Válogatott

Sorsdöntő meccs előtt az U17-es válogatott

A magyar U17-es válogatott csütörtökön 13.30-tól Grúziával játszik Eb-selejtező mérkőzést a Pancho Arénában. Ha nyer, szinte bizonyosan ott lesz a tavaszi Eb-selejtező elitkörben.

Kapcsolódó cikkek

U17-es válogatottunk két mérkőzés után a negyedik helyen áll Európa-bajnoki selejtezős csoportjában, de ez korántsem jelenti azt, hogy a minitorna utolsó fordulója előtt ne lenne reális esélye a továbbjutásra. A románok (1-2) és a szlovákok (1-1) ellen is szoros meccseket játszottunk, utóbbi összecsapáson egyértelműen az ellenfél fölé nőttünk, de kettős emberhátrányban, a négyperces hosszabbítás utolsó percében a szlovákok begyötörték az egyenlítő találatot.

– Természetesen nyomot hagyott a játékosokban, hogy az első két mérkőzésen nem sikerült nyerni, annak ellenére, hogy mindkét találkozón dominálni tudtunk, és megvoltak a helyzeteink a jobb eredmény eléréséhez – mondta az mlsz.hu-nak Szélesi Zoltán szövetségi edző. – Ha az első két mérkőzés jobban sikerült volna, akkor is eredménykényszer alatt kellene a grúzok ellen játszanunk, vagyis a csütörtöki találkozó szempontjából semmi sem változott. Sokat beszélgettünk a srácokkal, igyekeztünk rendet rakni a fejekben, úgy látom, mostanra mindenki túltette magát az eddigi mérkőzéseken, és már csak a grúzok elleni összecsapásra koncentrál.

A csoport szoros, még egyik csapat sem érezheti magát a tavaszi elitkörben, akár az élen álló szlovákok is lemaradhatnak a biztos továbbjutást érő első két hely valamelyikéről, amennyiben csütörtökön kikapnak a románoktól. Számunkra egészen bizonyosan sorsdöntő lesz a grúzok elleni összecsapás, amelyet mindenképpen meg kell nyernünk ahhoz, hogy esélyünk legyen a továbbjutásra. Előfordulhat, hogy négy ponttal sem tudjuk megszerezni a második helyet (amennyiben a szlovák-román meccs döntetlennel ér véget, vagy a szlovákok kikapnak, de jobb lesz a gólkülönbségük, mint a miénk), ám az Eb-selejtező csoportok öt legjobb harmadikja is ott lesz az elitkörben, és a többi minitorna eredményei alapján csütörtöki győzelmünkkel szinte biztosan tagja lennénk ennek a kvintettnek.

– A grúzoknak meccsenként három-négy helyzetük volt, ezek közül mindkét találkozón hármat gólra váltottak – tért rá az ellenfél elemzésére a mieink szakvezetője. – Nekünk a románok és a szlovákok ellen is volt legalább ennyi lehetőségünk, de csak egy-egy gólt szereztünk belőlük. A grúzok kulturált, modern futballt játszanak, megpróbálják türelmes labdakihozatalok után felépíteni támadásaikat. A támadószekcióban remek játékosaik vannak, akik kiválóan szabnak fazont a csapatnak, veszélyesek távoli lövésekből, agresszívan futballoznak, bátran alkalmazzák a pressinget, nem véletlen, hogy ilyen sok gólt szereztek. Felkészültünk a játékukból, de továbbra is a szervezettség, fegyelmezettség kell, hogy legyen az alap a futballunkban.

A mieink helyzetét nehezíti, hogy két kulcsemberünk eltiltás miatt nem lehet ott a találkozón: a románok elleni gólt szerző, és a szlovákok elleni gól előtt tizenegyest kiharcoló Bévárdi Zsombor, valamint a csatárposzton végig veszélyesen játszó Szabó Levente is piros lapot kapott Szlovákia ellen. Emellett a keretből többen kisebb sérüléssel bajlódnak, és csak a mérkőzés napján dől el, hogy hány futballista lesz bevethető a grúzok ellen.

– A buta kiállítások miatt nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen tizenhat mezőnyjátékost lehetett nevezni a tornára, a két eltiltott mellett pedig ketten sérüléssel bajlódnak, így előfordulhat, hogy összesen két mezőnycserénk lesz az utolsó csoportmérkőzésre. A kialakult helyzet messze van az ideálistól, de a keret minden tagja bizonyította, hogy bízhatunk bennünk, és akármilyen csapattal is állunk ki a találkozóra, szeretnénk megmutatni a válogatott valódi erejét – tette hozzá Szélesi Zoltán.

Olvasói sztorik