Válogatott

Nem néznek le minket a „hollandverő” izlandiak

A franciaországi Európa-bajnokságon a magyar válogatottal egy csoportban szerepel a szigetország nemzeti csapata. Matus Sándorral próbáltuk megfejteni a sikerük titkát.

Kapcsolódó cikkek

A székesfehérvári származású Matus Sándor 2004 óta él Izlandon. A Videoton és a Gázszer hajdani kapusa már 40 esztendős lesz idén, egyelőre mégis a másodosztályú Thór Akureyri játékosa. Mivel immár 12. évét tölti a szigetországban, kiváló rálátása van az ottani folyamatokra, törekvésekre, az emberek véleményére. A magyar csapat egyik ellenfele a franciaországi Európa-bajnokságon éppen az izlandi válogatott lesz. Matust most az ország futballjáról és hangulatáról kérdezte a Rangadó.hu.

– Mennyire téma az Európa-bajnoki szereplés Izlandon, mennyire izgatottak az emberek?
– Így, hogy a kézilabda-válogatott leszerepelt az Európa-bajnokságon, egyértelművé vált, hogy az első számú sportág a futball lett. Mindenki nagy érdeklődéssel várja, az utazási irodák tele vannak franciaországi ajánlatokkal. Az izlandi bajnokság tavaszi-őszi lebonyolítású, de az elsőtől a negyedik osztályig az összes bajnokságban két hét szünet lesz a csoportkör idején. Érezhető a futball-láz – kezdte Matus Sándor.

– Milyen ünneplést rendeztek a kijutást követően?
– Egy vasárnap estén történt, az itteni törvények szerint ekkor nem lehetnek nyitva szórakozóhelyek hajnali egy óránál tovább. Ettől függetlenül természetesen a stadionban és azon kívül is volt ünneplés, de azért nem hajnalig tartó. A csapatnak engedélyezték, hogy tovább kint maradjon, erre a miniszterelnök személyesen adott kiváltságot. Egy étteremben voltak.

– Vajon mennyire vette komolyan a – magyar szempontból is fontos – törökországi találkozót az izlandi csapat?
– Én is láttam a mérkőzést, Selcuk Inannak szerintem karrierje gólja volt az a szabadrúgás. Ők ott az életükért harcoltak. Szerintem az izlandiak is mindent megtettek annak érdekében, hogy véletlenül se lehessen azt mondani, föladták a találkozót. Az azt megelőző meccshez képest egy helyen változott a kezdőjük, a kapust vállsérülés miatt kellett kicserélni. Az egy-nullás vereség miatt nem kell magyarázkodniuk. Ilyenek az izlandiak, sosem adják fel. Az eredmény a törökök fanatizmusának köszönhető inkább.

– Az izlandi válogatott a selejtezők során bombameglepetésre oda-vissza megverte a holland csapatot, amelynek végül a kvalifikáció sem jött össze. Számítottak erre korábban?
– Aki követte az izlandi futballt, az utánpótlás-válogatottak sikereit, az tudta, hogy stabil, kemény játékot játszanak. Természetesen ettől függetlenül meglepetés volt az eredmény, de azért lehetett tudni, hogy Lars Lagerbäck kapitány vezetésével – aki egy rutinos, jó edző – lesznek majd sikerek. Ő nem vállal olyan munkát, ahol azt látja, nincsenek minőségi játékosai. Jól feltérképezte a lehetőséget, már a világbajnokságra is kis híján kijutottak, ott a pótselejtező volt a végállomás. Volt előzménye a mostani szereplésnek, de azért összességében nem számítottak rá.

https://www.youtube.com/watch?v=i3zrm95aKSc

– Az Európa-bajnoki sorsolást követően milyen véleménnyel voltak a riválisokról, köztük rólunk?
– Közvetlenül is beszélgettem erről játékosokkal, edzőkkel. Mindenki azt mondta, hogy ellenféltől függetlenül minden csapat ellen ugyanúgy fognak küzdeni. Szó sincs arról, hogy a magyar válogatottat lenéznék. Tisztelettel beszélnek mindenkiről és az eseményről is – Izland először kvalifikált világeseményre. Az összes meccsre száz százalékot nyújtva fognak kimenni és a portugáloktól sem fognak megijedni, ahogy a hollandok ellen sem tették. Ilyen a mentalitásuk.

– Meddig juthat a két csapat?
– A további kérdéseket megelőzve leszögezném: természetesen a magyaroknak drukkolok, nem Izlandnak, a meggypiros mez lesz majd rajtam a meccsek alatt is. Az én szememben ugyanakkor a mieink kijutása volt a nagyobb meglepetés. Közepesnek mondható selejtezős szereplés után elértük a pótselejtezőt, ami csak a minimális célkitűzés volt. Voltak olyan pillanatok, amikor azt hittük, még ez sem sikerül majd. Ha a norvégok elleni játékra tudunk építeni, esetleg még javítani, lehet esélyünk a továbbjutásra. Mi az osztrákok ellen kezdünk, akikkel már rengetegszer összecsaptunk a történelem során. Bár a játékosállományuk papíron erősebb, ez is olyan mint egy Fradi–Újpest: bármi lehet. A jelek alapján Izland ellen viszont nem mi vagyunk az esélyesek, de nem reménytelen a helyzetünk. Sorsdöntő meccs lesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik