Válogatott

Lesújtó vélemény Leekensről: elhaladt felette az idő, Belgiumban már mindenki átlát rajta

Semmi köze nincs a belga futball mai szárnyalásához – ezt is az új magyar kapitányról mondják.

Egyre-másra születnek a portrék a belga Georges Leekensről, aki a hétfői bejelentés szerint hamarosan átveszi a menesztett Bernd Storck helyét a magyar futballválogatottnál. Noha a 68 esztendős szakvezető jelentős tapasztalattal rendelkező, rutinos edző, de abszolút nem nagy név a szakmában.

Harminchárom esztendős edzői karrierje alatt összesen 23 munkát vállalt el, átlagosan 1.5 évet töltött el egy kispadon, ez jól mutatja: nem fél a változástól, és szívesen vállalkozik rázós feladatokra is.

Ahogy arról a Rangadó már beszámolt, Leekens a belga mellett irányította már a tunéziai és az algériai válogatottat is, valamint dolgozott hazája több klubjánál.

OLCSÓN MEGÚSZTA
Három meccset ért a bíró fa**szopózása

A 24.hu megszólaltatott egy belga újságírót, aki a legkevésbé sem volt elragadtatva Georges Leekens munkásságától.

– Általánosan is elmondható, hogy Belgiumban ma már mindenki átlát rajta. Elhaladt felette az idő, a módszerei megkoptak, taktikailag nem elég naprakész, a modern focit nem ismeri eléggé alaposan. Ezek a hiányosságai 2010 után hatványozottan látszódtak, miután egy egészen kivételes tehetségű kerettel dolgozhatott – magyarázta Tomas Taecke, a Het Laatste Nieuws szakírója.

Hamarosan kiderül, mit várhatunk a belga trénertől… Fotó: AFP/Citizenside/Omar Seghir

A kolléga abban sem hisz, hogy az új magyar kapitány rakta le a jelenkori belga nemzeti csapat alapjait.

– Semmi köze nincs a belga futball mai szárnyalásához – mondta Taecke. – Az utánpótlás koncepcióval egyetlen pillanatra sem foglalkozott, lényegében haszonélvezője volt annak, hogy 2010 környékén már egyre másra érkeztek a külföldi bajnokságokban játszó, kiemelkedően tehetséges játékosok a keretbe. A bennük rejlő potenciált még csak ki sem tudta használni, utólag viszont szívesen hangoztatja, hogy az alapokat ő fektette le. Hát, távolról sem. Olyan, mint egy jól szituált ügyvéd. Hihetetlenül hatékonyan győz meg téged arról, hogy kiemelkedő képességei vannak, hogy a megfelelő ember a számodra. Egyszerre képes szimpatikussá tenni saját magát, és odafigyelni arra, nehogy bármiféle, később számon kérhető konkrétumot mondjon.

Olvasói sztorik