Válogatott

Ők a bűnbakok Storck kapitánynál?

Az andorrai fiaskó után nyolc légiós is válogatott meghívó nélkül maradt.

A magyar válogatottra a következő hetekben két vb-selejtező-mérkőzés vár: augusztus 31-én Lettország, három nappal később pedig Portugália látogat a Groupama Arénába. A nemzeti együttes szövetségi kapitánya, Bernd Storck egyelőre csak a keret külföldön játszó tagjait nevezte meg, ők tizenhárman vannak, az itthon játszó futballisták meghívójáról a hétvégi NB I-es fordulót követően dönt a német szakember.

Mint ismeretes, a magyar válogatott utolsó tétmérkőzése roppant balul sült el, hiszen Andorrában 1-0-s vereséget szenvedtek a mieink. A csúfos kudarc után Storck-mester megtarthatta a pozícióját, ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy néhány játékos nem úszta meg ilyen könnyen a vereséget…

Andorra ellen padlót fogtak a mieink Fotó: Europress

A júniusi, Andorra elleni csapatban nyolc olyan légiós nevével találkozhatunk, akik a mostani kerethirdetés kapcsán kimaradtak. Vegyük őket szemügyre kicsit közelebbről!

Kocsis Gergő és Sallai Roland egyelőre kivételt képez, hiszen a párost júniusban még a szlovákiai FC DAC 1904 Dunaszerdahelyhez, illetve az olasz Palermóhoz kötötte szerződés, azóta azonban mindketten NB I-es csapat (DVTK, illetve Puskás Akadémia FC) kötelékéhez tartoznak. Ők tehát még akár kaphatnak is meghívót, ha a kapitány úgy ítéli meg helyzetüket.

Kimaradt továbbá a Szoboszlai Dominik (FC Liefering), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 Dunaszerdahely) páros, ám ők Andorrában nem léptek pályára – még csereként sem, csupán kerettagok voltak.

A Lang Ádám (Dijon), Nagy Dominik (Legia Warszawa), Gyurcsó Ádám (Pogoń Szczecin) és Balogh Norbert (Palermo) négyes viszont egyaránt részese volt a csúfos kudarcnak, ők tehát a nagy hiányzók.

Lang Ádám Andorra ellen kezdő volt, ám a kapitány már az 56. percben lecserélte. Nagy Dominik a 21. percben érkezett a sérült Stieber Zoltán helyére, míg a rutinosnak számító Gyurcsó Ádám hetvenegy percet töltött a pályán. Balogh Norbert feladata az lett volna a támadószekcióban, hogy a magyar válogatott reagálni tudjon a miniállam korai találatára, részben ezért is válthatta Langot, ám bő fél óra alatt nem tudta megváltani a világot…

A négyes fogatból talán leginkább a két lengyel légiós mellőzése meglepő: Gyurcsó Ádám az andorrai mérkőzést leszámítva egyre biztatóbb formát mutatott a válogatottban: Lettország (idegenben) és Andorra (itthon) ellen is eredményes volt, klubcsapatában pedig az új szezonban is alapembernek számít.

Ugyanez igaz Nagy Dominikre is, aki remek formát mutat a címvédő Legia színeiben – helyet harcolt magának a kezdőcsapatban és fontos gólokat lő. (Igaz, az Andorra elleni vb-selejtezőn a hazaiak győztes találata Nagy eladott passzából indult, vajon ezért döntött a fiatal magyar mellőzése mellett Storck?)

https://www.youtube.com/watch?v=WN8zj6IkQOw

Lang egyelőre az új szezonban sem fix pont a Dijonban (legutóbb négygólos hátrányban az 54. percben cserélte le mestere a Monaco elleni bajnokin), ráadásul a válogatott szövetségi kapitánya vélhetően sem a portugálok, sem pedig az andorraiak ellen mutatott teljesítményével nem lehetett maximálisan elégedett, ezért is változtatott helyén.

Balogh Norbert a válogatottban még nem nevezhető alapembernek, és kisebb sérülése miatt nyáron a Palermo felkészülési mérkőzéseinek nagy részét kihagyta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik