Válogatott

Kleinheisler és Priskin bevált, az utánpótlásedzők nem

Bernd Storck jó húzásaival kijuttatta a felnőtt válogatottat az Eb-re, azért ő sem tévedhetetlen.

Kapcsolódó cikkek

Nem mindennapi húzás volt Bernd Storck részéről, amikor az U21-es válogatottból „kinézett” Kleinheisler Lászlót a norvégok elleni kiemelten fontos pótselejtezőn a kezdőcsapatba jelölte. A döntés bejött, a mára már a Werder Bremen keretéhez tartozó középpályás helyt állt, mi több, gólt lőtt. A német szakember legújabb kedvence az eddig mindössze négy NB I-es meccsel rendelkező Puskás Akadémia-növendék, Kocsis Gergő. A kapitány és a klub között szócsata alakult ki a játékos körül, de hogy kinek van igaza, legfeljebb akkor derül majd ki, ha Kocsis rendszeres lehetőséghez jut Felcsúton – az biztos, hogy az Európa-bajnokságra készülő bő keretben helyett kapott a tehetséges fiatal.

Az viszont biztos, hogy Storck sem tévedhetetlen… A Rangadó.hu a szövetségi kapitány három jól és három rosszul elsült döntését idézte fel.

A felfedezettek lőttek ki minket az Eb-re

Kleinheisler László

A leglátványosabb jó húzás témakörében tíz szurkolót megkérdezve alighanem mind a tíz Kleinheisler László szerepeltetését említené. A Vidinél a 2015–2016os szezonban mellőzött, korábban a válogatottban még sohasem játszott középpályás a norvégok elleni pótselejtezőn került a kezdőcsapatba, miután az U21-es keretben Bernd Storcknak megtetszett a játéka. A többi már történelem: „Scholes” győztes gólt lőtt Oslóban, kiválóan helytállt a visszavágón, a télen pedig már leigazolta a Werder Bremen.

Priskin Tamás

Priskin Tamást természetesen nem Bernd Storck fedezte fel a magyar válogatottnak, hiszen már több mint negyven alkalommal öltötte magára a címeres mezt, mielőtt a német szakvezető kezei alá került, de mégis inkább a periféria-játékosok között tartottuk számon az utóbbi időben. A 2016-os Eb selejtezősorozatában csak hatszor lépett pályára, egyedül Finnországban volt kezdő és akkor is lecserélték a félidőben. A norvégok elleni visszavágón azonban ennek – és Szalai favorizálásának – ellenére a kezdőcsapatban kapott helyet, a bizalmat pedig emlékezetes bombagóllal hálálta meg.

Guzmics Richárd

Meg sem tudjuk már számlálni az éveket, amióta Juhász Roland kikerülhetetlen pont a válogatottban. Nem volt ez másként a mostani selejtezősorozatban sem, de az egyre többet sérült és a korból inkább kifelé menő korábbi Anderlecht-védő helye jobban és jobban megingott, és megbízható megoldást kellett keresni a pozíciójába. Juhász éppen a Románia elleni, kulcsfontosságú hazai találkozó első félidejében dőlt ki, és Storck mester nem átallott beállítani azt a Guzmics Richárdot, aki 2013-ban épp a hasonlóan fontos bukaresti rangadón követte el emlékezetes hibáját. A Wisla Kraków védője azt követően még az észtek ellen 5-1-re megnyert, majd a hollandok ellen 8-1-re elveszített találkozókon játszott a válogatottban, azt követően viszont abszolút parkolópályán volt a nemzeti csapatnál. A sikeres, románok elleni bevetés óta viszont csapatunk összes találkozóját végigjátszotta.

https://www.youtube.com/watch?v=y21LFEbHnw0

Storck sem tévedhetetlen

Böde Dániel

Hiába Guzmics jó játéka és a kapott gól nélkül, 0-0-ra lehozott selejtező, a győzelem elmaradása miatt sok kritika érte a magyar válogatott élén csak ekkor bemutatkozó Storckot. Az alapját elsősorban az adta, hogy az akkor ragyogó formában futballozó, a bajnokságban a gólokat ontó Böde Dánielt nemhogy a kezdőbe nem jelölte vagy csereként nem dobta be a német szakember, de még a keret kihirdetésénél sem számolt vele. Aztán éppen az egy hónappal később esedékes Feröer-szigetek elleni selejtező mutatta meg, hogy a Ferencváros csatára igenis lendíteni tud a válogatotton: Böde a félidőben beállva duplázott és megnyerte a meccset a magyaroknak.

Robert Kilin

Bár az U21-es Eb-selejtezőknek még nincs vége, a magyar válogatott esélye a kvalifikációra annak ellenére is egészen csekély, hogy a portugálokat leszámítva viszonylag könnyű sorsolást kaptak a fiatalok. A csoportban Liechtenstein, Görögország, Albánia és Izrael szerepel még, a keretünk pedig ígéretes nevekből áll, a korábbi évekkel ellentétben szinte kizárólag olyan játékosok alkotják, akik az NB I-ben már minimum rotációemberei csapatuknak, de legtöbben stabil kezdő pozícióval is büszkélkedhetnek. Szereplésünk ennek ellenére gyászos: a Bernd Storck által kinevezett 41 éves Robert Kilin mester hét meccsen csak kétszer győzött, Liechtenstein mellett csak Görögország esett áldozatul, míg Izrael és Albánia ellen egy-egy döntetlen jött össze hazai pályán, idegenben pedig mindkét gárda ellátta a bajunkat. Nem véletlen, hogy Kilin szerződése lejártával április végén – hivatalosan személyes okok miatt – mindössze egy év után távozik Magyarországról.

Sören Osterland

Talán még Kilinnél is nagyobb tévedés volt Sören Osterland kinevezése. A mindössze 31 éves szakembert is Bernd Storck csábította az U19-es válogatott élére, de hiába jutott az Elit Körbe 28 európai válogatott is, mi, magyarok sajnos nem voltunk ezek között, miután a négyes csoportot Horvátország és Montenegró mögött zártuk. Ami pedig kifejezetten kínos: az elbukott selejtezők után Osterland lelécelt, mégpedig a német másodosztályú Paderbornnál lett Stefan Effenberg segítője.

Olvasói sztorik