Válogatott

Lang vs. Lang! Ki a jobb? A vb-selejtezőn kiderül!

Nálunk Ádám, míg a svájciaknál Michael viseli a Lang vezetéknevet – a játékosok nevük mellett is sok dologban hasonlítanak egymásra.

Kapcsolódó cikkek

A magyar válogatott világbajnoki selejtezőkre készülő bő kerete már több mint egy hete ismert – a szűk ma derült ki –, szeptember utolsó napján pedig Vladimir Petkovic svájci szövetségi kapitány is kihirdette a csapatát. A saját fiatal válogatottunk és Svájc sztárokkal teletűzdelt keretének neveit böngészve egy érdekességre bukkanhatunk: mindkét nemzeti együttesben szerepel Lang vezetéknevű futballista – Lang Ádám magyar, Michael Lang pedig svájci oldalon. A Rangado.hu ennek apropóján összehasonlította a két védő hasonlóságoktól sem mentes pályafutását.

A 25 éves Michael Lang eredeti pozícióját tekintve jobboldali szélső védő, azonban egyik legnagyobb fegyvere sokoldalúságában rejlik: pályafutása során megfordult már a bal szélen, játszott középhátvédet, és védekező középpályásként is többször bevetették már. Íme, az első hasonlóság: a mi 23 éves Lang Ádámunkra ugyan általában középhátvédként számítanak edzői, de az Európa-bajnokságon – némileg kényszerből – tisztességesen helyt állt jobb oldali bekként is.

A svájci Lang egész eddigi karrierjét hazájában töltötte: a St. Gallen csapatában nevelkedett, majd a Grasshoppershez került, végül 2015 nyarán a legnagyobb svájci klubban, az FC Baselben kötött ki. Bár Lang Ádámnak kisebb kavarodás után idén nyáron összejött a külföldi szerződés, és a francia Dijon együtteséhez igazolt, az előtte bejárt Veszprém–Győri ETO–Videoton útvonal is mutat párhuzamokat névrokona klubváltásaival: a nevelőegyesületüket elhagyva először mindketten egy nagy múltú élcsapathoz, majd a hazai bajnokság egyik legerősebb gárdájához igazoltak.

Válogatott történetük is hasonló: Michael Lang a korosztályos nemzeti csapatok kijárása után (82 találkozón 11-szer talált be utánpótlás-válogatottként!) 2013. augusztus 14-én, egy Brazília elleni barátságos találkozón mutatkozott be a felnőtteknél 22 évesen – Ádám 21 esztendősen, egy Dánia elleni felkészülés alkalmával lépett pályára először 2014 májusában. Sokáig egyikük sem tudott alapemberré válni a nemzeti csapatban, a 2016-os Eb-selejtezőkön sem játszottak komoly szerepet: Michael Lang keretbe is csak háromszor került a sorozatban, a pályára pedig csupán az utolsó két, gyakorlatilag tét nélküli találkozón futhatott ki, míg Lang Ádám – bár a keretnek szinte állandó tagja volt – szintén csak két, Finnország elleni találkozón lépett pályára a selejtezőben.

Franciaországban azonban merőben más tornát futottak idén nyáron: míg Lang Ádám immár alapemberként a magyar válogatott mind a négy mérkőzését végigjátszotta, addig Michael, bár bekerült a szűk keretbe, végül csupán 11 percet töltött a pályán az Európa-bajnokságon – a románok ellen négy, a házigazda franciák ellen pedig hét percet kapott Petkovictól a védő. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy Lang eredeti posztján játszik az egyik legmagasabban jegyzett svájci játékos, a Juventus-sztárja és a válogatott csapatkapitánya, Stephan Lichtsteiner.

A portugálok ellen sérülés miatt nem volt a keretben, de a fenti ok miatt valószínűleg ellenünk sem fog túl sok szerepet kapni Michael, ami a két Lang egyik főbb különbségét (és Lichtsteiner jelenlegi formáját) elnézve talán nem is olyan nagy baj: míg Ádám inkább a védekezésben jeleskedik, a svájci előszeretettel segíti a támadásokat, és védő létére igencsak gólérzékenynek számít. Erről tanúskodik legalábbis a klubszínekben szerzett harminc, és a válogatott színekben jegyzett 13 találata – míg Ádám profi karrierje során összesen hatszor talált be az ellenfelek kapujába.

Olvasói sztorik