Nemzetközi foci

Klopp még Európa legjobb csapatából is tudott jobbat csinálni

Kétkedőkből olyanokká kell válnunk, akik hisznek

– ezt mondta 2015 októberében, a bemutatkozó liverpooli sajtótájékoztatóján Jürgen Klopp, aki viccesen azt is megjegyezte, hogy ha öt éven belül semmit nem nyer a csapattal, akkor elmegy Svájcba edzősködni.

A Pool aztán több döntőt is elveszített az évek során, azt a megjegyzést pedig egyre többször hozták fel a kritizálók, de 2019-ben a német vezetőedző és játékosai mindenkire rácáfoltak, amikor Madridban megnyerték a Bajnokok Ligáját. Azonban klublegenda, akit évtizedek múlva is emlegetni fognak az egyik legsikeresebb angol csapatnál idén vált belőle,

miután 30 év gyötrelmes várakozást követően bajnoki címig vezette a Liverpoolt.

Klopp a könnyeivel küzdve beszélt arról, milyen érzés bajnoki címet nyerni a Liverpoollal
Sosem gondolta volna korábban, hogy ennyire elöntik majd az érzelmek.

Pofonokból is kijutott

A The Athletic egy elég részletes cikkben mutatta be, hogyan is került Klopp a Liverpool élére. Bár előtte Carlo Ancelottival is tárgyalt a klub, a tulajdonos Fenway Sports Groupot képviselő Michael Gordon szimpatizált is az olasszal, ám amikor élőben is megtapasztalta a Borussia Dortmunddal két bajnoki címet szerző német edző szenvedélyét, egyből tudta, ő lesz a tökéletes választás.

Mikor megérkezett, meglepődve tapasztalta, hogy a játékosok nem úgy hajtottak az edzésen, ahogy azt ő elvárta volna. Szigorított a labdarúgók mindennapi beosztásán, nagyobb intenzitású edzéseket vezényelt, dietetikust igazolt a Bayern Münchentől. A vereségek után sűrűn felvállalta a felelősséget, közben a csapatszellem fontosságát hangoztatta, próbált egységet kovácsolni. Azt is látta, a szurkolók a hullámzó teljesítmény miatt nem mindig állnak kitartóan a csapat mellett, így elkezdte őket is jobban bevonni a képbe, fanatizálni – ahogy talán csak ő tudja.

A csapat és a szurkolótábor akkor talált igazán egymásra, amikor hazai pályán, a két korán bekapott gól ellenére is sikerült a Borussia Dortmund elleni párharcot 1-3-ról megfordítani az Európa Ligában.

A döntőig jutott a Liverpool, de ott a Sevilla a második félidőben lefocizta az angolokat.

A bázeli döntő és ezüstérem után kezdte el Klopp a saját képére formálni a szezon közben, készen kapott keretet. Bár voltak olyan igazolások, amik nem jöttek össze, és eleinte néhány súrlódás is, de összességében hamar kialakult az a kohézió a vezetőség és az edző között, amelyre évek óta nem volt példa a klubnál. Így sikerült például leigazolni Sadio Manét a Southamptontól, aki kulcsjátékosa lett a Liverpoolnak.

Ramos és Karius elhalasztották az első nagy sikert

A vezetőség és a szakmai stáb jól működő közös munkájára tökéletes példa Mohamed Szalah megszerzése, akihez Kloppék nem igazán ragaszkodtak, mondván, korábban egyszer már megégette magát Angliában, a Chelsea-nél.  Gordon azonban meggyőzte a többieket arról, érdemes őt leigazolni.

Az egyiptomi támadó rögtön az első szezonjában rekordokat döntött klub- és Premier League-szinten egyaránt, a bajnokságban 32, összesen 44 góllal zárta az idényt.

Sikerült átvészelni azt is, hogy a csapat egyik legjobb játékosa, Philippe Coutinho elvágyódott, majd 2018 januárjában eligazolt a Barcelonába. Mire a brazil távozott, addigra sikerült ugyanabban az átigazolási időszakban megvenni Virgil van Dijk játékjogát, Klopp pedig felrúgta korábbi elveit, hogy nem költ nagy összeget egy játékosra, a holland védő 75 millió fontba került ugyanis.

Már csak kolonc a Barca nyakán a legdrágább játékosa
Nagy reményekkel és rengeteg pénzért érkezett a Barcelonához Philippe Coutinho 2018 januárjában. Két és fél évvel később azonban a Barcánál már alig várják, hogy megszabaduljanak a brazil játékostól.

A Liverpool érdekes módon jobb lett Coutinho eladásával, Van Dijk pedig a védelemre gyakorolt akkora hatást, hogy egyértelműen megérte ez a két húzás a Liverpoolnak. 2018-ban ugyan a negyedik helyen zárt a csapat a PL-ben – sorozatban második évben –, a Bajnokok Ligájában döntőig jutott, még úgy is, hogy az elődöntő úgy vált szorossá, hogy az első meccset 5-2-re nyerte az AS Roma ellen.

