Tanulni, tanulni, tanulni… a vereségből?!

A magyar válogatott újabb veresége után ismét kinyílt a közhelyszótár.

„Tanulni kell ebből a vereségből, abból, hogy az Európa-bajnok stadionjában játszhattunk, ez visz előre minket” – nyilatkozta a szombat esti portugál‒magyar (3-0) világbajnoki selejtező után Gera Zoltán.

„Annyit kell tanulnunk ebből a meccsből, amennyit csak lehet, az ilyen szintű nemzetközi meccsekből profitálni kell” – tette hozzá Bernd Storck szövetségi kapitány.

Ennek apropóján fellapoztuk a labdarúgó közhelyszótár vonatkozó fejezetét, és találomra kigyűjtöttünk néhány hasonló nyilatkozatot az elmúlt évekből, hogy kiderüljön végre, van-e értelme egy-egy vesztes mérkőzés után ennek a mondatnak.

Leandro de Almeida, a Ferencváros korábbi válogatott védője 2015 novemberében az MTK elleni vereséget követően:

„Ezt a meccset is meg kellett volna nyernünk, de most sajnos a vereségből kell tanulnunk.”

Kondás Elemér, a Debrecen előző vezetőedzője 2014 áprilisában, miután csapata 5-2-re kikapott az MTK-tól:

„A vereségből tanulni lehet, és a hibákat ki kell javítani.”

Balogh Norbert, az olasz Palermo csatára tavaly júliusban, miután együttese 3-1-re kikapott a balmazújvárosi stadionavatón:

„Tanulnunk kell ebből a vereségből, mert már nyakunkon a bajnokság.”

Bacary Sagna, az Arsenal korábbi jobbhátvédje 2010 októberében a Chelsea otthonában elszenvedett vereség után:

„Tanulnunk kell a meccsből, s gólokat kell szerezni, mert megvolt a lehetőségünk, hogy betaláljunk.”

Nasszer al-Kelaifi, a Paris Saint-Germain arab tulajdonosa a közelmúltban, miután csapata 6-1-re kikapott Barcelonában, és kiesett a Bajnokok Ligájából:

„Tanulnunk kell egy ilyen vereségből, és nem szabad a pillanatnyi érzelmeinkre hallgatva döntést hoznunk.”

Unai Emery, a PSG vezetőedzője az említett kiesés után:

„A kiesésünk egyénenként és csapatként is borzasztóan negatív tapasztalat mindannyiunk számára, azonban fel kell állnunk, és tanulnunk kell a hibáinkból! Ez most a legfontosabb nekem, és a játékosaimnak is.”

Egyszer még a híres író, Paulo Coelho is elmélkedett a témáról:

„Megfutamodni a harctól, ez a legrosszabb, ami megtörténhet velünk. Rosszabb, mint vereséget szenvedni, mivel a vereségből mindig tanulhatunk valamit, de a megfutamodással csak ellenségünk győzelmét hirdetjük.”

És végül, tanulságként álljon itt a holland szövetségi kapitány, Danny Blindmondata, ami napra pontosan egy évvel ezelőtt hagyta el a száját, amikor válogatottja 3-2-re elveszítette a Franciaországgal szembeni barátságos meccset:

„Az ilyen meccsekből rengeteget tudunk tanulni.”

Tegnap, vagyis szombat este a bolgár‒holland (2-0) világbajnoki selejtezőn láthattuk, mennyit sikerült tanulnia egy év alatt Blindnek és csapatának.

Címkék: válogatott