Magyar foci bajnokok ligája

Hajnal Tamás: A tegnap nem számít, a ma meg a holnap a döntő

A magyar bajnok Ferencváros 25 év után szerepel ismét a Bajnokok Ligája csoportkörében, ráadásul olyan ellenfelei lesznek, mint Cristiano Ronaldo és a Juventus, Lionel Messi és a Barcelona, valamint Szerhij Rebrov korábbi csapata, a Dinamo Kijev. Az ukrán edző munkáját sportmenedzseri pozícióból segíti Hajnal Tamás, akivel célokról és átigazolási politikáról is beszélgettünk, meg arról, miért fontosabb most még a Kisvárda elleni bajnokit, mint a keddi, barcelonai fellépés. Interjú.

Jövő kedden debütál a Fradi a Bajnokok Ligája csoportkörében, ráadásul Barcelonában. A kivételes alkalom miatt változott az utolsó hét prioritása?

Többször hangsúlyoztuk, különleges bónusz, hogy ott lehetünk a BL-ben, de a prioritás a bajnokság. Ezért nem üres szólam: jelenleg péntekre és a Kisvárdára fókuszálunk, és csak szombattól Barcelonára, mert a legfontosabb, hogy megvédjük a bajnoki címünket.

Az új torna, a European Conference League, avagy az ECL

A Bajnokok Ligája-főtábla továbbra is 32 csapatos lesz, míg az Európa Liga eddigi 48 csapatos csoportköre 32-re csökken. Az évek óta futó sorozatok mögé lép be harmadikként 2021-től a European Conference League (ECL), amely az alacsonyabban rangsorolt országok klubcsapatai számára kiírt új torna. Az ECL-selejtezőkből továbbjutó 17 csapat a BL-, illetve EL-selejtezőkből érkező csapatokkal egészül ki. Így alakul ki a 32 csapatos főtábla (nyolc darab négyes csoport lesz).

 

A nyolc ECL-csoportgyőztes bejut a nyolcaddöntőbe, míg a csoportmásodikok az Európa Ligából csoportharmadikként kiesőkkel játszanak majd a legjobb 16-ba kerülésért – innentől már egyenes kieséses rendszerben folytatják tovább a tornát.

 

Az UEFA az új sorozatában a mérkőzéseket csütörtökönként 18:45-kor és 21 órakor rendezik és az ECL győztese automatikusan főtáblás lesz a következő évi Európa Ligában.

A pénteki, kisvárdai bajnoki előtérbe helyezése a BL-csoportkörrel és a Barcával szemben azért némi magyarázatra szorul.

A magyar klubfutball alacsony UEFA-együtthatója miatt 2021-től már csak az OTP Bank Liga győztesének lesz sansza a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörébe jutni. A többieknek marad az új, harmadik számú sorozat, a European Conference League (Európai Konferencialiga). Így idén az OTP Bank Ligában még nagyobb tétért zajlik a versenyfutás.

A BL mégiscsak a legfényesebb kirakat. Milyen eredménnyel lenne elégedett a csoportkörben? 

A svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokokat vertük ki. Ki-ki meccseken mutattuk meg a felkészültségünket, ahol minden hiba duplán számít. Nyilván a BL-csoportkörben is minden meccsre felkészülünk, ennek ellenére látni kell, a Juve, és a Barca két olyan sikerekkel és hagyománnyal rendelkező klub, amelyek napjainkban is a legmagasabb színvonalat képviselik. Tudjuk és felkészülünk arra, hogy nehéz pillanatokat fogunk átélni, de meglátjuk, mit tudunk ezekből a párharcokból kihozni.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Irreális a pontszerzés?

A Dinamo is rendkívül erős csapat, a piaci értéke a sokszorosa a miénknek. Már az is bónusz, hogy itt lehetünk.

A pontszerzés mértékében mérik a sikert?

Legalább ennyire fontos, hogy olyan szintre léptünk, ahol a világ legjobbjaitól tanulhatunk és ezzel fejlődhetünk.

Foglalkoztak már a gondolattal, hogyan döntenek, ha télen bejelentkeznek a legjobbakért, mondjuk a BL szintjén is gyorsnak és gólerősnek bizonyuló Tokmacért, a folyamatosan 90 százalék fölötti pontossággal passzoló Haratinért, vagy a már korábban is olasz topcsapattal hírbe hozott Zubkovért?

Ez a labdarúgás rendje. Ha úgy tetszik a munkánk gyümölcse, ha egy-egy, a Fradiban fejlődő játékosért van kereslet. Ugyanakkor tudni kell, a transzferek estében minden mozaiknak a helyére kell illeszkednie, fontos, hogy minden szereplőnek kielégítő legyen az üzlet. Ha lesz megkeresés, leülünk és meghozzuk a döntést, és ha szükséges pótoljuk a játékost.

