Válogatott sport

Szlovákia jelentős közpénz nélkül mutat utat a magyar futballnak

A magyar labdarúgó-válogatott 2019. március 21.-én, csütörtök este 20.45-kor, Nagyszombaton, Szlovákia ellen kezdi meg a 2020-as labdarúgó Eb-selejtezők sorát. Ellenfélnéző.

A 2016-os Európa-bajnokságon Horvátország, Wales és Magyarország egyaránt a legjobb 16 között végzett, s most e hármas az akkori tornán szintén résztvevő Szlovákiával együtt egy csoportban szerepel a 2020-as Európa-bajnoki selejtezőin. A négyes Azerbajdzsánnal kiegészülve küzd március 21-től november 19-ig a két továbbjutó hely valamelyikéért. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy a magyar labdarúgó-válogatott, amelyet akkoriban a legjobb 20 között tartotta számon a FIFA, ellenfeleihez hasonló eséllyel áll a rajtvonalnál.

Három év alatt csak magyar szempontból romlott a helyzet

Idegenben és az ellen a szlovák válogatott ellen kezdjük a selejtező-sorozatot, amely 23 hellyel megelőzve az 52. helyig lecsúszó magyart, momentán a 29. a világranglistán. A csütörtök esti, nagyszombati derbi után három nappal pedig Budapesten fogadjuk déli szomszédunkat, a legutóbbi vb-ezüstérmesét, a világranglista 4. Horvátországot. Wales is magasan ver minket (19.), így csoportunkból egyedül az Azerbajdzsán (108.) elleni párharc tűnik kötelező győzelemnek.

Az egyes válogatottak aktuális piaci összértéke, a játékosok klubjai, az ott elfoglalt pozíciójuk, szerepük sem teheti optimistábbá a magyar szurkolót.

 1. Horvátország válogatottja 396,2 millió eurót ér, benne La Liga-, Premier League-, Seria A-, Bundesliga-sztárokkal.
 2. Wales 267,05 millió eurós értékkel a második, oda elsősorban angol első-, és másodosztályú csapatokból válogathat labdarúgókat Ryan Giggs kapitány,
 3. de Szlovákiának sincs oka a panaszra a maga 173,4 millió eurójával, Hamsikkal, Pekarikkal, Dudával
 4. A magyar válogatott piaci értéke bő harmada a szlovákénak, de úgy, hogy az 55,25 millióból 15-öt a frissen honosított Willi Orban visz el egymaga.
 5. Azerbajdzsán 13,58 millióval és jelentősebb légiós nélkül lóg ki itt is lefelé a csoportból.

Sajnos az sem túl biztató, ha a magyarok egyes válogatottak elleni mérlegét vesszük górcső alá.

A fenti tények, ha nem is döntik eleve romba a magyar Eb-részvételi álmot, de

a viszonylag objektív statisztikai mutatók végeredményeként arra enged következtetni, a magyar válogatott alaphangon a 4. helyre rangsorolt csoportjában. Ezt a papírformát kellene felrúgja Marco Rossi csapata, kezdésnek rögtön csütörtök este Szlovákia ellen.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Mitől jobb a szlovák futball a magyarnál?

A csütörtök esti mérkőzést megelőzően obligát kérdés: hogy a bánatban állhat ennyivel a magyar előtt az a szlovák futball, amelyiknek gyökere, történelme a magyarhoz képest jelentéktelen, lényegét tekintve a hozzánk hasonlóan a „közép-európai stílushoz”, a „dunamenti iskolához” tartozó cseh futball leágazása, halovány utánzata?

Amikor 1993-ban Csehszlovákia kettévált, a többség értetlenül állt a tény előtt, hogy az elvileg egyazon szintről induló cseh és szlovák futball közül a cseh rövid idő alatt válogatott, majd klubszinten is sikereket ért el, míg Szlovákia másfél évtizedig az európai középmezőnyben bukdácsolt – ami lényeges, innen nézve úgy gondoltuk, mögöttünk.

A cseh siker titka:

A cseh futball sikere Karel Brückner edző nevéhez és Pavel Nedved-féle generációhoz köthető.

Brückner szakított a hagyományos, a szocialista országok futballgondolkodására jellemző tervgazdálkodás típusú labdarúgó-felfogással. Korszerű oktatásmódszertanával, játékgondolkodásával vezette sikerre a cseh válogatottat.  A sikerek maguk után hozták a nagy nemzetközi futballpiacok érdeklődését a cseh játékosok iránt, a szponzorok megjelenését, egyúttal a régi futballkáderek partvonalon kívül kerülését és az új menedzserszemléletű vezetők megjelenését. A cseh futball jelenleg a közép-európai régió egyetlen olyan tagja, amely automatikusan csapatot delegálhat a BL-főtáblára.

Aztán északi szomszédunk az önállósodás után 10-15 évvel feltámadt.

Holott a szlovák futballfejlődés az elmúlt 26 évben spontán, önszerveződve, különösebb szövetségi ráhatás nélkül jött létre. Az elmúlt évek válogatott sikereit – 2010-ben kijutottak a vb-re, és a legjobb 16 között végeztek, 2016-ban az Eb-n lettek a tizennegyedikek –  annak köszönheti, hogy ugyan náluk nincs és nem is volt közép-, és hosszútávú stratégiai program, nincs infrastruktúra-fejlesztés, összességében messze nincs annyi pénz, mint a magyar futballban, alacsonyabb szintű az edzőképzésük, a csehekkel szemben nem valósítottak meg semmi szellemi innovációt (lásd a keretest), ellenben markánsan kitartottak az egyszerű, kondícióra, küzdelemre, sebességre, keménységre épülő stílusuk mellett.

A szlovák futballban a többség egységesen gondolkodik a labdarúgásról, következésképpen, ha nem is rafinált edzői húzásokkal, világújító játékfelfogással, mégis egy irányba navigálják hazájuk labdarúgását.

Ehhez képest Magyarország hiába rendelkezik immár a térség magasan legjobb infrastruktúrájával, az állandó múltba révedés, a hajdani sikerek után való vágyakozás mellett nem vesszük észre azt a primitív, egyszerű bármely sportra érvényes praktikát, amivel spontán és már-már véletlenszerűen is lehet sikereket elérni

– a rossz, de egységesen végigvitt szakmai irányvonal is jobb, főképp eredményesebb, mint amikor mindenki megy a saját feje után.

A magyar futball 2-3 évente cseréli le az edzőképzés vezetőjét, s vált ezzel óhatatlanul irányt a szakmai képzés. Az egyik államilag dotált akadémia a spanyol, a másik a holland, a harmadik német, a negyedik épp az olasz stílus adaptálásában hisz, ezen belül gyakran az egyes korosztályos edzők is más-más irányvonalban bíznak. Így az utánpótlásunk ahány, annyiféle, de

a globális játékospiac azt bizonyítja, semmiképp sem nemzetközi szintű.

Eközben a szlovák futball az elmúlt évtizedben képes volt

 • Hamsikot Nápolyig,
 • Dubravkát Newcastle-ig,
 • Skriniart Milánóig,
 • Skrtelt Liverpoolig,
 • Hubocant Marseille-ig,
 • Hanckót Firenzéig,
 • Lobotkát Vigóig,
 • Kuckát Parmáig,
 • Makot Szentpétervárra, a Zenitig menedzselni (Skrtel és Hobocan közülük lemondta a válogatottságot).

Mindennél beszédesebb azonban az tény, hogy a Dárdai Pál által irányított Bundesliga-középcsapat, a Hertha Berlin szekerét nem két magyar, hanem két szlovák – Pekarik, Duda – tolja stabil kezdőként és nem azért, mert a válogatottunkat 2014-ben helyes pályára állító magyar szakember utálja a honfitársait.

Peter Pekarík
Fotó: Dpa / AFP

Akkor mégis miben bízhatunk?

Az olyan elcsépelt mondásokon kívül, minthogy egy-egy szlovák-magyar olyan, mint az Újpest-Fradi, ahol sosem a tabellán (világranglistán) elfoglalt pillanatnyi hely dönti el a mérkőzés kimenetelét, hanem az, hogy aktuális 90 percre ki tudja jobban felszívni magát, tán abban bízhat a magyar szurkoló, hogy Marco Rossi eddigi munkásságával azt bizonyította, nem komplikálja túl a játékot, mert tudja, nincs kivel.

Ezzel a magyar kezdővel húz nagyot Rossi kapitány?
A jó rajt kincset érhet, íme a mieink lehetséges felállása.

Viszont bízik a kerettagokban, ugyanakkor nem rak nagy terhet az egyes játékosokra, ám mindenkinek pontosan meghatározza és el is magyarázza a feladatát. A játékosok korábbi mérkőzések utáni nyilatkozatai alapján az látszik, mindenki tisztában van az aktuális taktikával, egyesével is tudják a szerepüket, legfőképp elfogadják a csapaton belül elfoglalt helyüket. Ha a kapitány elképzeléseit csütörtök este is sikerül megvalósítaniuk, a papírforma ellenére szerezhet ponto(ka)t a magyar válogatott.

Eb 2020, E-csoport, első forduló:

Szlovákia-Magyarország
Helyszín: Nagyszombat, kezdés: 20.45
Játékvezető: Vladislav Bezborodov (orosz)

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC).
Védők: Baráth Botond (Sporting KC – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC).
Középpályások: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria).
Támadók: Balogh Norbert (APOEL – Ciprus), Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros).

További program:
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő 
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Kiemelt kép: Laurent Dubrule / EPA / MTI

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!