Válogatott

Illusztris társaságba léphet be Király Gábor

A válogatott kapus századik meccsére készül a nemzeti csapatban.

Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön és vasárnap Norvégia ellen lép pályára a magyar válogatott az Európa-bajnoki pótselejtezőn. Ha a mieink sikerrel vívják meg a párharcot, akkor ott lehetnek a jövő nyári kontinenstornán, Franciaországban.

A norvégok elleni keretben is helyet kapott Király Gábor, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás kapusa, aki az előző, görögök elleni selejtezőn 99. alkalommal védte a válogatott kapuját, vagyis egyetlen mérkőzésre van a jubileumi találkozójától.

Az 1998 márciusában debütáló kapus a 99 meccs alkalmával 36 győzelmet ünnepelhetett a társaival, illetve 26 döntetlent és 37 vereséget könyvelhetett el a csapat, amikor ő védte a kaput. 126 gólt kapott – mialatt 144-et lőttek a társai –, s 18 alkalommal a csapatkapitányi karszalagot is ő viselte.

Királynál egyetlen korábbi játékos lépett csak többször pályára a nemzeti csapat színeiben: a Honvéd-legenda Bozsik József 101 válogatottsága abszolút rekord idehaza. Érdekesség, hogy a szigorú FIFA-kritériumok miatt Bozsik a nemzetközi szövetség legalább 100 válogatottságig jutó játékosainak legfrissebb listájáról lekerült, s csak említik a játékosok között.

Király Gábor is ezen legendák közé írhatja be nevét, ha még legalább egy tétmeccsen szóhoz jut a válogatottban – amire minden bizonnyal már a csütörtöki első meccsen sor kerül.

A rangos listán olyan nevek szerepelnek, mint például a spanyol válogatott hálóját eddig 164 alkalommal őrző Iker Casillas, az Egyesült Államok rekordere, Cobi Jones (szintén 164 válogatottság), az olasz kapuslegenda, Gianluigi Buffon (152), a portugálok klasszisa, a még minden bizonnyal jó pár válogatottságot gyűjtő Cristiano Ronaldo (123), vagy éppen vetélytársa, az argentin Lionel Messi (105).

A listát egy egyiptomi játékos, az 1995 és 2012 között 184 válogatott meccsen szereplő Ahmed Hassan vezeti, megelőzve a szaúdi Mohamed Al-Deayeát (178) és a mexikói Claudió Suárezt (177).

Király a 100. meccsével olyan neveket érhet utol, mint Carles Puyol (Spanyolország), Park Ji Sung (Dél-Korea), Ulf Kirsten (NDK és Németország), vagy Dario Simic (Horvátország). Ha mindkét meccsen pályára lép, akkor vasárnap este már többek között Bölöni Lászlót (Románia), Taffarelt (Brazília), Thomas Hasslert (NSZK és Németország), Phillip Cocu-t (Hollandia) és Bozsik Józsefet éri utol a sorban.

Olvasói sztorik