Nemzetközi foci

Négy válogatott áhítozik nemzetközi trófeára, de csak egy kaphat

A Nemzetek Ligája első kiírása a végéhez közelít, szerdán és csütörtökön a Final Four elődöntőit rendezik, vasárnap este pedig eldől, kié lesz először a vadonatúj európai trófea. A legjobb négy közé jutott csapatok számára kiváló lehetőség, hogy nemzetközi sikert érjenek el, még akkor is, ha egyelőre nehéz felmérni, mennyit is ér ez a serleg.

Utolsó néhány napjához érkezik az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) új sorozata, a Nemzetek Ligája. A kiírás lényege, hogy a kontinens válogatottjai felkékszülési találkozók helyett olyan tétmérkőzéseken szerepeljenek, amelyen mindkét csapat hasonló erősségű. A résztvevőket négy osztályba (A, B, C, D), azon belül négy csoportra osztották, amelyből kiesnek az utolsók (kivéve a D osztályt) és feljutnak a csoportelsők (kivéve az A osztályt).

Ami azonban még fontosabb, hogy Európa-bajnoki pótselejtezőt érhet a jó szereplés. Az Eb-selejtezők során a csoportok első két helyezettje jut ki a tornára egyenes ágon, a fennmaradó négy hely sorsáról pedig a Nemzetek Ligája rájátszása dönt.

Mindegyik kategóriában az a legjobb pozíciót elérő válogatott kap majd indulási jogot a rájátszásban, amely a hagyományos selejtezők során nem tudta kiharcolni az Eb-szereplést.

A négyes döntő résztvevőinek (Portugália, Svájc, Anglia, Hollandia) nem valószínű, hogy pótselejtezőkre lesz szüksége, de döntőbe jutásával ezt a mentőövet már megszerezték maguknak. Mivel az NL-finálé további előnyökkel nem jár, a presztízsét alapvetően határozhatja meg, hogyan állnak majd az országok a történelem első Final Fourjához.

Szerencsére a bejutó csapatok mindegyikének fontos lehet begyűjteni egy európai trófeát:

  • Portugália a 2016-os Európa-bajnokságon szerezte története első nemzetközi serlegét, a Nemzetek Ligájával duplázhatna Európában, ezúttal ráadásul hazai pályán.
  • Hollandia 2014 óta nemzetközi tornára sem jutott ki – a 2016-os Eb-ről és a 2018-as vébéről maradt le –, nemhogy trófea közelébe jutott volna.
  • Anglia 1966-os világbajnoki címe óta ácsingózik egy újabb nemzetközi sikerre.
  • Svájc pedig még közelében sem járt elődöntőnek nemzetközi porondon.

Ehhez jön még nem mellesleg a pénzdíj is: a döntőbe jutásért kapott 4,5 millió eurót a végső győztes 10,5 millióra duzzaszthatja. Minden adott tehát egy színvonalas döntőhöz.

Két parádés elődöntő jöhet

Fontos tudnivaló, hogy bár június elsején életbe léptek szabályváltoztatások a futballban, ezeket a négyes döntőben még nem alkalmazzák majd a játékvezetők – videorbírót viszont igen. Remélhetőleg viszont nem a játékvezetésé lesz a főszerep, hanem a kiváló labdarúgóké.

Szerdán például rögtön egy világsztár debütálhat a sorozatban, Portugália ugyanis hazai pályán találkozik Svájccal, amelyen Cristiano Ronaldo is bemutatkozhat a Nemzetek Ligájában. Erre eddig vélhetően azért nem került sor, mert nemi erőszakkal vádolták, bár sem Fernando Santos szövetségi kapitány, sem a Juventus támadója nem adott magyarázatot a 34 éves klasszis távolmaradására. Érdekesség, hogy az ügyben éppen az elődöntő napján állt be fordulat.

Óriási fordulat Ronaldo nemierőszak-ügyében
A sztárt vádoló nő elállt a pertől.

A portugálok mellett szólhat továbbá az a tény is, hogy az A osztály egyetlen olyan csapata, amely veretlen maradt. Svájc viszont maga mögé tudta utasítani Izland mellett a sztárokkal teletűzdelt belga válogatottat is. Ez akkor is nagy eredmény, ha hozzátesszük, a vb-bronzérmes gyengébb gólkülönbséggel maradt le az elsőségről. Svájc eddigi legjobb Eb-eredménye a nyolcaddöntős kiesés 2016-ban és bár joggal szerepel az A osztályban, nehéz lenne elképzelni, hogy esélye lehet más nemzetközi trófeához jutni a közeljövőben.

A csütörtöki elődöntőben két halálcsoportnak is beillő hármas győztese, az utóbbi években szenvedő Hollandia és a tavalyi vb-n negyedik Anglia szerepel majd. Gareth Southgate csapata az utolsó meccs előtt, sőt sokáig még az utolsó meccsen is úgy tűnt, ki fog esni a B osztályba, ám hét perc alatt a rájátszásba lőtte magát a spanyolok és horvátok előtt. Pont ebben rejlik a sorozat ereje is, pillanatok alatt változnak az erőviszonyok.

Anglia megmutatta, mi értelme a Nemzetek Ligájának
Sokan kétkedve fogadták az új sorozat létrejöttét, de aki látta az angol-horvát derbit, mindent megértett.

A hollandok az elmúlt két nagy tornát – a 2016-os Eb-t és a 2018-as vébét – kihagyták, az NL-ben viszont alaposan odacsaptak: a világbajnok franciák és az öt éve vb-aranyérmet nyerő németeket is megelőzve jutottak a négyes döntőbe. A vérfrissítésen átesett csapat megmutathatja, hogy nem csak a szerencsének köszönheti a sikerét.

Ebben nagy szerepe lehet a szenzációs évet záró Ajax-játékosoknak, de mellettük is tele van tömve a párosítás az idei Bajnokok Ligájában bizonyított futballistákkal:

  • Anglia keretében szerepel a liverpooli Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold és Joe Gomez mellett a Tottenhamtől Harry Kane, Dele Alli, Eric Dier és Daniel Rose.
  • Hollandiában pedig a BL-győztes vezére, Virgil van Dijk mellett a már világhírnevű 19 éves hátvéd Matthijs De Ligt alkotja a csapat gerincét, további Ajaxos csúcstermékként pedig Donny van de Beek és Frenkie de Jong.

A tét és remeknek tűnő sorsolás adott, már csak a csapatokon múlik, hogyan végződik a történelem első Nemzetek Ligája.

Nemzetek Ligája, elődöntők

szerda: Portugália-Svájc, 20.45
csütörtök: Hollandia-Anglia,20.45

vasárnap:
bronzmérkőzés, 15.00
döntő, 20.45

Kiemelt kép: Marco BERTORELLO / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik