NB I

Előre a kleinheisleri úton? Storck új felfedezettje külföld felé kacsingat

Kocsis Gergő ősszel egy baleset miatt került a figyelem középpontjába, most a kapitány nagy felfedezettjeként. Ő lesz az új Kleinheisler?

Bernd Storck ismét meglepte a közvéleményt: meghívta az Eb-felkészülést kezdő bő válogatott keretbe Kocsis Gergőt, a Puskás Akadémia hátvédjét, aki klubjában keveset játszott és az NB III-as második csapatban szerepelt. A kapitány nem először fordul váratlanul az élvonalban mellőzött fiatalokhoz, Kleinheisler László újrafelfedezése eddigi kapitányi tevékenysége egyik legsikeresebb húzása lett.

Füstölgő roncsból mentette ki csapattársát

De kicsoda valójában Kocsis Gergő? A Puskás Akadémia 22 éves játékosa tavaly ősszel egy szerencsés kimenetelű autóbaleset kapcsán került a figyelem középpontjába, amikor csapattársát, Zsótért Donátot kimentette a füstölgő gépkocsiból. Mondhatni, máshogy nem volt esélye felhívni magára a figyelmet, mert a pályán igen ritkán mutathatta meg, mire képes. A Rangadónak mesélt az elmúlt hetek nehézségeiről és persze az új terveiről is.

– Robert Jarni küldött vissza a második csapatba, arra hivatkozva, hogy nem számít rám a nagyok között. Utoljára a Haladás ellen szerepeltem még decemberben, de amikor lehetőséget kaptam, akkor sem a saját posztomon. Belső védő vagy védekező középpályás vagyok, de mindig jobb bekkben kaptam lehetőséget. Nem tudom, miért, Jarni nem szerette megmagyarázni a dolgokat, megvoltak a saját emberei, és én nem voltam köztük – mondja Kocsis, aki összesen három bajnokin léphetett pályára a szezonban.

– Tudomásul vettem, hogy nem számoltak velem, csak azt nem értettem, hogy miért nem engednek el máshová. A klubvezetés azt mondta, számítanak rám, ezért nem adtak kölcsön. NB II-be mehettem volna, de oda nem akartam. Egy hónappal ezelőtt küldtek vissza az NB III-as csapatba, amit, mint említettem, Jarni szűkszavúan indokolt.

Storck jött, az esély adott, de nem kell túlgondolkodni

A korosztályos válogatottakban is megfordult hátvéd szerencséjére Bernd Storck nem csak az NB I-ben látottakból indul ki, ezt már megtapasztalhattuk. Őt sem a felcsútiaknál szúrta ki magának.

– Bernd Storck azóta ismer, hogy Magyarországra került, mert az U19-es és U21-es válogatottal is dolgozott. Rögtön az első mérkőzésen, Skócia ellen felfigyelt rám, jelezte is, hogy tetszett neki a játékom. Az Eb-selejtezőkön végig játszottam, de nem számítottam rá, hogy most megemlít, nagyon meglepett. Örültem persze, és nagyon hálás vagyok neki, hogy ennyire odafigyel nem csak rám, hanem a fiatal játékosokra.

Kocsis Gergő azt is hozzáteszi mindehhez, a mostani lehetőség még nem a világ teteje a számára, mert nem az a dolga, hogy álmodozni kezdjen. Szeretne helytállni az összetartáson.

– Nem gondolok egyelőre a sztori mögé túl sokat, nem gondolkozom az Eb-részvételben, egyszerűen csak teszem a dolgomat, igyekszem százhúsz százalékot teljesíteni. Aztán, ha kivisz, nagyon örülök, de ha nem, akkor sem leszek csalódott, dolgozok tovább keményen. Később is lesz lehetőségem megmutatni magam, ebben bízom. A távolabbi célom, hogy játsszam: az NB I-ben, vagy akár külföldön.

A kapitány a németes mentalitást is díjazhatta

A külföld a számára nem újrakezdés, hanem visszatérés lenne, ugyanis Kocsis már futballozott Németországban, az alapokat ott szedte fel, nem csak a technikát és a taktikát, hanem a mentalitást illetően is. Ezt is értékelhette a kapitány, véli.

– Szerintem Bernd Storck nem csak jó játékosokat keres, hanem olyan embereket gyűjt maga köré, akik az ő mentalitását képviselik, lehetséges, hogy bennem is ezt látta meg. Tizenhárom évesen kikerültem Németországba, Stuttgartban és Augsburgban nevelkedtem, ez egy nagyon jó iskola volt, rengeteget tanultam, a német mentalitásból is sok ragadt rám. Szívesen visszamennék. Azért jöttem haza, mert annak idején a Győri ETO megkeresett, amikor EL-induló volt. De meghiúsult az a lehetőség, ezért aláírtam a Vidihez. Tudtam, hogy kevés lehetőséget kapok, de gondoltam, beküzdöm magam. De egy Juhász Roland, Vinícius páros mögött nyilván nem volt sok esély bekerülni a csapatba.

– Felcsúton azt hittem, ez másképp lesz, de nem így alakult. Ezzel együtt fontos elmondani, hogy nagyon hálás vagyok a Videotonnak és a Puskásnak, amiért felkaroltak, még ha nem is értem, hogy miért nem kaptam több lehetőséget a felcsúti csapatban – teszi hozzá a Puskás Akadémia játékosa. Aki télen egy ideig a Vasassal edzett, és úgy véli, van klub, ahová beférne 22 évesen az NB I-ben:

– Nem szeretnék csapatokat mondani, de szerintem megérdemeltem volna ennél több lehetőséget. Aztán legfeljebb kiderült volna, hogy tényleg beférek-e vagy sem…

Előre a kleinheisleri úton?

Mindenesetre a példa adott, hogy a tartalékcsapatból is vezethet út akár a Bundesligába is, a szintén Felcsúton és a Vidiben megfordult válogatott középpályás, Kleinheisler Lászlónak sikerült.

– Kleinheilser Laci esete természetesen inspirál, de nem csak engem, sok fiatal magyar focistát. Örülnék, ha úgy sülnének el a dolgaim nekem is, de tudom, hogy erre nincs garancia – mondja visszafogottan Kocsis, akinek a tervei között többféle lehetőség szerepel.

– A legelégedettebb akkor lennék, ha sikerülne valahogyan visszakerülni külföldre. De ha egy magyar csapatban megkapom az esélyt a bizonyításra, akkor sem leszek csalódott. Azonban, hogy ez lehet-e a Felcsút, nem tudom.

A fiatal játékos egyben biztos: legközelebb már nem egy autóbaleset kapcsán szeretne a címlapokon szerepelni, talán a Telkiben kezdődő összetartáson a jövő héten lesz rá módja, hogy meggyőzze az őt amúgy is kedvelő német szakembert.

– Nagyon jó lenne, ha a futballtudásommal is fel tudnám hívni magamra a figyelmet. Gőzerővel dolgozom rajta, külön edzéseket végzek, minden egyes nap, hogy szinten tartsam magam és jó állapotban legyek. Ez a behívó különösen motivál. Bernd Storckkal még nem beszéltem személyesen, de ha ott leszünk Telkiben, biztosan leül mindenkivel külön és elmondja, mit vár tőlünk. Már alig várom, hogy ott tartsunk.

Olvasói sztorik