Válogatott

„Storck szinte megalázta az egész magyar szakmát”

Korábbi bundázó játékosait is keményen kiosztotta a külföldön sikert sikerre halmozó Tornyi Barnabás, aki amerikai tanítványainak kötelezővé tette a magyar válogatott Eb-meccseinek megnézését.

Katarban és az Egyesült Államokban valósította meg álmait Tornyi Barnabás, aki tíz éve dolgozik külföldön. A futballedző körül itthon megritkult a levegő, Orlandóban azonban nyugodtan dolgozhat saját fociakadémiáján, mellette – két korosztályban is – a floridai válogatott edzője, az állami edzőképzés instruktora.

A szakember a Lokálnakadott interjút, melyben kitért korábbi csapata, a Diósgyőr mélyrepülésére, és arról is megkérdezték, mekkora esély van rá, hogy egyszer újra Magyarországon vállaljon munkát.

– Ez az álom kategóriába tartozik, sajnos a mi időnk lejárt, és németül sem beszélek, ami most otthon kell. Engem odahaza totálisan leírtak. Amikor 2010-ben hazamentem a Diósgyőrhöz „bábunak” az azóta lebukott bundázókhoz, a törtető, pozícióra vágyó „kollégához” és a saját zsebre dolgozó vezetőhöz, azt sugallták, hogy úgyis kitelt az ideje Katarban, ezért kullogott haza. Ehhez képest diósgyőri menesztésem után azonnal visszahívtak az ország „Fradijához”, az Al Szaddhoz, melynek soha nem volt európai szakmai igazgatója és nem muszlim vezetője. Öt év után újra bajnokságot nyert a gárda és első arab csapatként győztünk az ázsiai Bajnokok Ligájában, továbbá bronzérmet szereztünk a klub-vb-n 2011-ben. Katarban baráti viszonyba kerülhettem a legendás Raúl Gonzalezzel is, Amerikában pedig Kakával ismerkedtem meg – mondta Tornyi Barnabás, aki szerint feltámad a magyar foci, csak végre bízzanak már a honi szakemberekben is.

Elmondta azt is, mi az egyik fő gond a mostani labdarúgásban:

– A nagyszájú, ígérgetős szerencselovagok mindent tönkretesznek. Engem egy kispesti vezető azért rúgott ki, mert nem tettem be a kedvencét a kezdőbe, naná, hogy bepereltem, és nyertem. Lassan, de biztosan készülő könyvemben beszámolok mindezekről.

Szóba került a nyári Európa-bajnoki szereplés is.

– Könnyfakasztó élmény volt! Tanítványaimnak kötelező volt nézni a magyarok meccseit. Csak azt nem értem, hogy Csányi Sándor hogyan adhatott teljhatalmat Bernd Storcknak, aki szinte megalázta az egész magyar szakmát, pedig az alapokat még Dárdai Pali rakta le, de ő aratta le a gyümölcsöket. A kapitányból hiányzik a kollegialitás. Senkit sem hallgat meg, mindent mindenkinél jobban tud…

A teljes interjú itt olvasható.

Olvasói sztorik