozatot, míg a 2032-es Eb-vel kapcsolatban az olaszok és a törökök érdeklődnek, írja az MTI.

A Guardian cikke szerint többen is arra gyanakodnak, hogy az oroszok részéről ez csak provokáció, az UEFA pedig jelezte, további szankciókkal sújthatja akár az országot, ha nem lép vissza a 2028-as torna rendezési szándékától.

Jelenleg az orosz válogatottak az ukrajnai háború miatt szinte semmilyen sportágban, így labdarúgásban sem szerepelhetnek, az országban pedig nem tarthatnak nemzetközi versenyeket.

Az UEFA közlése szerint a 2028-as és a 2032-es rendezőket szeptemberben fogják kihirdetni. A pályázatok esetében a minimális követelmény tíz stadion, közülük egynek legalább 60 ezer, kettőnek pedig 50 ezer férőhelyesnek kell lennie. Amennyiben kettőnél több ország rendezné közösen a kontinensviadalt, úgy a házigazdák nem kapnának automatikusan indulási jogot.

A 2024-es Eb-nek Németország ad otthont.

Olvasói sztorik