Magyar foci sport

Hajnal Tamás: A tegnap nem számít, a ma meg a holnap a döntő

A magyar bajnok Ferencváros 25 év után szerepel ismét a Bajnokok Ligája csoportkörében, ráadásul olyan ellenfelei lesznek, mint Cristiano Ronaldo és a Juventus, Lionel Messi és a Barcelona, valamint Szerhij Rebrov korábbi csapata, a Dinamo Kijev. Az ukrán edző munkáját sportmenedzseri pozícióból segíti Hajnal Tamás, akivel célokról és átigazolási politikáról is beszélgettünk, meg arról, miért fontosabb most még a Kisvárda elleni bajnokit, mint a keddi, barcelonai fellépés. Interjú.

Jövő kedden debütál a Fradi a Bajnokok Ligája csoportkörében, ráadásul Barcelonában. A kivételes alkalom miatt változott az utolsó hét prioritása?

Többször hangsúlyoztuk, különleges bónusz, hogy ott lehetünk a BL-ben, de a prioritás a bajnokság. Ezért nem üres szólam: jelenleg péntekre és a Kisvárdára fókuszálunk, és csak szombattól Barcelonára, mert a legfontosabb, hogy megvédjük a bajnoki címünket.

Az új torna, a European Conference League, avagy az ECL

A Bajnokok Ligája-főtábla továbbra is 32 csapatos lesz, míg az Európa Liga eddigi 48 csapatos csoportköre 32-re csökken. Az évek óta futó sorozatok mögé lép be harmadikként 2021-től a European Conference League (ECL), amely az alacsonyabban rangsorolt országok klubcsapatai számára kiírt új torna. Az ECL-selejtezőkből továbbjutó 17 csapat a BL-, illetve EL-selejtezőkből érkező csapatokkal egészül ki. Így alakul ki a 32 csapatos főtábla (nyolc darab négyes csoport lesz).

 

A nyolc ECL-csoportgyőztes bejut a nyolcaddöntőbe, míg a csoportmásodikok az Európa Ligából csoportharmadikként kiesőkkel játszanak majd a legjobb 16-ba kerülésért – innentől már egyenes kieséses rendszerben folytatják tovább a tornát.

 

Az UEFA az új sorozatában a mérkőzéseket csütörtökönként 18:45-kor és 21 órakor rendezik és az ECL győztese automatikusan főtáblás lesz a következő évi Európa Ligában.

A pénteki, kisvárdai bajnoki előtérbe helyezése a BL-csoportkörrel és a Barcával szemben azért némi magyarázatra szorul.

A magyar klubfutball alacsony UEFA-együtthatója miatt 2021-től már csak az OTP Bank Liga győztesének lesz sansza a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörébe jutni. A többieknek marad az új, harmadik számú sorozat, a European Conference League (Európai Konferencialiga). Így idén az OTP Bank Ligában még nagyobb tétért zajlik a versenyfutás.

A BL mégiscsak a legfényesebb kirakat. Milyen eredménnyel lenne elégedett a csoportkörben? 

A svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokokat vertük ki. Ki-ki meccseken mutattuk meg a felkészültségünket, ahol minden hiba duplán számít. Nyilván a BL-csoportkörben is minden meccsre felkészülünk, ennek ellenére látni kell, a Juve, és a Barca két olyan sikerekkel és hagyománnyal rendelkező klub, amelyek napjainkban is a legmagasabb színvonalat képviselik. Tudjuk és felkészülünk arra, hogy nehéz pillanatokat fogunk átélni, de meglátjuk, mit tudunk ezekből a párharcokból kihozni.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Irreális a pontszerzés?

A Dinamo is rendkívül erős csapat, a piaci értéke a sokszorosa a miénknek. Már az is bónusz, hogy itt lehetünk.

A pontszerzés mértékében mérik a sikert?

Legalább ennyire fontos, hogy olyan szintre léptünk, ahol a világ legjobbjaitól tanulhatunk és ezzel fejlődhetünk.

Foglalkoztak már a gondolattal, hogyan döntenek, ha télen bejelentkeznek a legjobbakért, mondjuk a BL szintjén is gyorsnak és gólerősnek bizonyuló Tokmacért, a folyamatosan 90 százalék fölötti pontossággal passzoló Haratinért, vagy a már korábban is olasz topcsapattal hírbe hozott Zubkovért?

Ez a labdarúgás rendje. Ha úgy tetszik a munkánk gyümölcse, ha egy-egy, a Fradiban fejlődő játékosért van kereslet. Ugyanakkor tudni kell, a transzferek estében minden mozaiknak a helyére kell illeszkednie, fontos, hogy minden szereplőnek kielégítő legyen az üzlet. Ha lesz megkeresés, leülünk és meghozzuk a döntést, és ha szükséges pótoljuk a játékost.

