Magyar foci

Varga Roland: Amikor kihagytak a BL-keretből, akkor már tudtam, hiába imádom a Fradit, váltanom kell

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
A 19-szeres magyar válogatott labdarúgót, Varga Rolandot a Ferencváros látványosan mellőzte az elmúlt évben. Ugyan 2022 nyaráig élt még a szerződése, és a Transfermarkt.com 500 ezer euróra taksálja az értékét, klubja információnk szerint nem pénzt, hanem Gera Dánielt kérte cserébe az MTK-tól (a Gerával együtt klubot váltó Katona Mátéért még tetemes összeget is kifizetett a Fradi). A szélső azóta öt bajnokin és egy Magyar Kupa-meccsen lépett pályára kék-fehérben, ezeken öt gólt lőtt és három gólpasszt jegyzett. A megtáltosodó támadót arról faggattuk többek közt, milyen újra abban a klubban futballozni, amelyből 13 évvel ezelőtt Olaszországba csempészték, illetve jelenlegi fiatal német edzője miben képvisel más iskolát, mint korábbi nagynevű mesterei, Szerhij Rebrov, Thomas Doll, Zdenek Zeman, vagy éppen Pintér Attila.

Elég nehezen állt kötélnek. Miért kerüli a nyilvánosságot?

Nem szeretem a szereplést, az interjúkat. Inkább a pályán mutatott teljesítményemmel hívnám fel magamra a figyelmet. Elég, ha arról írnak.

Pont ezért ad témát momentán. Azt követően, hogy januárban hat év után otthagyta a Fradit, régi-új csapatában, az MTK-ban öt bajnokin négy gólt lőtt és három gólpasszt adott.

Valóban, egész jók most az adataim.

A statisztikai mutatókkal a Fradiban sem akadt gondja. 143 NB I-es meccsen 48 gólt és 30 gólpasszt jegyzett, a zöld-fehérek minden második meccsén szerepet vállalt valamelyik találatban. Mit gondol, ennek ellenére Szerhij Rebrovnál miért szorult egyre inkább háttérbe?

2015 telén, miután Győrből az Üllői útra igazoltam, Thomas Doll többnyire számolt velem. Jól is ment a játék. Eleinte Rebrov is bizalmat adott, de tény, később egyre inkább kiszorultam a kezdőből.

A 2020-as évem már kifejezetten rosszul sikerült, igaz objektív okok miatt, mert bokaműtét, és lábujjtörés is hátráltatott.

 

Az egész 2019/20-as évadban mindössze 999 NBI-es játékpercet rögzítettek a neve mellett. A sérüléseken kívül miért nem számolt önnel, vagy ha mégis, akkor is jobbára csak csereként az ukrán vezetőedző?

Így alakult a sorsom. Soha nem reklamáltam emiatt. Elfogadtam, dolgoztam becsülettel. Nyilván szakmai oka is lehetett, de nem az én dolgom azt firtatni. De, mint mindenből, úgy ebből az időszakból is lehetett tanulni.

2022 nyaráig szólt a szerződése, maradhatott volna. Az verte ki a biztosítékot, hogy a klub nem nevezte be a BL-keretbe?

Nehezen éltem meg. Mégis inkább úgy fogalmaznék, ekkor vált nyilvánvalóvá, annak ellenére váltanom kell, hogy a Ferencvárosban eltöltött hat évem minden percét imádtam.

Ősszel jeleztem a vezetőségnek, hogy szeretnék eligazolni. Normálisan, megértően fogadták, holott tényleg még másfél év volt hátra a szerződésemből.

Ennek ellenére elengedték?

Azt tudom, hogy az MTK-ból két fiatal érkezett ugyanebben az időben (Gera Dániel és Katona Máté – a szerk.), de az üzleti rész nem is rám, hanem a két klubra tartozik. A lényeg, hogy a Fradival, és Szerhij Rebrov edzővel is teljesen normális maradt a kapcsolatom. Jól váltunk el.

Több ajánlat közül válogathatott. Hírbe hozták a Puskás Akadémiával, Mezőkövesddel, ahol újra Pintér Attilával dolgozhatott volna. Miért az MTK-t választotta?

Ők voltak a legmeggyőzőbbek.

Milyen értelemben?

Polyák Balázs sportigazgatót még a pályáról, labdarúgóként ismertem, bár soha nem játszottunk egymás ellen. Tetszett az elképzelés, amit felvázolt nekem. Elég kitartóan győzködtek ahhoz, hogy őket válasszam.

2008-ban nem engedte külföldre igazolni az MTK, ezért gyakorlatilag kicsempészte az olasz Brescia. Milyen érzés most visszatérni a Hungária körútra?

Olyan rég volt, nem is emlékszem rá. A Sándor Akadémia remek munkát végzett velünk, szakmailag és emberileg is. Amikor jött a Brescia-lehetőség, szerettem volna vele élni. Azt tudom, hogy a klub tulajdonosa nem akart elengedni, valahogy mégis megoldódott az átigazolásom.

Mit gondol, ha még ma is az akkori tulajdonos, Várszegi Gábor jobbkeze, Domonyai László lenne az MTK sportigazgatója, akkor is lett volna visszaút?

Fogalmam sincs.

Illyés Tibor / MTI

2008 februárjától biztatóan indult az olasz karrierje, még a felnőtt csapatban is pályára lépett az akkor Seria B-ben a feljutásért küzdő Bresciában, ám 2010 nyarán, amikor a csapat a Torino ellenében kivívta a feljutást, klubja kölcsönadta előbb az Újpestnek, majd a Foggiának. Miért?

Olaszországban normális, hogy kölcsönadják a fiatalt, aki nem fér oda az első kerethez.

Abban az időben Zdenek Zeman irányította a Foggiát. Milyen benyomásokat szerzett a világhírű cseh-olasz mesterrel kapcsolatban?

Zeman csöndes, zárkózott ember, de annyit talán életemben nem edzettem, mint ott. Ellentétben a megszokott olasz iskolával, amely inkább a védekezést tolja előtérbe, ő a támadásra helyezte a hangsúlyt. Azt a filozófiát képviselte, hogy eggyel rúgjunk többet, mint az ellenfél. A szintén fiatal, Napoliból kölcsönvett Lorenzo Insigne volt az egyik szélén, én a másikon. A fiatal csapatban sokat játszottam.

A hírek szerint klubja szerette volna végleg kivásárolni, más olasz csapat érdeklődéséről is írtak akkoriban. Miért nem maradt külföldön? Vagy ha már hazaigazolt, miért nem az Újpestet választotta?

Jó kérdés. Bresciában tologathattak volna még évekig kölcsönbe ide-oda, ki tudja, hogy alakult volna a sorsom. A lényeg, hogy a menedzseremen, Vörösbaranyi Józsefen keresztül megkeresett a Győr. Első osztály, bajnoki címre törő csapat, 2012 telén nem is hozhattam volna jobb döntést.

A következő években Pintér Attila irányításával ért el sikereket, akit itthon úgy könyvelnek el, mint az edző, aki a másik csapat játékának elrontásából próbál előnyt kovácsolni. Hálás feladat az inkább védekező csapatban támadónak lenni?

Pintér Attila csapatai kifejezetten jól szervezettek, védekezésben és támadásban is kompakt egészként mozognak, de a gólszerzésre is komoly figyelmet fordítanak.

Sok gólt rúgtam Győrben, úgyhogy a válaszom: hálás.

Zdenek Zeman, Pintér Attila, 2015-től a Fradiban Thomas Doll, Szerhij Rebrov – veretes névsor. Melyik edzőjét tartja a legkarakteresebbnek?

Inkább azt mondom, mindenkitől tanultam valamit.

Hozzájuk képest Michael Boris, az MTK fiatal német edzője mennyivel képvisel más iskolát?

Neki is megvannak a maga elképzelései, elvárásai a csapat, és személy szerint felém is. Következetes edző, számonkéri tőlem is, ha valamit jól, vagy nem jól csinálok.

Ennek is köszönhető, hogy ilyen szépen indult a tavasz?

Jól megtalálta a helyemet. A csapat is rendben van, pillanatnyilag úgy néz ki, megint jó úton járok.

Mit gondol, ha tartja a formáját, lehet reménye a válogatottságra és az Eb-re is?

Teszem a dolgomat, ahogy eddig, aztán az élet eldönti, mi lesz.

Varga Roland

Született: 1990.01.23., Budapest
Posztja: szélső
Magassága: 182 cm, súlya: 79 kg
Eddigi klubjai: MTK, Brescia, Újpest, Foggia, Győri ETO, Ferencváros, MTK

 

A Ferencváros szí­neiben 225 mérkőzésen lépett pályára, 75 gólt szerzett.
Bajnoki: 143 mérkőzés / 48 gól
Magyar Kupa: 25 mérkőzés / 8 gól
Nemzetközi tétmérkőzés: 21 mérkőzés / 5 gól
Nemzetközi barátságos és dí­jmérkőzés: 36 mérkőzés / 14 gól

Magyar Bajnok: 2013 (Győri ETO) 2016, 2019, 2020 (Ferencváros)
Magyar Kupa-győztes: 2015, 2016, 2017 (Ferencváros)
Ligakupa-győztes: 2015 (Ferencváros)

Válogatott: 2014 és 2019 között 19 alkalommal lépett pályára, 3 gólt szerzett

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik