Válogatott

Nikolics Nemanja lemondta a válogatottságot

Inkább gyereket nevel Amerikában.

A Chicago Fire csatára, Nikolics Nemanja úgy döntött, hogy a jövőben nem akar a magyar válogatottban futballozni.

A 31 éves játékos a Videoton FC-ben töltött sikeres időszakát követően, gyors honosítási eljárás után 2013-ban lépett először pályára a magyar válogatottban, Egervári Sándor kapitányi időszakában.

Ezt követően még hat szakvezető hívta meg a válogatott keretbe. Legutóbbi mérkőzésén, amikor Georges Leekens szövetségi kapitány márciusban, a skótok ellen becserélte, 27. alkalommal szerepelt a válogatottban.

A 2016-os Európa-bajnokságon két mérkőzésen játszott, Európa-bajnoki nyolcaddöntősnek mondhatja magát, összesen öt alkalommal szerzett gólt a nemzeti csapatban.

Minden olyan korszakot nehéz lezárni, ami különösen fontos az ember számára: a magyar labdarúgó-válogatottban töltött időszak meghatározó és emlékezetes periódusa pályafutásomnak, nagyon hálás vagyok azokért az évekért, amelyeket a válogatottnál tölthettem – nyilatkozta az MLSZ honlapján Nikolics.

Hozzátette, sosem bánt meg semmit, most is ugyanúgy tenne, mint amikor eldöntötte, magyar állampolgár lesz, mert remélte, bemutatkozhat a nemzeti csapatban.

Rengeteget kaptam a magyar futballtól, és úgy hiszem, én is adtam a magyar labdarúgásnak. Minden mérkőzésre büszke vagyok, amelyen pályára léphettem, és hálás vagyok azoknak, akik bíztak bennem, köztük a magyar válogatott fantasztikus szurkolóinak, akik a nehezebb időszakokban is kitartottak a csapat mellett. Rengeteg erőt tudtam meríteni a drukkerek szeretetéből, éreztem, hogy jóban-rosszban támogattak, és végig mellettem álltak ‒ magyarázta.

Az észak-amerikai profiliga (MLS) tavalyi alapszakaszának gólkirálya közölte, nehéz döntést hozott meg, de ez a helyes lépés, mostantól kizárólag a klubkarrierjére kíván koncentrálni, és igyekszik továbbra is eredményesen és becsülettel képviselni a magyar futballt külföldön.

Az elhatározásomat először Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével közöltem, akinek köszönöm, hogy rendkívül korrekt módon tudomásul vette a döntésemet. Ezt követően a szövetségi kapitányt is tájékoztattam, aki szintén megértette és elfogadta, hogy így döntöttem ‒ hangsúlyozta.

A korábbi magyar és lengyel gólkirály hozzátette, a jelenlegi és a korábbi szövetségi kapitányokkal is jó volt a viszonya, döntésében nem játszanak szerepet személyes konfliktusok, viták.

Maximalista vagyok, sosem dőltem hátra, így természetesen tudom, hogy sokkal több is lehetett volna a válogatott karrieremben. De semmiféle rossz emlék vagy keserűség nincs bennem, egyszerűen arról van szó, hogy a jövőben minden energiámat a klubfutballra szánom, emellett a lehető legtöbb időt szeretnék az Egyesült Államokban élő családommal tölteni. Profi játékos ritkán beszélhet erről őszintén, de ebben a pillanatban talán elmondhatom, szeretnék jó családapa is lenni, ehhez pedig közösen eltöltött idő is kell – fogalmazott a támadó.

A tavaly az év játékosának megválasztott csatár azt is elmondta, kapcsolatban marad a szakvezetéssel, játékostársakkal, illetve az MLSZ vezetőivel, és tiszta szívből szurkol a nemzeti csapat sikeres szerepléséért, illetve a jövőben is minden tudásával segíti a magyar futballt.

nyitókép: ILMARS ZNOTINS / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!