Válogatott

Szoboszlai Dominik lehet az Eb-selejtezők nyertese

Az osztrák Bundesligában hétvégén először kezdőként pályára lépő és ebben a minőségében góllal debütáló Szoboszlai Dominik lehet a magyar válogatott legnagyobb fegyvere a 2020-as Eb-selejtezőkön. Ha nem is mindjárt a csütörtöki, Szlovákia elleni rajton kerül be a kezdőbe, de a sorozatban előbb-utóbb biztosan. A mindössze 18 éves játékos nem ismeretlen nemzetközi szinten, 2017-ben a The Guardian már az egyetemes labdarúgás legnagyobb ígéretei közé emelte.

A fiatal középpályás megszolgálhatja a hírnevét, hiszen Marco Rossi behívta a magyar válogatott keretébe és elképzelhető, számít rá a nemzeti csapatban. Az olasz szövetségi kapitány a Népszavának elmondta, hogy eddig nem tartotta késznek a játékost, de most úgy érzi, eljött az idő a számára.

Nyugodt szívvel állíthatom, azokat hívtuk meg a keretbe, akik a legnagyobb garanciát jelentik a sikerre

– mondta a kapitányként első selejtezős meccsére készülő Rossi.

Szoboszlai itthon még picit fekete folt lehet az átlagnézőnek, hiszen kevesen követik az osztrák első ligát. Ez viszont egyszerre előny is, nincs akkora nyomás rajta, mint volt mondjuk anno Nagy Ádámon, vagy Kalmár Zsolton.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Freiburgban jelenleg sérüléssel bajlódó Sallai Roland mellett a 18 éves, mindig visszafogottan nyilatkozó középpályás lehet a jövő válogatottjának legfontosabb alakja.

Kik futhatnak még be nemzetközi szinten?

Természetesen nem csak mi várjuk a selejtezőket, Szoboszlai mellett egy sor tehetséges, sőt már bizonyított fiatal indíthatja be karrierjét országa válogatottjában. Az egyik, akire mindenképpen érdemes lesz figyelni a Borussia Dortmund támadója, Jadon Sancho. A Szoboszlaihoz hasonlóan 18 éves angol játékosról hosszabban írtunk már a 24.hu-n, és noha a csapatával együtt az ő teljesítménye is csalóka az új évben, Anglia nagyon bízik benne.

2019-ben erről a srácról fogsz a legtöbbet olvasni
Egy 18 éves angol tinédzsertől hangos az európai foci, és ez még csak a kezdet. A Borussia Dortmund megtalálhatta a következő évek szupersztárját.

Sancho jó úton halad afelé, hogy a következő évek angol csapatának legjobb játékosa legyen. Gyors, agilis, technikás, igazából minden olyan dologgal rendelkezik, amivel nagyot szakíthat. Fél Európa sorban áll érte, nem lenne meglepő, hogy ha a 2020-as Eb után Dortmundot Madridra, Barcelonára vagy Münchenre cserélné. A Transfermarkt szerint 80 millió eurót ér.

Nagyon nagy potenciál van benne, 18 évesen kevesen játszanak ilyen magas színvonalon. Persze, akadnak hibái,  de ez természetes, ahogy az is, fejlődni fog még

– mondta róla Lucien Favre, a Dortmund edzője.

Sancho a válogatottban már a világbajnokság után bemutatkozott, három meccsén ugyan még nem lőtt gólt, de a teljesítményével azonnal megnyerte magának az angol közvéleményt. (Na, meg a szövetségi kapitányt, Garth Southgate-et.)

Fotó: by James Williamson – AMA/Getty Images

Érdemes lesz még a Joachim Löw kezei alatt újból megújuló németekre is figyelni, főleg Kai Havertzre. A Bayer Leverkusen 19 éves középpályása az idei szezonban robbant be a köztudatba, a német válogatottban azonnal be is mutatkozhatott. Játékát a klub korábbi legendáihoz, Toni Krooséhoz, Michael Ballackéhoz és Arturo Vidaléhoz hasonlítják.

Elöl és hátul is kifogástalan szervező, igazi mindenes, aki nem tud elfáradni. Ha Sanchónál felvetettük, hogy a közeljövőben lecsapnak rá a nagyok, Havertznél ez hatványozottan így van.

Évszázadonként ha egy születik olyan tehetség, mint ő, természetes, hogy mindenki őt akarja. Rengetegen bejelentkeztek már érte, de a szerződése még él

– mondta a legendás Rudi Völler, a Leverkusen sportigazgatója.

Havertzről a német médiában is egyre többet cikkeznek, és noha a játékos többször is elmondta, hogy őt csak a válogatott és jelenlegi csapata érdekli, nehéz lesz majd a 2020-as Európa-bajnokság után nemet mondani a legnagyobbaknak. Jelenleg 65 millió euró körül mozog az értéke, ezt a selejtezőkön bőven 100 millió fölé tornázhatja.

Már az idei szezonja is – 10 gól a Bundesligában – annyira meggyőző, hogy nehezen képzelhető el a jövő Németországban nélküle.

Eb 2020, E-csoport, első forduló:

Szlovákia-Magyarország
Helyszín: Nagyszombat, kezdés: 20.45
Játékvezető: Vladislav Bezborodov (orosz)

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC).
Védők: Baráth Botond (Sporting KC – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC).
Középpályások: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria).
Támadók: Balogh Norbert (APOEL – Ciprus), Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros).

További program:
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő 
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Olvasói sztorik