Válogatott

Király: nem mindig a látványos védések fontosak

A 101-szeres válogatott kapus szerint Bernd Storck még egy lapáttal rá tudott tenni Dárdai Pál munkájára.

Kapcsolódó cikkek

Kapusteljesítményével és bravúrjaival segítette az Európa-bajnoki kijutásban a magyar válogatottat Király Gábor, aki Bozsik Józseffel együtt immár a legtöbbszörös válogatott a magyar futball történelmében. A 39 éves hálóőr az Eb-pótselejtezőkkel együtt 101-szer húzta fel a címeres mezt 1998 óta. Német és angol klubok után a nyáron Haladásba visszatérő Király a Digi Sport kedd reggeli műsorának vendége volt.

– A fiatalabb generáció tagjai rendesen belementek az ünneplésbe vasárnap éjjel. Ön miképp ünnepelt?

– Az ünneplést meghagyom a fiataloknak, de természetesen nagyon jól éreztük magunkat a mérkőzés után a pályán és az öltözőben is. Viszont ahogy elhagytam az öltözőt, nekem már az volt a fejemben, hogy szerdán kupamérkőzésünk van a Haladással a Videoton ellen, illetve a hétvégén egy fontos bajnoki a Paks ellen. Fejben már ezekre és a napi teendőimre készültem – kezdte Király Gábor.

– A norvégok elleni két meccs alatt egyetlen percig is gondolt arra, hogy itt ki lehet esni?

– Nem, hiszen azért megyünk fel a pályára, hogy a munkánkat a legjobban végezzük el. Ilyenkor csak az jár az ember fejében, hogy a tökéletességre törekedjen, és minél jobb teljesítményt nyújtson az adott kilencven percben. Nem előtte, nem utána, hanem abban a kilencven percben kell jobbnak lennünk. Ezt kétszer be is bizonyítottuk, tehát nem a véletlen műve, hogy hat pontot szereztünk a norvégok ellen, de kemény munka áll ez mögött.

– Melyik hárítást, melyik bravúrt tartja a legfontosabbnak a két mérkőzés alatt?

– Nem biztos, hogy a látványos védések a fontosak. Ha egy-egy vissza passznál megnyugtatóan tudok hatni a védőkre, amikor nyomás alatt van a csapat, vagy egy-egy beadásnál tudok nekik segíteni, akkor az ugyanolyan értékű, mint Norvégiában az elején az a védés. Az egy reflexmozdulat volt, de nagyon sok munka van a védés mögött, hiszen a helyes alapállás, az utolsó pillanatig való kivárás, a helyes technika és a reakció egytől-egyig egy hosszú folyamat következménye. Azonban nem biztos, hogy csak a látványos védések fontosak.

– Hogyan élte meg azt, amikor három évig mellőzték a nemzeti csapatnál?

– A válogatottnál mindig az aktuális szövetségi kapitány hozza meg a döntéseket, és a válogatottnál nem kettő-három, hanem akár tíz-tizenöt kapus közül lehet választani. Az akkori szövetségi kapitányok elmondták, hogy mit gondolnak, és ez teljesen rendben van.

– A hazatérésekor azt ígérte Illés Bélának, hogy még két-három évig véd a Haladásban. Mit érez, lehet ebből akár még több is?

– Még csak pár hónapja vagyok itthon, úgyhogy szeretném ezt élvezni. Nem tudom, az egészségem mennyire fogja engedni, még másfél évre szóló szerződésem van. Ezt szeretném kitölteni, de nem erőszakkal. Ha érzem a szervezetemen, hogy nem tudok megújulni, és nincs motiváció, akkor ezt jelezni fogom.

– Az Európa-bajnokságon minden idők legidősebb résztvevőjeként lehet ott. Döntő fontosságú, hogy ott legyen a jövő nyári kontinensviadalon?

– Ezt szintén a szövetségi kapitány feladata eldönteni. Nekünk az a feladatunk, hogy a pályán teljesítsünk az edzéseken és a bajnokságban. Majd a kapitány eldönti, hogy milyen csapattal fog pályára lépni az Európa-bajnokságon.

– Örömmel fogadta a hírt, hogy Bernd Storck kinevezését meghosszabbították?

– Ha egy szövetségi kapitánnyal elért egy célt a válogatott, akkor természetes, hogy bizalmat kell kapnia a folytatáshoz. A selejtezőkön lévő edzői változás egy felépítés volt. Egy szerencsétlen mérkőzéssel kezdtünk, és utána Dárdai Pál vezetésével egy nagyon egységes, stabil csapattá nőttünk ki. Bernd Storck ugyanezt a vonalat tudta képviselni, és még egy lapáttal talán rá is tudott tenni. Egy folyamatban vagyunk, és még sok munka áll előttünk.

– Ha önre esik a választás, akkor bizonyára nem kérdés, hogy az Eb-n is marad a szürke mackóalsó…

– Nem hiszem, hogy ki kell élezni a szürke nadrágra, hiszen közel húsz éve ebben védek, ráadásul edzéseken is ezt használom, szerintem nem nagy sláger. Tenni akarom a dolgom szakmailag, azt meg másra bíznám, hogy nem vagyok topmodell.

Olvasói sztorik