Szerhij Rebrov 2018 augusztusi érkezése után szeptemberben a Ferencvárosnál addig nem létező új pozíciót kreáltak, és a sportmenedzseri feladatot bízták önre. Ezt követően változott a klub átigazolási politikája: nyárról inkább télre tették át a jelentős igazolásokat. Miért?

A Fraditól mindenki azt várja, hogy nemzetközi sikert mutasson fel. Ezért számunkra a nyári selejtezősorozat a legfontosabb, egyben legmegterhelőbb időszak. A magyar csapatok pont a már említett alacsony UEFA-koefficiens miatt a nemzetközi kupákban rendre érdekeltek már az első selejtezőkörben, így július elejére minden szempontból készen kell álljon a csapat. Két éve ezért igyekszünk a transzfereket télre időzíteni. Nyáron csak egy-egy hiányposztra igazolunk, vagy ha olyan remek lehetőség adódik, mint Róbert Mak megszerzése.

Az elmúlt két év sikerei mennyire köthetőek a játékospolitika teljes átalakításához?

Ez a szemlélet tavaly nyáron a Ludogorec ellen érezhetően komoly előnyt jelentett.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Már most megvannak a kiszemeltek a téli átigazolási szezonra?

Folyamatosan dolgozunk ezen, folyamatosan figyeljük a piacot, vannak elképzeléseink. De a lényeg, és ez kiemelendő, a mindenkori keretünkhöz tartozó játékosoknak bizalmat adunk. Fontos feladata a klubnak, hogy mindegyikük úgy érezze, fejlődik, új szintre lép, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyénen keresztül csapatszinten is fejlődjünk. Ennek érdekében hétről hétre értékeljük a keretünk minden egyes tagját.

Hogyan zajlik az egyes Fradi-játékosok kiértékelése?

Folyamatosan kint vagyok az edzéseken, a mérkőzéseken. A teljesítményeket értékeljük és eközben monitorozzuk, mi történik, milyen mozgás várható a játékos piacon. Rengeteg összetevő befolyásolja egy-egy döntésünket, ezért sokat beszélgetünk, folyamatos a munkakapcsolat Szerhij Rebrovval.

A szurkolók, szakértők egy része rendre kritikaként fogalmazza meg, hogy kevés magyar jut szóhoz. Rebrov eközben azt mondja, őt nem érdekli, magyar vagy külföldi a játékosa, csak a teljesítmény számít. Kijelenthető, hogy kevés hazai labdarúgó tudásszintje, akarati tényezője elegendő ahhoz, amit Rebrov megkövetel, ami a stabil BL-, EL-csoportkörös szerepléshez kell?

Valóban a teljesítmény a döntő, nem a nemzetiség. De higgye el, folyamatosan szem előtt tartjuk a a magyar játékosokat is, figyeljük ki az, aki segíteni tud a Fradinak. Időről időre szerettünk volna magyar játékost igazolni, de a klubjukkal nem tudtunk megegyezni, mert nem reális árat kértek értük. Ilyenkor tovább kell lépni, mert a csapatnak a minőségre van szüksége, nem magyar-légiós kérdésre.

Botka Endre az üdítő kivételek egyike. Nem számított stabil kezdőnek, de amikor Rebrov Lovrencsics Gergő sérülése után csapatba jelölte, kiemelkedően játszott. Mivel érik el, hogy a cseresorban is fejlődjön, motivált maradjon a labdarúgó?

Nem tizenegy játékos alkotja a keretet. Szükség van a konkurenciaharcra, hogy a játékosok jobb teljesítményre sarkallják egymást. Ez az egyik kulcsa, hogy az elmúlt két évben sikereket értünk el. Botka Endre ennek valóban jó példája, de a Civic-Heister páros is, vagy a Sigér-Laidouni kettős is az. Óriási a harc a kezdő tizenegybe kerülésért, de ez elengedhetetlenül szükséges az egyén és a csapat fejlődéséhez is.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Igaz az állítás, hogy a magyar labdarúgók ezt a harcot, ha úgy tetszik, a bizonytalanságot nehezebben viselik?

Nem feltétlenül. A lényeg, hogy olyan mentalitású játékos legyél, mint Botka, Lovrencsics vagy Sigér, aki felvállalja ezt. Aki idő előtt megadja magát, az hosszabb távon nem tud versenyképes maradni ezen a szinten. Ez nemcsak nálunk van így, hanem valamennyi olyan csapatnál, ahol a sportsiker a lényeg. A tegnap nem számít, a ma meg a holnap a döntő. Erre kell készen kell lenni.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Olvasói sztorik