Válogatott

Storck bukásra áll sportigazgatóként

A felnőttek nagy sikere, Eb-szereplése mellett is aggasztó a fiatalok gyengélkedése.

Az Albánia elleni 2-1-es vereséggel távol került az Európa-bajnoki szereplés reménye a magyar U21-es válogatottól – ami az elmúlt egy év utánpótlás-eredményei alapján már nem is meglepő.

Bernd Storckot egy éve nevezte ki sportigazgatónak a honi labdarúgó-szövetség, a szakember rögtön nagytakarításba fogott, ám egyelőre nem érett be a munkája: regnálása alatt három sikertelen Eb-selejtezőn vannak túl csapataink, s a legidősebbek pedig kilátástalan helyzetbe kerültek. Ahogy az a Blikk írásából kiderül, úgy tűnik, a német szakvezető nehezen birkózik meg a kettős terheléssel, mert bár az A-válogatottat újra kijuttatta nagy tornára, a nyári Európa-bajnokságra, fiataljaink azonban egymás után kapják a pofonokat.

Az U17-es válogatott Storck érkezésekor Belvon Attila irányításával égett az elitkörben, majd az ősszel Szélesi Zoltán vezetésével már az első Eb-kvalifikációs tornán kiesett idehaza. A nyáron Storck leült a vb-re már érkezése előtt kijutó U20-as válogatott kispadjára, a tornán mindössze egyetlen győzelmet ért el. Az U19-es válogatott sem váltotta meg a világot, nem jutott túl már az első selejtező tornán sem.

A szövetség reméli, az új, megyei szinten működő tehetségfejlesztő program megoldást jelent. Lényege, hogy a 12–14 éves korosztály legtehetségesebb játékosai egységes, minőségi képzést kapjanak, megfelelő technikai, fizikai készségek birtokában álljanak az U15-ös együttes rendelkezésére.

– Németországban ez a rendszer eredményesen működik. Igaz, kellett hozzá vagy tíz év, hogy beérjen – mondta Storck az M1-nek. – A központok ugyanolyan irányelvek alapján képzik a játékosokat, minden helyszínen ugyanazt az edzésmunkát elvégezve és ugyanazokat a követelményeket szem előtt tartva. A program megyei szinten zajlik, Budapesten és Pest megyében két-két, a többi megyében egy-egy tehetségközpont alakult.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik