Válogatott

Majdnem minden a magyarok mellett szól a görögök ellen

Ilyen pocsék formában lévő görög válogatottal aligha meccseltünk; ne ellenünk szerezze meg első hazai pontját.

Kapcsolódó cikkek

Vasárnap este minden eldőlhet: a magyar válogatott Görögország vendégeként száll harcba az utolsó fordulóban az Európa-bajnoki selejtező F-csoportjában. Ha a mieink nyernek, és a Feröer–Románia mérkőzésen nem győznek a románok, akkor biztos indulói leszünk a 2016-os tornának, ha pontot szerzünk, akkor pedig román vereséggel léphetünk előre a tabellán.

A magyar válogatott története során azonban még sosem győzött Görögországban, azaz akár történelmi sikert is arathat a 18 órakor kezdődő mérkőzésen. Az eddigi nyolc idegenbeli találkozón három döntetlen és öt vereség a mérleg magyar szempontból, összességében pedig a két válogatott 18-szor találkozott egymással: a mieink négyszer nyertek és hat döntetlen mellett nyolcszor szenvedtek vereséget.

A négy győzelem sem mostanában született: 2008-ban barátságos meccsen sikerült verni a helléneket, azt megelőzően pedig 1987 októberében tudtunk nyerni 3-0-ra – akkor Európa-bajnoki selejtezőn. Tíz évvel korábban vébé-selejtezőn bizonyultunk jobbnak, míg a negyedik sikert még 1938-ban, szintén vébé-selejtezőn arattuk (11-1).

A gólra és az első pontra várnak a szurkolók

Tény, eddig nem sikerült nyerni a görögök vendégeként, azonban aligha volt arra alkalom, hogy egy olyan rossz formában lévő csapattal találkoztunk volna, mint a mostani. A görögök nyeretlenül állnak kilenc forduló után, három döntetlent tudnak felmutatni pontszerző produkcióként. Biztosan az utolsó helyen végeznek, annak ellenére, hogy a selejtezők előtt a csoport egyik favoritjaként emlegette őket mindenki.

A görögök a 2014-es világbajnokság óta szenvednek. A tornán Kolumbia mögött egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel jutottak tovább, majd Costa Rica ellen – bár a 91. percben egyenlítettek (1-1) – tizenegyes-párbajban alulmaradtak, így a legjobb 16 között búcsúztak.

Azóta mindössze négy meccset tudtak döntetlenre hozni: Finnország, Magyarország és Románia ellen az Európa-bajnoki selejtezőkben, valamint közben egy barátságos meccsen Lengyelországban. A tavalyi vébé-kiesés óta három gólt lőtt a csapat a 11 meccsén, mind a hármat a selejtezőkben. Hétszer hagyta el vesztesen a pályát, ebből ötször odahaza kísérte füttykoncert az öltözőbe a játékosokat – mind a négy hazai meccsét elbukta a mostani Európa-bajnoki selejtezőkben úgy, hogy még gólt sem lőtt!

Visszatérnek a szurkolók?

Görögországban híresen vehemens szurkolók fogadják a csapatokat, főleg, ha a nemzeti együttesről van szó. Kérdés, milyen hangulat fogadja a mieinket vasárnap este. A görögök vesszőfutására egyre kevesebben kíváncsiak odahaza: az együttes zárt kapuk mögött kezdett a románok ellen, majd a gyenge rajtot követően Észak-Írország ellen 18 ezer, Feröer ellen alig 17 ezer, és Finnország ellen is hasonlóan kevés (17 300) fanatikus töltötte meg az arénát. Azóta sem javult a játék, már tét nélkül játszik az utolsó helyezett Görögország, így várhatóan nem lesz fergeteges a hangulat a 33 ezer néző befogadására képes Georgios Karaiskakis Stadionban. A szövetség is érzi, valahogy vissza kell csábítani a szurkolókat a lelátóra: már öt euróért, (kb. 1500 forint) is jegyet válthatnak a hazai fanatikusok.

Olvasói sztorik