Válogatott

Egervári Sándor szerint érett volt a válogatott Norvégiában

Kapcsolódó cikkek

Minőségében két kiegyensúlyozott csapat erőpróbáját látta Oslóban Egervári Sándor korábbi szövetségi kapitány, aki az Európai Fiatalok Fóruma vendége volt péntek délután egy budai bárban. A legutóbbi, Norvégia elleni válogatott mérkőzésen éppen ő volt nemzeti együttesünk trénere, 2012-ben Budapesten 2-0-ra kikaptunk – emlékezete szerint – egy fizikálisan erősebb norvég csapattól. A mostani viszont szerinte egy fiatal társaság, amely a rutinszerzés jelszavát tűzte zászlajára, fókuszában a 2018-as világbajnokság áll – írja a Magyar Nemzet Online.

– Ez látszott is a csütörtök esti találkozón, mi érettebb futballt jelenítettünk meg, a mérkőzés hatvan-hetven perce inkább arról szólt, amit mi szerettünk volna, megbecsültük a labdát. Az alkalmazott stratégia meghozta a győzelmet.

Ő maga egyébként döntetlent „irányzott elő” a mérkőzésre, ezt a számítást viszont Kleinheisler László gólja örömünkre keresztülhúzta.

Kleinheisler

Egervári részletesen is beszélt Storck vakmerő lépéséről, amivel a kezdőbe rakta a Videoton alkalmazásában álló, de május óta tétmeccsen pályára nem lépett középpályást.

– Szoktuk viccesen mondani, hogy kockázat nélkül nincs rizikó… de ott volt két hétig a csapattal, és a labdaéhsége, valamint a felmérés azt igazolhatta Bernd Storck számára, hogy jó állapotban van. Nem tűnt ésszerű döntésnek, de ez is bizonyíték arra, hogy ha nem vagyunk elegendő információ birtokában, nem tudunk egy ilyen döntéshez érdemben hozzászólni.

Mi dönthet?

– Vannak játékosaink, akik mögött már húsz, harminc, negyven vagy több válogatottság van, ezen a szinten ez nagyon számít, a norvégoknál tíz-tizenötnél több nem nagyon van – mutat rá Egervári, aki szerint előzetesen az esélyeinket csökkentő tényezőnek látszott Storck teljes stábcseréje és a rutintalan játékosok, például Kleinheisler szerepeltetése. – A norvégok teljesítménye az ő támadó harmadukban Oslóban nem volt olyan falat rengető, hogy attól tartanunk kéne – latolgat Egervári. Gera Zoltán sárga lapok miatti hiányát meg fogja érezni a válogatott, hiszen az ő jelenléte a pályán megnyugtató a csapat számára.

Nagy Ádám szerinte a kezdőben kaphat helyet vasárnap hazai pályáján, az Üllői úton – Egervári szerint nagy jelentőséggel bír az is, hogy Gera és Hajnal „árnyékában” dolgozhat nap mint nap. Csatárposzton is változást vár. Noha az oslói mérkőzésen indokoltnak látta Szalai Ádám szerepeltetését testmagassága miatt, úgy véli, hazai pályán már egy friss Böde Dániel kezdhet.

Fülöp Márton halála összeránthatta a közösséget

Egervári beszélt arról is, miként hathatott a csapatra Fülöp Márton halálhíre a pótselejtező napján – ismert, Fülöp a tréner mellett Lothar Matthäustól, Bozsik Pétertől, Várhidi Pétertől és Erwin Koemantól is lehetőséget kapott.

– A sport egy érzelmi csapatjáték, egy ilyen hír nyilvánvalóan még jobban összeránt egy közösséget. Az a sokk, amit a játékosok a hír hallatán átélhettek, csapatszinten pozitív hatást válthatott ki.

Olvasói sztorik