Szerhij Rebrov 2018 augusztusi érkezése után szeptemberben a Ferencvárosnál addig nem létező új pozíciót kreáltak, és a sportmenedzseri feladatot bízták önre. Ezt követően változott a klub átigazolási politikája: nyárról inkább télre tették át a jelentős igazolásokat. Miért?

A Fraditól mindenki azt várja, hogy nemzetközi sikert mutasson fel. Ezért számunkra a nyári selejtezősorozat a legfontosabb, egyben legmegterhelőbb időszak. A magyar csapatok pont a már említett alacsony UEFA-koefficiens miatt a nemzetközi kupákban rendre érdekeltek már az első selejtezőkörben, így július elejére minden szempontból készen kell álljon a csapat. Két éve ezért igyekszünk a transzfereket télre időzíteni. Nyáron csak egy-egy hiányposztra igazolunk, vagy ha olyan remek lehetőség adódik, mint Róbert Mak megszerzése.

Az elmúlt két év sikerei mennyire köthetőek a játékospolitika teljes átalakításához?

Ez a szemlélet tavaly nyáron a Ludogorec ellen érezhetően komoly előnyt jelentett.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Már most megvannak a kiszemeltek a téli átigazolási szezonra?

Folyamatosan dolgozunk ezen, folyamatosan figyeljük a piacot, vannak elképzeléseink. De a lényeg, és ez kiemelendő, a mindenkori keretünkhöz tartozó játékosoknak bizalmat adunk. Fontos feladata a klubnak, hogy mindegyikük úgy érezze, fejlődik, új szintre lép, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyénen keresztül csapatszinten is fejlődjünk. Ennek érdekében hétről hétre értékeljük a keretünk minden egyes tagját.

Hogyan zajlik az egyes Fradi-játékosok kiértékelése?

Folyamatosan kint vagyok az edzéseken, a mérkőzéseken. A teljesítményeket értékeljük és eközben monitorozzuk, mi történik, milyen mozgás várható a játékos piacon. Rengeteg összetevő befolyásolja egy-egy döntésünket, ezért sokat beszélgetünk, folyamatos a munkakapcsolat Szerhij Rebrovval.

A szurkolók, szakértők egy része rendre kritikaként fogalmazza meg, hogy kevés magyar jut szóhoz. Rebrov eközben azt mondja, őt nem érdekli, magyar vagy külföldi a játékosa, csak a teljesítmény számít. Kijelenthető, hogy kevés hazai labdarúgó tudásszintje, akarati tényezője elegendő ahhoz, amit Rebrov megkövetel, ami a stabil BL-, EL-csoportkörös szerepléshez kell?

Valóban a teljesítmény a döntő, nem a nemzetiség. De higgye el, folyamatosan szem előtt tartjuk a a magyar játékosokat is, figyeljük ki az, aki segíteni tud a Fradinak. Időről időre szerettünk volna magyar játékost igazolni, de a klubjukkal nem tudtunk megegyezni, mert nem reális árat kértek értük. Ilyenkor tovább kell lépni, mert a csapatnak a minőségre van szüksége, nem magyar-légiós kérdésre.

Botka Endre az üdítő kivételek egyike. Nem számított stabil kezdőnek, de amikor Rebrov Lovrencsics Gergő sérülése után csapatba jelölte, kiemelkedően játszott. Mivel érik el, hogy a cseresorban is fejlődjön, motivált maradjon a labdarúgó?

Nem tizenegy játékos alkotja a keretet. Szükség van a konkurenciaharcra, hogy a játékosok jobb teljesítményre sarkallják egymást. Ez az egyik kulcsa, hogy az elmúlt két évben sikereket értünk el. Botka Endre ennek valóban jó példája, de a Civic-Heister páros is, vagy a Sigér-Laidouni kettős is az. Óriási a harc a kezdő tizenegybe kerülésért, de ez elengedhetetlenül szükséges az egyén és a csapat fejlődéséhez is.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Igaz az állítás, hogy a magyar labdarúgók ezt a harcot, ha úgy tetszik, a bizonytalanságot nehezebben viselik?

Nem feltétlenül. A lényeg, hogy olyan mentalitású játékos legyél, mint Botka, Lovrencsics vagy Sigér, aki felvállalja ezt. Aki idő előtt megadja magát, az hosszabb távon nem tud versenyképes maradni ezen a szinten. Ez nemcsak nálunk van így, hanem valamennyi olyan csapatnál, ahol a sportsiker a lényeg. A tegnap nem számít, a ma meg a holnap a döntő. Erre kell készen kell lenni.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!