Válogatott

Ez a védelem menthetné meg Rossit?

A kapitánynak át kellene szerveznie a válogatott hátsó alakzatát.

Vereséggel mutatkozott be a magyar válogatott szövetségi kapitányaként Marco Rossi, miután csapata szombat este 1–0-ra kikapott Finnországban a Nemzetek Ligája első fordulójában. Kihagyhatatlanok a meccset közvetítő Hajdú B. István legjobb beszólásai, és érdekes az is, mivel magyarázzák a kudarcot a játékosaink.

A hetedik percben Kovács István labdavesztése után Teemu Pukki kiugrott a jobb oldalon, lefutotta Kádár Tamást, belépett elé és hét méterről a kivetődő Gulácsi Péter mellett könnyedén gurított a kapu jobb sarkába.

Egy védekezési hiba vezetett tehát a meccset eldöntő gólhoz, de a hazaiak további találatokat is szerezhettek volna, hiszen két kapufájuk is volt. A magyar csapat aktuális szövetségi kapitányát nem először hagyta cserben az általa összerakott védelem, amely most így nézett ki: Lovrencsics Gergő, Lang Ádám, Kádár Tamás, Fiola Attila. Közülük Lang őszintén értékelte a finnországi kudarcot, erről itt olvashatsz.

Rossinak változtatnia kellene, de rendkívül szűkösek a lehetőségei, mert ez a csapatrész jó ideje a magyar válogatott Achilles-sarkának számít. Bár 2016-ban lemondta a válogatottságot, két év elteltével is nagyon hiányzik a hátsó alakzatból Juhász Roland. A Vidi FC középhátvédje kétségtelenül nem a gyorsaságáról híres, ennek ellenére stabilitást ad a védelemnek és remekül irányít.

Olyan játékosokat nem nagyon találunk, akiknek egyetlen emlékezetes hibájuk sem volt nemzeti csapatunk védősorában az elmúlt években, így válogatási elvként a teljesítmény mellett még inkább előtérbe kerülhet az életkor és a tapasztalat.

A javaslatunk Pintér Ádám, Guzmics Richárd és Korcsmár Zsolt lenne, melléjük kerülhetne még egy ember Korhut Mihály, Kádár, Fiola, Lang és Bese Barnabás közül.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy Guzmics hosszú eltiltása, Korhut a klubkeresése miatt nincs játékban, Pintér pedig ismét a magyar bajnokságban szerepel, de amit az első két probléma megoldódik, talán érdemes lenne inkább rájuk számítani.

nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Olvasói sztorik