Válogatott

Marco Rossi pályaedzője elárulta a válogatott legnagyobb fegyverét

Marco Rossi pályaedzője, Giovanni Costantino rendszeresen leírja gondolatait a közösségi médiában. Legutóbbi posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy amióta átvették a szakmai irányítást,

a magyar válogatott több gólt is – négyet – szögletből rúgott a Nemzetek Ligájában és az eddigi Eb-selejtezőkön.

A gólok előtt három különböző játékos rúgott négy különböző szögletvariációt, és ezekből három különböző játékos ért el találatot.

Az észtek elleni 3-3 alkalmával két gólt is szöglet után lőttünk, mindkettőt Szalai.

Az észtek elleni hazai mérkőzésen is Orban érkezett Kalmár szöglete után tökéletesen.

A horvátok ellen pedig Dzsudzsák Balázs hosszúra átrúgott labdáját fejelte kapura, majd kotorta be Pátkai Máté.

Costantino kiemeli, ez is bizonyítja, fontos, hogy előre kitalált, jól megszervezett szögleteink legyenek, de fontos az is, hogy a figurákban részvevő játékosoknak meg legyen a fizikai és technikai képessége ezek maradéktalan kivitelezéséhez.

Az olasz edző végezetül megjegyezte, a játékosok maguk is jelezték, tisztában vannak ennek a fontosságával, és a győzelmek érdekében sokat kell gyakorolnunk a rögzített szituációkat, mert valószínűleg így érhetünk el sikert.

Magyar játékos az Eb-selejtező álomcsapatában
Világsztárok csapattársa lett Lovrencsics Gergő.

Gyorsan rögzítsük, Rossi és Costantino nem találta fel ezzel a spanyol viaszt. Bizonyos Csank János úgy nyert tök esélytelenül, óriási meglepetésre bajnokságot a Vác FC-vel 1994-ben, hogy az 58 szerzett góluk közül 15-öt bizonyos Füle Antal fejelt rögzített szituációt követően, és a többi góljuk jelentős százaléka szintén pontrúgás után született.

Dárdai Pál is azt hangsúlyozta, amikor 2014-ben átvette a magyar labdarúgó-válogatott irányítását, hogy

a játékosok átlagos technikai, taktikai tudása és a tétmeccsek előtt rendelkezésére álló idő maximum a szervezett védekezés leoktatását teszi lehetővé és azt, hogy egy-egy szöglet, szabadrúgás, nagy bedobás variációt megtanulva és azokat alkalmazva teremtsünk helyzetet a nálunk erősebb ellenfelek kapuja előtt.

Dárdai ezért kérte többször is a közönséget, ne legyenek türelmetlenek, ha a 70. percben még 0-0-át mutat az eredményjelző, mert utána is lehet esélyünk pontrúgásból. Másképp; akármilyen szarul megy a játék, egy-egy jól begyakorolt és kivitelezett pontrúgással menybe mehetsz.

Ami öröm, Marco Rossi az alapkérdésekben hasonlóan gondolkodik, mint Dárdai pál, még ha nem is teljesen úgy, egyazon módon, taktikai elképzeléssel tölti meg tartalommal a csapat alapjátékát.

Olvasói sztorik