Nemzetközi foci

Gerrard olyan jól indított edzőként, hogy a végén még tényleg ő lesz Klopp utódja

Andrew Milligan/PA Images via Getty Images
Andrew Milligan/PA Images via Getty Images
Amikor 2018 májusában Steven Gerrardot nevezték ki a Rangers vezetőedzőjének, sokan csak mosolyogtak. A nagy médiafelhajtás mellett aligha várta bárki is, hogy tapasztalat nélküli vezetőedzőként csodát tud tenni. Pedig így lett. Gerrard gatyába rázta a klubot kívül-belül, Európában és Skóciában is kőkemény ellenféllé faragta az önbizalomhiányos csapatot. De hogyan?

Ha engem kérdeznek, kinek kellene követnie engem a csapat élén, Stevie-t mondanám

tudatta 2019-ben Jürgen Klopp. Azaz a német szakvezető Steven Gerrardot tartaná ideális utódjának a Liverpool kispadján. A futballista és a klub neve teljesen összeforrt a 21. században, 1998 és 2015 között 504 meccsen lépett pályára a Liverpoolban.

Gerrard tagja, sőt csapatkapitánya volt a 2005-ös isztambuli csodaként elhíresült Bajnokok Ligája-győzelemnek, amikor 3-0-ás hátrányból állt fel az együttes a döntőben egy legyőzhetetlennek tűnő AC Milan ellen.

Naphosszat sorolhatnánk a trófeákat, egyéni díjakat, amiket elnyert, a lényeg viszont az, ha az emberek manapság liverpooli ikont akarnak említeni, Gerrard neve az elsők között vetődik föl. Éppen ezért, gondolhatnánk, hogy Klopp csak udvariaskodott egy sort, amikor őt ajánlotta követőjének a sajtóban, elvégre Gerrarddal egyébként is nagyon jó viszonyt ápol. Csakhogy a korábbi klasszis edzőként is kivirágzott az elmúlt évek alatt.

„Nincs alibi, ezt azonnal véssétek az eszetekbe”

Gerrard pályafutása során mindvégig olyan játékosnak számított, akinek szinte mindegy volt, hogy támadni vagy védekezni kell. A 2007-ben kiadott önéletrajzi könyvében, a My Autobiographyban több fejezetet is szentelt gyerekkorának, amely mindig ugyanarra volt kihegyezve: a labdáért folyó harcra. Gyerekként idősebb testvérével, Paullal gurigáztak a kertben, és persze bátyja barátjaival: nem lehetett kifogás, hogy kisebb vagy gyengébb náluk. Küzdeni kellett.

Később minden válogatón eszelős tempót diktált, ha pedig valahová nem került be, kétszer olyan keményen dolgozott, hogy bebizonyítsa, tévedtek vele kapcsolatban. Könyvében olyan eseteket is emleget, ahol az edzők már kérlelték, ne próbáljon meg annyiszor becsúszni, mert ki fogják állítani. Soha nem állt le, tinédzserként egyszer Paul Ince-t is úgy felrúgta a Liverpool edzésén, hogy inkább beküldték az edzők a teljes csapatot az öltözőbe.

Szívesen mesélek a fiatal Steven Gerrardról, a fiúról, aki a betonon is becsúszva szerelt a házuk mögötti utcában. A srác minden alkalommal a legjobb akart lenni, a focipályán is, valamint az öltözőben, a zoknival való dekázásban is

– mondta róla akkori csapattársa és jelenlegi stábtagja, Tommy Culshaw a Mirrornak.

Ez a mindent elsöprő szenvedély persze sok szabálytalanságot, sőt kiállítást is eredményezett Gerrardnak a pályafutása során, de azért érdemes ezt a mentalitást észben tartani, mert pontosan ezt akarja látni edzőként is játékosaitól.

Steven Gerrard felfogásában nincs elveszett labda, nincs olyan, hogy valaki nem gebed meg azért, hogy egy elszórt passz után egyből javítson. Gerrard már a Rangersnél tartott legelső edzésen olyan szenvedélyesen magyarázott a játékosainak, hogy a jelenet egyből bejárta az internetet.

Nincs alibi, nem kocogva megyünk a labdáért! A pálya minden centiméterén meg akarjuk szerezni a labdát. Ezt azonnal véssétek az eszetekbe. Így támadunk le!

A presszinghez kiváló alapokat kaphatott Gerrard, mivel 2017-ben a Liverpool U18-as csapatának edzője lett. A helyi hős szavát itták a növendékek, Jürgen Klopp pedig eleve azt szerette volna, ha a klub összes csapata hasonló felfogásban játszik, mint a letámadást hatékonyan művelő felnőttek a Premier League-ben. A két szakember jó kapcsolatot alakított ki, de ez nem is meglepő, Klopp munka iránti maximalizmusa és fanatizmusa találkozott Gerrard Liverpool iránti szenvedélyével.

Gerrard aztán 2018-ban igent mondott a Rangersnek, de Klopp nem bánta, sőt még tanácsot is adott neki, mielőtt élete első vezetőedzői megbízásába belekezdett volna az addig csak ifikkel dolgozó kolléga.

Ne úgy menj oda, mintha még mezben lennél, Steven Gerrard felirattal a hátadon. Ezt le kell vetkőznöd. Menj vissza az alapokhoz, mintha először mennél öltözőbe. Tartsd meg a pályán mutatott önbizalmadat és használj mindenféle taktikát. Kísérletezz, próbálj ki különböző dolgokat, kövess el hibákat, óriási, szörnyű hibákat. Ess túl ezeken még a kamerák nélkül és rakd össze magadban, mit is vársz önmagadtól

hangzott Klopp tanácsa.

Gerrard pedig hallgathatott az okos szóra, mert szépen lassan felépített egy félelmetes Rangerst.

Elvitte a Premier League-et Skóciába

Az új edzőnek nem volt könnyű dolga, a Rangers erősen meggyötört állapotban volt 2018-ban. Az egyik legnevesebb skót csapat 2012-ben csődeljárás miatt a negyedosztályig zuhant és bár négy év alatt visszaverekedte magát az élvonalba, az út megviselte a csapatot. Amikor Gerrard megérkezett, több kellemetlen vereséggel tarkított szezon és egy harmadik hely állt a csapat mögött, az első feladat Klopp liverpooli kezdéséhez hasonlított: hitet és önbizalmat kellett adni a csapatnak.

Mark Allen, a Rangers akkori sportigazgatója a The Athleticnek elárulta, súlyos önbizalomhiányban szenvedtek a focisták, az új edző kinevezésekor pedig fontos szempont volt, hogy karizmatikus vezetőt találjanak. Már nem a tapasztalat volt a döntő szempont, hanem hogy egy vezér érkezzen, aki újra lelket önt a klubba. Így jöhetett szóba a liverpooli ikon, akinek a labdarúgómúltja mellé komoly fellépés párosul, és aki nyilvánvalóan bebizonyította már, bírja a terheket és győztes típus.

„Gerrard tisztában volt képességei határával, de elhivatott volt, hogy megtanuljon mindent az edzői szakmáról. Felismerte, mi az erőssége, mi a gyengéje és milyen játékot képzel el a csapattal. Amikor bemutatták, akkor is sokat beszélt már arról, hogyan nézzen majd ki az ő csapata, de tudta, hogy ehhez tapasztalt edzők kellenek” – mondta Allen a kezdetekről.

Ian MacNicol/Getty Images Steven Gerrard a Rangers edzésein sokszor beáll maga is játszani, dekázni.

A stáb hamar összeállt, Gerrard csupa korábbi liverpooli szakembert hívott össze. Asszisztense Gary McAllister lett, az ő feladata a középpályások és a támadók edzése, de egy Alan Shearernek adott interjúból az is kiderül, ő a tapasztalat és a nyers őszinteség hangja is. Mellette a stáb tagja még a már említett, liverpooli ifiből ismert Culshaw, aki a védők edzéseit felügyeli és a pontrúgásoknál segít, a csapatrészek összehangolásában pedig a Brazíliát is megjárt, tapasztalt edzőnek, Michael Beale-nek jut fontos szerep, akit az egész fejlődés szellemi vezetőjének tartanak a szurkolók.

Nem csak az edzői kart fejlesztette azonban Gerrard, szinte az egész klubnál ráncfelvarrást tartott. Az Athletic elemzéséből kiderül, hogy

  • teljesen új és modern szobát kaptak az edzők, az orvosok, a fizioterapeuták, de a játékosoknak is jutott új konditerem, valamint ebédlő,
  • külön termet hoztak létre a videós elemzések számára, ahol a játékosokat és az edzőket is képzik,
  • felújították a gyepszőnyeget, és modernizálták annak kezelését.

Mindezt az elmúlt két és fél év alatt. Skóciában úgy tartják, hogy Gerrard elhozta a Premier League szintjét az Ibrox Stadionba. Az új filozófia ennek megfelelően ki is alakult, letámadni az ellenfelet, folyamatosan nyomás alatt tartani és a hibáit kihasználni. A módszerek beváltak, a Rangers egyre jobb lett, a mutatott játék is folyamatosan javult, még akkor is, ha 2020 elején már elfáradt a csapat mentálisan.

Andrew Milligan/PA Images via Getty Images Steven Gerrard és Gary McAllister

Ehhez a stratégiához elképesztő fizikai állóképességre van szükség, ez lett Gerrardék számára a legfontosabb. A beszámolók szerint a közös munka elején úgy meghajtotta a játékosokat, hogy mozogni is alig tudtak az edzés végén. Az új mottó az lett, hogy nincs kifogás, ha nem megy a játék. Nem is lehetett, a fejlesztések és az edzések is arra épültek, hogy a focistáknak csak a munkára kelljen figyelni.

A jelenlegi szezonra végképp beért a csapat,

Gerrarddal a Rangers úgy vezeti a skót élvonalbeli tabellát, hogy 22 meccséből húszat megnyert, két döntetlent játszott és mindössze 5 gólt kapott. Emellett az ősi rivális Celticet kétszer is legyőzte, legutóbb 1-0-ra, jelenleg 19 ponttal előzi meg.

Itt kell megemlíteni azt is, hogy amíg a Rangers szárnyal, a Celtic komoly mélyrepülésben van. Skócia egyértelmű egyeduralkodója kilenc éve mindig aranyérmet nyert, de már a nyáron hatalmas pofont kapott a Ferencvárostól, amely a Bajnokok Ligája-selejtezőben búcsúztatta a glasgow-iakat.

Kapcsolódó
Két lövés, két gól - a Ferencváros kiejtette a Celticet a Bajnokok Ligájából
Óriásit melózott a magyar bajnok, jött is a bravúr.

Ezzel zsinórban harmadjára bukta a BL-csoportkört a Celtic, 2019-ben a kolozsvári CFR Cluj, egy évvel korábban pedig az AEK Athén taszította az Európa Ligába a csapatot.

A Celtic könnyelmű volt, négy-öt játékosát nem engedte el, pedig nyilvánvalóan távozni szerettek volna. Ezt úgy adták elő, mintha sikerrel megtartották volna kulcsembereiket, de öltözői problémákat szült

mondta Charlie Nicholas, a Celtic és a skót válogatott korábbi futballistája.

Hasonló véleménye van a Liverpool legendájának, Phil Thompsonnak is a címvédőről, szerinte a Celtic hanyaggá vált az évek alatt, miközben Gerrard jó érzékkel igazolt és összerakta a csapatát. Akár elkényelmesedett, akár nem, tagadhatatlanul gyengült az elmúlt évek legjobb skót csapata, a Rangers pedig ezt az időt arra használta, hogy felzárkózzon riválisa mellé minden tekintetben.

Sokan betudják a kimagasló szereplést a skót bajnokság gyengeségének is, de az elmúlt években Európában is egyre komolyabb teljesítményt nyújtott a Rangers. 2018 óta mindig bejutott az Európa Liga csoportkörébe, sőt Gerrard még nem veszített el egyetlen selejtezőt sem, pedig 16 ilyen meccse volt már. Az előző idényben a legjobb 16-ig jutott az EL-ben a Rangers, amely idén az Antwerp ellen kezdheti az egyenes kieséses szakaszt.

„Brutálisan mélyen voltam az utolsó liverpooli évem végén. A klubnak, az egész csapatnak és minden játékosnak hatalmas csalódás volt, annyira közel álltunk a bajnoki címhez” – mondta Gerrard arról a Chelsea elleni elcsúszásról, amely 2014-ben végül a Liverpool aranyérmébe került, és amely miatt egész életében zrikálni fogják.

A tény, hogy az elmúlt szezonban végre sikerült a Liverpoolnak 1990 óta az első bajnoki címet megszerezni, óriási öröm és egyértelműen segített a gyógyulásban. Ez is motivál. A következő trófea megszerzése nagy dolog lesz nekem is. Több mérföldkövem volt már. Minden évben jól néznek ki a statisztikáink, de a valóság az, hogy idén már serleget kellene szereznünk. Erre építettük föl ezt a klubot, ez a mi kötelességünk. A fejlődés már nem elég, most már valamit fel kell mutatnunk

foglalta össze elvárásait decemberben Gerrard.

Ha a Rangers így folytatja, a hőn áhított bajnoki cím megszerzésével el is kezdheti gyűjteni edzői trófeáit.

A 21. század legendái munkában

Az elmúlt években sorra kapnak edzői feladatot olyan szakemberek, akik a kétezres évek elején még a pályán varázsoltak, és Gerrard teljesít közülük az egyik legjobban. A 2005-ös BL-döntőn pályára lépő focisták közül Andrea Pirlo a Juventusnál debütált edzőként, de a sorozatban kilenc bajnokságot megnyerő csapat nem mindig meggyőző az újonc trénerrel.

Gennaro Gattuso megjárta az AC Milant, mielőtt a Napoli vezetőedzője lett, amellyel tavaly olasz kupát nyert. Filippo Inzaghi a Beneventót irányítja egész ügyesen, míg Andrij Sevcsenko az ukrán válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik, de mostanság összeboronáltak a Chelsea-vel is. A londoniak edzőjét, a felnőtt szinten mindössze harmadik idényét taposó Frank Lampardot ugyanis egy gyengébb sorozat után sok kritika érte, főleg, hogy a nyáron majdnem 250 millió eurót költött el a csapat új igazolásokra.

Olvasói sztorik