Válogatott

Szégyen! Kikapott Andorrán a magyar válogatott

Húszéves története során ötödször nyert a miniállam.

Világbajnoki selejtező, B-csoport, 6.
forduló

Andorra–Magyarország 1-0 (1-0)
Andorra la Vella, 1000 néző. Játékvezető: Kalogeropulosz (görög)
Andorra: Gómes – Rubio, Llovera, Lima, San Nicolas – Valés, Rebés – Clemente (Riera, 82.), Pujol (Ayala, 88.), Martínez – Aláez (Maneiro, 68.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
Magyarország: Gulácsi – Bese, Vinícus, Lang (Balogh N., 56.), Tóth B. – Nagy Á., Kleinheisler – Dzsudzsák, Stieber (Nagy D., 21.), Gyurcsó (Sallai, 71.) – Eppel. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: Rebés (26.).

Péntek este folytatta kissé reménytelenségbe torkolló világbajnoki selejtezősorozatát a magyar válogatott, méghozzá a világ legkisebb államai és leggyengébb válogatottjai közé tartozó Andorra ellenében.

A pireneusokbeli ország szinte példátlan, kétmeccses veretlenségi sorozattal érkezett a találkozóra, hiszen a Feröer-szigetek elleni 0-0 után barátságos mérkőzésen legyőzték San Marinót is (ráadásul otthon Svájc és Lettország ellen is csak egy góllal kaptak ki). Ezzel szemben a mieink két 3-0-s vereséget tudhattak maguk mögött, mivel a Portugália elleni papírforma nulla pontot követően hétfőn nagyon simán alulmaradt Oroszország ellenében is.

Gondjainkat súlyosbította, hogy a Futács Márkót és Nikolics Nemanját nélkülöző keretből ezúttal Szalai Ádám is hiányzott sérülés miatt, így mindössze Priskin Tamás és a debütálásán öngólt fejelő Eppel Márton volt ott a támadószekcióból (a balhátvéd Hangya Szilvesztert szintén nem lehetett bevetni). A mieink ezzel együtt természetesen toronymagas esélyesnek számítottak, körülbelül 1,11-es oddsot adtak előzetesen a sikerünkre (az odavágón 3-0-ra győztük le a miniállamot).

A találkozót megelőzően a Rangadó.hu hosszabb, exkluzív interjút készített Ildefons Limával, az andorrai válogatott csapatkapitányával, gólrekorderével, aki pénteken épp a mieink ellen állította be nemzete válogatottsági rekordját. A cikk itt olvasható.

A mieink kezdőjébe bekerült a debütáns Tóth Bence, illetve újra kezdő lett Eppel Márton is, míg Kádár Tamás sérülés miatt maradt ki.

Tapogatózással teltek az első percek, elsőként Clemente próbálkozott éles szögből. A 10. percben Gyurcsó végezhetett el 20 méterről veszélyes szabadrúgást, de a kapu fölé lőtt. Három percre rá Dzsudzsák ívelt fel, a labda átszállt Lima fölött, éppen Eppel elé. A magyar válogatott gólkirálya úgy futott be, hogy a lepattanó labda épp átpattant a feje fölött, majd ahogy leesett, elfutott mellette és a kapusé lett.

A 21. percben a mintegy tíz perccel korábban egy sprintnél meghúzódó Stieber helyére Nagy Dominik állt. A cserét követően Lima esett el a tizenhatoson belül gyanús körülmények között, a görög játékvezető továbbengedte az esetet.

A 26. percben megszerezte a vezetést Andorra: Nagy Dominik passzolta bele a védőbe az andorrai térfélen, a jobb szélen elfutott Clemente és Rubio, elvitték Tóth Bence és Lang mellett. Utóbbi még beadta az utolsó pillanatban, mivel Gyurcsó lemaradt, bent pedig Vinícius és Bese is nagyon messze volt Rebéstől, aki emelkedett és gyönyürűen emelte át fejesével Gulácsit: a labda a kapufáról pattant be (1-0).

A gólt követően gyorsan besárgult Aláez és Pujol két villámgyors faulttal. A 30. percben Gyurcsó játszott össze Tóth Bencével a bal oldalon, utóbbi ziccerbe passzolt Eppelnek. A magyar bajnokság gólkirálya 13 méterről nem tudta betekerni a sarokba, Gómes nagyot védett.

Alaposan beindított minket a gól, egyre-másra passzíroztuk és lőttük középre a labdákat kisebb-nagyobb sikerrel. A 34. minutumban Tóth Bence adott be, Eppel továbbpiszkálta Gyurcsónak, aki az ötös szélén lesen állt, de egyébként is Gómesbe rúgta a helyzetet.

A 37. percben hazai szögletet sikerült tisztáznunk, Dzsudzsák el is indult volna vele, de San Nicolás lebirkózta, ő is besárgult. Az egyperces ráadás során Bese fejelt össze San Nicolásszal, sárgát kapott.

A félidőben nem volt csere. Az első tíz percben nemigen volt helyzetünk, az 55. minutumban egy beadásnál Lima rúgta fel az égbe a labdát, amely aztán a felső lécre hullott le, de a védők és a kapus végig kontrollálta a mozgását. Egy percre rá Dzsudzsák húzott befelé és lőtt jobbal, középről, 23 méterről, kevéssel mellé.

Az 56. percben Lang helyére Balogh Norbert állt. A cserével állandósult a félidő elején nem túl konstans fölényünk. A 60. percben Balogh lőtt gyengén, 21 méterről, Gómes magabiztosan védett.

A 63. percben Nagy Dominik fordult befelé és 20 méterről lőtt, Gómes kiöklözte szögletre. Teltek-múltak a percek és az andorraiak továbbra is jól semlegesítették a támadásainkat. A 68. percben Aláez helyére Moneiro állt be andorrai részről.

A 71. percben Sallai is lehetőséget kapott, a korábban többször is lesen álló Gyurcsó hagyta el a játékteret. A 73. percben egy szabadrúgást ívelt középre Andorra, a labda életveszélyesen ment el középütt, egy védőnk még hozzá is ért, szöglet következett.

A 78. percben jött az első nagyobb helyzetünk. Dzsudzsák vette le az ötös sarkától nem messze, majd ballal lőtt, Gómes beleért, a labda keresztbe ment a kapu előtt.

A 81. percben Martínez tolta be a tizenhatoson belülre, Clemente jött középen és gyengén lőtt, Gulácsi magabiztosan védett. A 82. percben Clemente is elhagyta a pályát, Gabi Riera jött. A cserét követően Dzsudzsák elé pattant egy beadás, vállal letette, de Gómes belevetődött a ziccerbe.

A 88. percben Josep Ayala állt be Pujol helyett. Négy perc ráadást mutatott a tartalék játékvezető, de ez már csak a hattyúdal volt. Gómes kapott görcsöt a 92. percben, a beadások pedig csak jöttek és jöttek az andorrai tizenhatosra, de mindet eltakarították Limáék.

Magyarország története legmegalázóbb vereségét szenvedte el Andorrán: sikerült túlszárnyalni a 2006-os, máltai bukást. A csoporton belüli harmadik helyezésünket ezzel együtt nem fenyegeti különösebb veszély, de a pénteki sokkot kérdés, mikor heveri ki az ország.

Olvasói sztorik