Válogatott

A kapitányok is csak keresték Nikolics helyét a válogatottban

Az elmúlt évek legjobb magyar légiósát veszítette el a válogatott, aki viszont a nemzeti csapatban nem igazán tudott alapemberré válni.

Az MLSZ a hivatalos honlapján jelentette be: Nikolics Nemanja, a magyar válogatott támadója többet nem lép pályára címeres mezben. Az észak-amerikai profiligában szereplő Chicago Fire magyarja a klubfutballra, illetve családjára koncentrál a jövőben, ezért jelezte a szövetségnek a válogatottól való visszavonulását.

A szurkolókat érthetően megosztja a döntés: Nikolics tagja volt a 2016-ban Európa-bajnoki nyolcaddöntőig jutó, egy ország által ünnepelt csapatnak, melyben akkor kétszer lépett pályára – összesen 27 válogatottsága volt, ezeken öt gólt jegyzett.

Hálátlan meccsen debütálhatott a válogatottban: a Hollandia elleni (2013.10.11.) 8-1-es világbajnoki selejtezős vereség alkalmával a 79. percben küldte pályára Egervári Sándor – 6-1-nél váltotta Németh Krisztiánt. A következő, Andorra elleni találkozón Csábi József megbízott kapitánytól kezdőként kapott lehetőséget, és meg is szerezte első gólját – az 51. percben az ő találatával szereztünk vezetést a végül 2-0-ra megnyert meccsen.

Nikolics első gólja a válogatottban:

A gólt további négy követte: az oroszok ellen (2014.11.18.) 2-1-re elveszített barátságos meccs mellett a litvánok (2015.06.05. – 4-0-ra nyertünk), Luxemburg (2017.11.09. – 1-2) és Costa Rica (2017.11.14. – 1-0) ellen is felkészülési találkozón volt eredményes egy-egy alkalommal.

Nehezen találták a helyét a kapitányok

Bár Nikolics az elmúlt években klubszinten halmozta a gólkirályi címeket – a magyar bajnokság után a lengyeleknél és Amerikában is gólkirály lett –, a válogatottnál valamiért alig-alig találták a helyét a kapitányok: mint jeleztük, Egervári Sándor a debütáló meccsén csereként számolt vele, e mellett pedig további 16 alkalommal lépett pályára a kispadról beszállva. Kezdőként tízszer kapta meg a lehetőséget a bizonyításra, s ezek közül is csak az említett Andorra elleni találkozót játszhatta végig.

A 27 válogatott mérkőzésén kilenc győzelmet ünnepelhetett, nyolc alkalommal döntetlen lett a vége, tízszer pedig ő sem tudott segíteni, vele a soraiban is kikapott a magyar csapat.

Címlapkép: Foto Olimpik/NurPhoto/AFP

Olvasói sztorik