Válogatott

Ez ám a nagy szám: húsz focistát honosíthat az MLSZ

Az ETO FC Győr technikai vezetője egy listát adott a szövetségnek.

A harmadosztály Nyugati-csoportjának bajnokesélyese, az ETO FC Győr technikai vezetőjével, Darázs Tamással készített interjút az ujszo.com. A peredi származású sportvezető a beszélgetésben elárulta, több szlovákiai labdarúgónak is esélye van arra, hogy magyar állampolgár legyen.

– Zacsovics Zoltánnak, a szövetség csapatmenedzserének a felkérésére feltérképeztem azokat a tehetséges dél-szlovákiai futballistákat, akiket honosítani lehet. Kaptam egy listát, de ezen olyan futballisták is szerepeltek, akiknek magyaros hangzású neveik ellenére semmi közük nincs a magyar nemzethez. Így aztán munkához láttam, megszólítottam a játékosokat, aztán leadtam a közel húsz labdarúgó jegyzékét az MLSZ-nek. A többi már nem rajtam múlik – mondta Darázs Tamás, majd azt is elmagyarázta, milyen kritériumokat kell figyelni a honosítás során.

– A FIFA szabályai szerint, ha a játékos szülei vagy nagyszülei a Magyar Labdarúgó-szövetség területén születtek, akkor a futballista jogosult a magyar válogatottságra. Egyszerűsített honosítási eljárásban nem kellett az ország területén születni, de a válogatottság miatt igen. Mivel Dél-Szlovákia nagy része a második világháború előtt Magyarországhoz tartozott, ennek a kritériumnak rengeteg futballista megfelel. Hacsak előtte nem játszott tétmeccsen más ország színeiben az A vagy az utánpótlás-válogatottban. Ha utánpótlásban tétmeccsen pályára lép, akkor felnőttben még válthat, azonban utánpótlásban más ország válogatottjában már nem szerepelhet. Például Marek Střeštík egy barátságos meccsen cseh válogatott volt, de már magyar állampolgár. A DAC-ban futballozó Szépe János pedig magyar, szlovák és szerb válogatott is lehetne, mert nagyszülei Szerbiában születtek. Az is felöltheti a címeres mezt, aki 18 éves kora óta az MLSZ kötelékében játszó csapatban szerepel, vagy öt éve él Magyarországon.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik