Válogatott

A rutin mellettünk szól – mondja a “norvégölő”

Kiss László szerint több mint ötven százalék esélyünk van kijutni az Eb-re.

Kapcsolódó cikkek

Jön-jön-jön a jövő heti, norvégok elleni Eb-pótselejtező-párharc, melyen a magyar válogatott csaknem harminc év után ismét eljuthat egy világeseményre (kontinenstornán 1972-ben vettünk részt legutóbb). Az ellenfél nem ismeretlen számunkra, számos alkalommal összefutott már a két válogatott. 1981-ben például Mészöly Kálmán irányítása alatt, ekkor fontos világbajnoki selejtezős meccsen 4-1-re győztük le őket. A találkozón Kiss László, a Vasas legendás csatára két gólt is jegyzett. A Rangadó.hu őt kérdezte a kijutási esélyeinkről.

– Mit vár a párharctól? Összejöhet végre a magyar bravúr?

– Sok emberrel beszéltem már erről, és egyáltalán nem voltak optimisták. Ugyanakkor szerintem, ha ez a norvég csapat olyan világverő lenne, akkor nem itt tartana. Kicsit átböngésztem, mit nyújtottak a selejtezők során, csak Bulgáriát és Máltát verték oda-vissza. Nem valami impozáns, még akkor sem, ha megszorongatták az olaszokat is. Nem vagyok borúlátó. Azt sem állítom ugyanakkor, hogy elkapott volna a hurráoptimizmus, de én azt mondom: ötven százalék esélyünk van, sőt akár ennél picivel több is. Ez persze csak megérzés, hiszen sokszor nem láttam játszani Norvégiát, és az is tény, hogy mi sem vagyunk rettentő jó állapotban.

– Mit tudna elmondani a norvég játékosokról általánosságban? Milyen a stílusuk, a személyiségük?

– Az északi személyiségjegyeket ők is magukon hordozzák. Jó fizikai adottságokkal rendelkeznek. Erősebb klubokban játszanak, mint a magyarok túlnyomó többsége, és fiatalok, az átlagéletkoruk legalábbis feltétlen alacsony. Ez nem érdem, hanem állapot. A rutin dönthet a javunkra, a nagy kérdés az, hogy lesz-e olyan játékosunk, aki a nagy terhet cipelni tudja.

– Azt mondja, a rutin dönthet a javunkra. Úgy véli, hogy a magyar válogatott tapasztalt játékosokból áll?

– A kort és a válogatottságok számát tekintve feltétlenül. Ami hiányosságunk, az az, hogy nagy tétmeccseket mi nem játszottunk. A nemzeti csapat szinte egyáltalán nem, de a játékosok saját klubjukban is csak elvétve. A hatvan vagy nyolcvanszoros válogatottjaink ezt a számot nem vb-ken és Eb-ken hozták össze, hanem barátságos meccseken és néhány selejtezőn.

Olvasói sztorik