Nemzetközi foci bajnokok ligája

Megkapta a Fradi a receptet, hogyan lehet megfogni a Barcát

Sok apró szabálytalanság, masszív védekezés, elöl és hátul egyaránt, letámadás – ez hozta meg szombaton a Getafe számára a győzelmet az FC Barcelona ellen. Hiába birtokolta 74 százalékban a labdát a katalán csapat, a labdajáratással a középpályára szorult, így nem sikerült felépíteni a támadójátékot. Hátrányba kerülve Ronald Koeman is már csak kapkodva improvizált, de a vereséget nem kerülhette el. Vajon ebből meríthet-e erőt és ihletet a Ferencváros, amely kedd este 21 órától a Camp Nouban kezdi meg Bajnokok Ligája-szereplését?

Szinte napra pontosan 25 éve járt legutóbb Spanyolországban Bajnokok Ligája-mérkőzésen a Ferencváros labdarúgócsapata: 1995. október 18-án a Bernabeu-stadion 35 ezer nézője előtt súlyos, 6-1-es vereséget szenvedett a Real Madridtól.

Dibusz: Kicsit még fura, hogy eddig a tévében néztük Messiéket, most meg ellenük készülünk
A szervezettség és az egymásért küzdés eddig átsegítette őket a nehéz helyzeteken.

Azóta sok minden történt, és lehet, hogy a túlzott lelkesedés beszél belőlünk (ez majd este kiderül), de a jelenlegi Barcelona és a Szerhij Rebrov irányította Fradi között talán nincs ekkora különbség.

Koeman nem pihentetné a sztárjait a Fradi ellen
A spanyol lapok pont az ellenkezőjéről írnak, hiszen a hétvégén jön a Real Madrid ellen csúcsmeccs.

Persze, a katalán csapat előrébb jár, több világsztárt vonultat fel (nem mintha a Real akkori összeállítása, a BuyoQuique, Hierro, Sanchis, SolerMillaMichel, Laudrup, AmaviscaZamorano, Raúl gyenge lett volna), de az, hogy a magyar bajnokot Rebrov valóban összerakta, arra öt veretlen BL-selejtező és sorozatban kilenc veretlenül megvívott idegenbeli európai kupamérkőzés a példa.

Ez pedig akár egy jó eredményre is feljogosítja a Camp Nouban.

Hiába a labdabirtoklási fölény

Hogy milyenek lesznek a katalánok? Jó kérdés, a helyi sajtó szerint Ronald Koeman nem feltétlen a legerősebb csapatot küldi pályára, hiszen kell az erős és a frissesség a szombati, Real Madrid elleni szuperrangadóra. A csapat jól kezdte az idényt a La Ligában, gurított egy négyest a Villarrealnak (4-0), egy hármast a Celta Vigónak (3-0), majd jött a váratlan megtorpanás: előbb egy hazai 1-1 a Sevillával, ami még a belefér kategória egy alakuló csapatnál (a holland nyáron érkezett a kispadra), majd múlt szombaton a Getafe elleni 1-0-s vereség.

Hajnal Tamás: A tegnap nem számít, a ma meg a holnap a döntő
A magyar bajnok Ferencváros 25 év után szerepel majd ismét a Bajnokok Ligája csoportkörében, és rögtön Barcelonába látogat, előtte azonban a csapat még másra sem tud gondolni, mint a Kisvárda elleni bajnokira. Hajnal Tamás mondta el, mi ennek az oka.

Ronald Koeman a 4-2-3-1-es felállást favorizálja, mind a négy bajnokin így küldte pályára csapatát, amely szombaton rosszul játszott.

A fizikálisan erős, nehezen feltörhető védelemmel bíró hazaiakat (öt bajnokin mindössze három gólt kaptak) segítette az is, hogy a Barca játékosainak többsége két-három válogatott meccsel a lábában tért vissza. Ezért Koeman néhány változtatást végrehajtott a kezdő tizenegyben: Ronald Araújót az eltiltását letöltő Clément Lenglet, a sérült Jordi Albát Sergino Dest váltotta a védelemben, míg támadásban Philippe Coutinho és Ansu Fati helyett Ousmane Dembélé és Pedri kapott lehetőséget.

Egy elemzés szerint ezúttal Lionel Messi szabadabban, Antoine Griezmann elöl hamis kilencesként játszhatott, de hiába cserélgették a helyüket a mérkőzés folyamán, nem tudták megzavarni az ellenfelet.

A Getafe 4-4-2-es alapfelállása gyakran változott a presszingnek köszönhetően, játékosai sok szabálytalansággal tördelték a játékot, míg a letámadás révén arra törekedtek, hogy a vendégek a szélekre kényszerüljenek, és ott emberfölényt teremtve sikerrel lezárták a vonal melletti indulás/indítás vagy a középre passzolás lehetőségét.

Így aztán hiába alakult ki elképesztő labdabirtoklási fölény (74:26 százalék), hiába passzolt ezáltal többet (617-217) és pontosabban (535-126) a katalán csapat, a Getafe gyors és agresszív letámadó taktikája hatékonynak és eredményesnek bizonyult.

Pánikszerű cserélések

Ezúttal a mindössze 17 éves Pedri élénksége és lendülete, illetve Dembélé gyorsasága nem sokat ért. Miután a Getafe az 56. percben Jaime Mata révén büntetőből vezetést szerzett, Koeman nem is habozott cserélni a második félidőben, jött Coutinho és Ansu Fati. A felállás a 80. percig változatlan maradt, ekkorra már a holland szakember is elveszítette a fonalat, és kapkodni kezdett.

Griezmannt Francisco Trincao, De Jongot Martin Braithwaite váltotta, így Sergio Busquets maradt az egyetlen középpályás, míg a Barca – Gerard Piquét is előre küldve – öt csatárral túlzsúfolta támadó harmadot.

Ezek a pánikszerű lépések azt jelezték, Koeman elengedett minden taktikát,

sőt, a végére még meglepett mindenkit azzal, hogy a jobbhátvéd Sergi Roberto helyére beküldte a középpályás Riqui Puigot.

Ezáltal felborult a pálya, rendezetlen maradt a Barcelona védelme, a kolumbiai Cucho Hernándeznek több lehetősége is volt arra, hogy bevegye a Barca kapuját – végül maradt az 1-0-s Getafe-siker.

Fotó: David S. Bustamante / Soccrates / Getty Images

Kulcsemberek maradhatnak ki a BL-nyitányon

De mi lesz akkor a Ferencváros ellen?

Messinek évek óta nagyon szoros az időrendje, ő olyan játékos, hogy még jobban elfárad, ha nem futballozik. Nyertes típus

– nyilatkozta Ronald Koeman, így meglepődnénk, ha az argentin kihagyná a szezon első Bajnokok Ligája-mérkőzését.

A Mundo Deportivo úgy véli, védekezésben nem lesz változás, hiszen Jordi Alba még sérült, ugyanakkor a középpályán Miralem Pjanicra fontos szerep hárulhat, kérdés, Busquets vagy Frenkie de Jong kap majd pihenőt a Real Madrid elleni, szombaton sorra kerülő El Clásico miatt, vagy esetleg – mint a Sport.es írja – mindkettő.

Elöl Messi mellett Coutinho és Ansu Fati kezdhet, Griezmann lehet, teljes pihenőt kap a hétvégére gondolva, és előtérbe kerülhet Trincao szerepeltetése.

Ernesto Valverdét és Quique Setiént is sok kritika érte, amiért egyikük sem használta ki jól a cserékben rejlő lehetőséget, ezáltal pedig az alapjátékosok elfogytak a szezon végének fontos meccseire. Koemantól azt várják, ügyesebben rotáljon, mert hiába rendelkezik az elmúlt évek egyik legjobb keretével, ha a kulcsembereket nem pihenteti többet, könnyen pórul járhat.

Kiemelt kép: David S. Bustamante / Soccrates / Getty Images, Mohos Márton / 24.hu

Olvasói sztorik