A kijevi finálé igazi rémálom volt: Szalah korán megsérült Sergio Ramos közbenjárásával, Loris Karius pedig két potyát is összehozott, így a Real Madrid ünnepelhetett.

A hazafelé tartó repülőgépen temetői volt a hangulat, Madridon kívül a többség az angolokat sajnálta. Klopp is azt nyilatkozta, hogy a családjában rajta kívül mindenki sírt, de még az ügynöke is.

A kirakós utolsó darabja

Bő egy hónappal korábban volt egy fontos történés a szakmai stábban: Klopp jobb keze, az „Ész”-nek becézett Zeljko Buvac személyi okok miatt távozott. A német menedzser visszahívta a korábban már a klubnál dolgozó Pepijn Lijnderst, aki aztán a későbbiekben az edzésekért, a felkészítésért felelt, míg a Kloppal Mainz óta együtt dolgozó Peter Krawietz az analizálásért, az ellenfelek feltérképezéséért.

Az elveszített kijevi BL-döntő után Jürgen Klopp vezette elő, hogy ideje lenne változtatni a taktikán. Lehet, hogy addig működött az iszonyatos tempó, amit diktáltak, de úgy látta, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektessenek a mérkőzések menedzselésébe. Emellett jobban felkészültek a pontrúgásokra, mert tudták, figyelni fog mindenki a Szalah, Mané és Roberto Firmino alkotta támadóhármasra – ebben hárult nagy szerep Van Dijk és Trent Alexander-Arnold erősségeire.

Se nem német, se nem brazil, „csak” a világ legfontosabb játékosa
Nincs ott a neve az Aranylabda esélyesei között, Roberto Firmino mégis az egyik legjobb. Elemzés.

Egy fontos igazolást azonban még végre kellett hajtani. Simon Mignolet és Karius követett el annyi hibát, hogy egyértelművé vált, amíg a kapusposztot nem oldja meg a klub, addig nagyon nehéz lesz bármit is nyernie. Már korábban is figyelték a Rómában védő Alissont, Klopp végül érte is mélyre nyúlt a tulajdonosok pénztárcájába.

A brazillal lépte meg az utolsó szintet a Liverpool. Bár a bajnokságban a Cityt nem tudták lenyomni (97 pont mellé csak ezüst járt, ami rekord a maga nemében), a Bajnokok Ligájában újra döntőbe jutott a csapat, úgy ráadásul, hogy a négy között 3-0-s hátrányból, otthon 4-0-ra győzve ejtette ki a Barcelonát.

A döntőben már nem volt kérdés, Szalah korai gólja, majd a hajrában a Barca ellen hőssé váló Divock Origi találata szállította Klopp első liverpooli trófeáját.

Talán sok helyen elégednének meg egy ilyen sikerrel, azonban az edző és a játékosok is érezték, több van ebben, mint egy győzelem, a Manchester Cityvel folytatott észvesztő versenyfutás és a mindössze egypontos különbség is ezt sejtette. A kulcsemberek annyira hittek benne, hogy többen is hosszabbítottak nyáron. Foglalkozott a kerettel sportpszichológus, egy szörfös, Sebastian Steudtner pedig arról tartott előadást, hogyan reagáljanak pánikhelyzetben, mik azok a légzési technikák, amik ilyen szituációkban sokat segíthetnek. Ilyen apróságokkal sikerült tovább csiszolni Európa aktuálisan legjobb csapatát.

Bejött: Európai Szuperkupa-győzelem és klubvilágbajnoki cím lett belőle a szezon közben, míg a bajnokságban a második fordulóban élre állt a Liverpool és már nem is mozdult el onnan többé.

Az eredménysor döbbenetes, az első 27 fordulóban mindössze egyszer veszített pontokat a csapat, az első és eddig egyetlen vereségre is a 28. körig kellett várni. Hét forduló van még hátra a bajnokságból, de már behozhatatlan, 23 pontos előnye van a Liverpoolnak a Cityhez képest, míg a harmadik helyen álló Leicester City 31 ponttal van elmaradva a bajnoktól. Hónapok óta már, hogy nem az a kérdés, bajnok lesz-e a Pool, hanem hogy mikor.

Amikor jött, a Liverpool nemhogy az ország legjobb csapata nem volt, de még csak a legjobb négyben sem. Ő pedig leszállította a hatodik BL-győzelmet és 30 év után az újabb bajnoki címet. Egy olyan embernek, mint Jürgen, azonnal kapnia kellene valamit elismerésül. A futballban sokszor megvárjuk, hogy valaki megöregedjen, és csak akkor ismerjük el az érdemeit. De biztos vagyok benne, hogy a klubvezetők gondoskodnak róla és már kezdik is állítani neki a szobrot

mondta Steven Gerrard, a Liverpool ikonikus játékosa, és bár szavai kissé túlzóan hatnak, mutatja is, mit ért el öt év alatt Jürgen Klopp a Liverpoolnál.

Infografika: sofascore.com

Kiemelt kép: JAVIER SORIANO / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik